Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!

Мнението на уморените от избори, кампании и бюлетини
23 мар 2017 12:37, Екип на Bulgaria On Air
83
Гласове от чужбина: Аз пък няма да гласувам!
Снимка: архив, Булфото

С наближаването на предсрочните парламентарни избори политическото напрежение традиционно се покачва. Предизборната кампания не беше компроматна, както през 2013 година, а лидерите на водещите партии дори ни лишиха от дебат помежду си.

Тази кампания сякаш премина една идея по-безшумно и не бе чак толкова интересна. Сигурно защото и партиите, а и избирателите вече се умориха от предизборни вълнения.

Въпреки че анализаторите постоянно коментират, че е възможно влизането на България в спиралата от избори, очевидното е, че страната ни вече е в такава спирала, и то от 2013 година.

Всички социолози извеждат на преден план нежелаещите да гласуват. Но защо не желаят?

Най-често те са разочаровани, обезверени и апатични към случващото се. Изтъкват като причина, че няма за кого да гласуват, защото "който и да дойде на власт, все тая".

"Няма да гласувам, защото няма за кого. Не ми харесват предизборните кампании на политиците, не заслужават доверието ми", казва 25-годишен младеж, работещ в София.

Други пък посочват като причина, че им е омръзнало, имат чувството, че все са в избори.

Една от тях е 45-годишната Весела. Тя казва, че не иска да гласува за хора, които не са политици, а лица, на които прозира личният им интерес от политиката.

"Те не прокарват идеи и не мислят за по-светлото бъдеще, а само как да се облагодетелстват лично", настоя Весела.

А сънародниците ни в чужбина са ядосани от решението, че няма да гласуват електронно.

"Не ми се виси по 3-4 часа на опашка, както през 90-те години за хляб", казва наш сънародник, живеещ в Лондон.

По думите му истинските управляващи стоят в сянка, а тези по екраните на телевизията са "мишоци" и действат по сценарий, затова изборите не променят нищо.

30-годишната Анелия, която също живее в чужбина, обясни, че избирателните секции там са предимно в големите градове, а българите по принцип живеят в по-малките населени места.

"Не може да се придвижим до секциите за гласуване, така че именно електронното гласуване беше алтернативата за нас", посочи тя.

Като основна причина за това, че няма да упражни правото си на вот, обаче Анелия посочва случилото се с референдума, иницииран от Слави Трифонов.

"Видяхме как бяха изманипулирани бюлетините, пуснати за референдума, който аз и милиони българи подкрепихме. В крайна сметка нашите управляващи подходиха с безхаберие към нас, с подигравка", подчерта тя.

"Аз не подкрепям това, не вярвам в нашата избирателна система, докато тя не се промени, аз няма да гласувам", категорична бе Анелия.

Автор: Луиза Божинова, редактор в
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 7 години
До неИЗБИРАТЕЛдопълвам 6 ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ С ЕС И НАТО 7 ПРЕГЛЕД НА ПЕРИОДА 1989 ДО СЕГА И ТЪРСЕНЕ ДИРЕКТНА ОТГОВОРНОСТ ЗА КРИМИНАЛНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ--КОСТОВ И УНИЩОЖЕНИЕТО НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ---Ф ДИМИТРОВ 8 ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност лошото е че в избора между комунистите от ГЕРБ и тези от БСП, ще се набутат някакви сини боклучета, които накрая най-много ще се наядат, защото до сега са "постили"...
65
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нахалството на турците от бурса е безгранично какво ги интересува какво става вбългария след като не се чувстват българи защо напират да гласуват и да вкарваттурски партии в нс защо не гласуват за бълг партии и защо българите от чикагоне напират да гласуват а само турците това тяхно нахалство ще им докара отмянана двойното гражданство после да се сърдят на себе си
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересна е снимката в статията...това навирено паказалче, много ми напомня на нещо ... :))
63
0
 
8
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Само този, който живее при условията в РБ и плаща данъци на тази държава, трябва да може да гласува за Парламент и Правителство тук!!! И трябва да знае за кого глясува !! Сега пускаш бюлетина за някаква си партия, тя пък си нарежда някакви депутати, те пък измислят някакво си правителство, което си прави, каквото си иска и ....куче влачи, диря няма! И ,хайде, гласувайте! Важното е да гласувате! Няма значение за кого.. Отново" нашите" ще са на власт ! БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ !!!!
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислех да не гласувам най-вече защото не виждам алтернатива в управлението - едни и същи са. НО като гледам в последните дни активността и интереса на турското правителство към нашите избори, вече нямам избор и ще трябва да се редя на опашката на 26-ти. Нямам нищо против, нашите турци или тези в турция - имам много съседи и приятели, но знам че точно тази шепа хора от политическия елит изобщо не се интересуват от хората които гласуват за тях, а какво ще им каже Ердоган. А това е опасно !!!
61
13
 
6
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Имиграцията убива България, спор няма! Но! Във всяко зло има и по зрънце полезност - в случая, количеството и3мeт, което се изнесе от България. Като човек, имащ наблюдение върху имигрантските общности ви го казвам!
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OBIKNOVENNO V NEDELITE IGRAIA MALKO TENIS, SLED TOVA-SAUNA I MASAJ ! IZBORI ? KAKVI IZBORI- AZ SAM IZBIRAM KAK DA JIVEIA. NIKOGA NE SAM GLASUVAL, ZATOVA NE SE 4UVSTVAM IZMAMEN- ZA RAZLIKA OT BOL6ENSTVOTO KATO VAS ! USPEH I POPATEN VIATAR !
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Георги..гласувам за който сметна за добре, после и ще търся да спазват това което са обещали.Как ще го търсите?D "Който не гласува, няма право и да търси нещо от държавата".данъци се събират от всички, без значение дали си гласувал или не. Георги, хората които не гласуват не са Ваш враг, те не са причината да сме на това положение. Държавните заеми не се разпределят само на тези, които са гласували, нали?
58
1
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
До Георги 55"...после и ще търся да спазват това което са обещали."И как точно ще търсиш спазването на лъжливите им обещания???
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГеоргиEVALA GEORGI, AMA DOKATO SE PENSIONIRA6-MOJE PENSIATA DA TI BADE V TURSKI LIRI, A PAK DECATA TI DA BADAT ZABULENI ILI S FESOVE. POMISLIL LI SI ZA TOVA ?
56
6
 
25
 
! Отговори
неИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ,ДОКАТО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС,КАКТО СЛЕДВА: 1. БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС-всички, които нямат образователен ценз(средно образование)2. ДА ГЛАСУВАТ САМО ТЕЗИ,КОИТО ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА 1 ГОДИНА.3. БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ СТАНЕ 120 И СУБСИДИИТЕ ИМ-1 ЛЕВ.4. ОТПАДНЕ ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ И ЗАПОЧНАТ ДА ГИ ВКАРВАТ В ЗАТВОРА...защото злоупотребите са им са ясни на всички, освен на съда и прокуратурата5. ИМАТ ЯСНИ И КОНКРЕТНИ ЦЕЛИ-КРАТКОСРОЧНИ,СРЕДНОСРОЧНИ И ДЪЛГОСРОЧНИ
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре знам от теб. Предпочитам френската кочи.на пред евентуалната турска смръ.дня.
54
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко знаеше каква кошмарна мюсюлманска *** е Франция вече, нямаше да си толкова ербап.Прав ти път натам, второкачествен псевдобългарино.
53
12
 
17
 
! Отговори
Георги преди 7 години
"Аз пък няма да гласувам" - Това говори само че човека който го казва няма никакви претенции към себе си и към бъдешето си. АЗ ПЪК ЩЕ ГЛАСУВАМ защото децата ми ще израстнат в тази държава, защото един ден ще съм пенсионер в тази държава, защото всеки ден съм сред българи и имам нужда българите да са усмихнати и достойни хора. За това ще гласувам за който сметна за добре, после и ще търся да спазват това което са обещали. Който не гласува, няма право и да търси нещо от държавата.
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма да гласуваш направо *** в турското посолство да ти дадат турско гражданство. Аз съм лесен. Ще замина за Франция при дъщеря ми. По- далеч от турския рай, който ни очаква.
51
5
 
15
 
! Отговори
Lora преди 7 години
Аз пък ще гласувам. От години живея в различни държави, но съм от България и ще се върна там един ден. И винаги съм гласувала, когато е имало възможност. За съжаление на това право се радват българите в Европа и САЩ. В голяма част от земното кълбо е невъзможно да се гласува и електронното гласуване е много важно, за да даде равно право на всички, които искат да участват в изборите.
50
9
 
6
 
! Отговори
:))))))))))))))))))) преди 7 години
ISKATE V PO4IVNIAT MI DEN DA ME ZANIMAVATE S PROSTOTIATA NA EDNA DARJAVA LI ? DA SE REDIA 2-3 4ASA NA OPA6KA PRED POSOLSTVOTO, DA SLU6AM BISERITE NA ZABLUDENITE NA6I SANARODNICI ? MAI IMA DALE4 PO-PODHODIA6T VARIANT ZA NEDELNIAT DEN....NE MISLITE LI ? VSE PAK- USPEH V IZBORITE, DANO V PONEDELNIK SE SABUDITE MALKO PO-RAZLI4NI......
49
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аве кво ги интересува тия от чужбина кво става тука? Те нали за тва са се чупили - щото име все тая...
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Аман от продажници.веднъж един продажник да си признае ... :)))Не се напъвай - няма да гласуваме...