Половината от работещите в IT сектора мислят за емиграция

А за тях има едни от най-добрите условия за работа у нас
25 мар 2017 15:41, Петя Славова
129
Половината от работещите в IT сектора мислят за емиграция
Снимка: Reuters

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време - повече от осем часа на ден. Това са сред основните проблеми пред работещите в сферата на IT. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.

През последните десет години IT секторът се удвои и достигна 70 000 души и това са около 3,5 на сто от БВП. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в IT сектора - предизвикателства и реалност".

"Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри", заяви Димитров.

Според председателя на НБС "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора понякога. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места.

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се примени образованието на най-малките, смята Билюков, цитиран от БТА.

Според 32.8% от участвалите в изследването, съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в "OPEN SPACE". В края на работния ден, около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени.

Забележителен е интересът за работа извън София. Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7 процента споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто.

А като цяло договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността. Ето защо от синдиката предлагат да се разработи и приеме в процеса на колективното договаряне на пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора, за да се намаляг стресът и напрежението на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
В ИТ бранша преди 7 години
Аз взимам 1900лв и не са чак толкова много!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36А с ръка на сърцето, и дори - само пред себе си - СТРУВА ЛИ ПРОДУКТЪТ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДАШ, ТОЛКОВА, КОЛКОТО ТИ ПЛАЩАТ? Разбира се, тук трябва да отговориш като вземеш предвид съотношението със средната работна заплата за страната?! По някакви причини си се "уредил", най-вероятно, защото фирмата, за която работиш, няколкократно по-скъпо, спекулативно (не в математическия смисъл) взема за продукта си, затова има и за теб.
59
6
 
3
 
! Отговори
Х преди 7 години
Тея искат да работят колкото се може по-малко и да вземат колкото се може по-вече пари)))). На фона на народа, който масово работи по 10-12 часа за по 500 лв, това си е жива наглост.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51Разликата? Хайде да търсим приликата! - Ами, няма! Там не мразят болния, не го ругаят, не му натякват "твоето здраве е твой проблем" (ха, сега, значи аз съм лекар, в т.ч. строител, топлотехник, общинар, чистач, абе, с две думи - българският синдром - всеки ти прехвърля свои функции, за които е създаден и заплащан - държава, институции, община, топлофикация и т.н.), не го карат да носи или търси посред нощ лекарства, за да му ги дава...болницата, А ГО ЛЕКУВАТ! СЕРИОЗНА РАЗЛИКА!!!
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ай-ти", "май-ти", много на сериозно се вземат нашите недоучки... Самовеличаят се, мистифицират... о, ние сме цветът на специалистите... А една свястна програма не могат да направят, ползвателите се чудят после, как да работят с нея. Недоклепана, недомислена или нарочно да води до грешки, трудности, за да ги викат, да вземат пари, да ги считат за богове... Един компютър като поправят, за 100 лв., в специализиран офис, като го върнеш вкъщи и настъпва хаос. Нарочно е, а и от некадърност, неукост.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синдикатите реват, щото не могат да захлебят от тези IT-та. Бяха се домъкнали в ХП и разправяха, айде, идвайте, ставайте членове, че да ви помагаме, на въпроса "какво предлагате?" отговорът беше "ами станете членове и ще разберете".И сега са същите дрънканици - има истински IT-та, които са ценни и никога не остават без работа, а има и работещи в кол центрове с единствено умение - английски език, които бачкат за 1000-1500 лева и ги е страх да не останат без топлото място, щото друго не могат.
55
0
 
12
 
! Отговори
De преди 7 години
Нищо не разбрах... Всички всемат големи заплати, на никой не му стигат, всички са голямата работа и ... нещо не се връзва. На единия $120,000 не му стигали, си усвоявал заплатата всяка година, третия не знам си какво... Все едно чета "1000 и една нощи".
54
1
 
2
 
! Отговори
До Чобанов преди 7 години
До някъде подкрепям мнението ти,а от друга страна си мисля,че единственото гарантирано нещо е,че няма нищо гарантирано.Ако човек не мисли сам за старините си,а разчита на пенсии и социално подпомагане,то сметките му могат да излязат криви.Хубавото е,че пазара е отворен,ако искаш слагаш пари в злато или акции или фондове или имоти или часовници касио,всеки носи глава на раменете си.Хубаво,днес ИТ-тата сме добре финансово,а утре?Леко да стъпи политиката на криво и хоп всички компании се изнасят...
53
5
 
3
 
! Отговори
ДеВъра преди 7 години
И аз съм в ИТ сектора. Всяка година сменям фирмата за която работя за двойно по голяма заплата. Тъй като работодателя не се сеща да ми вдигне заплатата съм принуден сам да си я вдигна. Сега съм на 8к. *** лиид дев . Вече ще стане година но трудно се намира 16к. Предполагам ще трябва да търся от вън работа дистанционно. Защото след това идват 32К и става трудно. Но пак трудно ще достигна Бил с това темпо. За това пичовв бачкайте и сменяйте често за да ми помогнете.
52
4
 
12
 
! Отговори
до 58 от от 37 преди 7 години
Не баце, вече от 1год. не съм в БГ. В БГ нямаше опция да работя дистанционно. Тва със сайтаджията не го разбрах - нима няма web приложения и сайтове на C#, python, Java? Има, но си малък още и си зелен в сферата. Вероятно живееш в София. Само да вметна, че не всичкото човек живее и работи в София. При мен беше алтернатива да ходя да си търся работа в София или в европейска държава... Е, аз избрах Европа пред байГаньо и не съжелявам.
51
2
 
14
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Баце и аз съм в ИТ сектора, ама не съм от 6 като тебе, ами от 15год. Уви за чужбина неможах да се уредя поради липса на средства. От 14год. бачкам в БГ ИТ фирми. Работа по 10ч + събота, щото работа много, а шефовете не наемат хора, щото тийма е достатъчно ефективен, заплатите са ясни 2400лв. Ся съм в чужбина от 1 год.,заплатата ми се увеличава на 6мес., работя 3-4 дена в офиса и 1-2 от вкъщи х 7ч. Фрии закуска, плодове, чипс, снакс и т. н. колкото искаш. Кеф да работиш. ИТ в БГ никога вече
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чобанов 44И не само това! Има социална пенсия която не се влияе от това колко си работил! Може и един ден да не си работил, навършиш ли годините я получаваш. До колкото си спомням е около 600 Евро плюс добавки за квартира и отопление! А в България познавам хора които са работили цял живот, над 30 години, и получават огризки! А уж сме били европейска държава!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 47Но ти ги плащат на време без овъртания като традиционната българска практика плюс осигуровките чрез сивата икономика! Хората имат 100 пъти по-голяма сигурност плюс адекватни профсъюзи - а в България работодателите ги цакат като си пожелаят и няма към кого да се обърнеш за да си потърсиш правата. Има обаче едно задължително условие - трябва ти сносен език на всяка цена и за всяко нещо!!!
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51Боси са защото не са им купени дипломите както в България! На български доктор не вярвам - знам го от опит! Който от нашенците не говори езика в държавата в която пребивава опира до бългаски лекари! Те го изтръскват като касичката-прасенце и му казват това което иска да чуе плюс малко повече внимание за да му се вдигне самочувствието и да се почувства по-важен! Влезте в една българска болница и след това в една западна - ще онемеете от фрапиращата разлика! Открийте я!!!
47
2
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 7 години
Можеш да си представиш колко са боси колегите ти на запад , от опит го знамИ не само зъболекарите , а и лекарите
46
0
 
7
 
! Отговори
зъбояд преди 7 години
Който избягал избягал, вече е късно. Ще става по-зле подгответе се. В момента в Индия и Китай се подготват 100милиона млади ИТта. Средния живот на такива между 2 и 5 години, после трябва преквалификация. С развиването на технологиите ще има все по-вече спецефична и различна работа за по-малко пари.
45
0
 
2
 
! Отговори
ит преди 7 години
До до 43Малко градче 2500 човека. Точно защото е малко му дават толкова. Няма кой да върши работа във виртуалана им ферма . А по малките градчета живеят доста паралии. Както се казва търсене и предалагане. Като няма локална конкуренция ти се качва цената. Явно ИТата обичат да се конкуритат в големите градове, където има молове, кина, забавления ,а не някаква скучна пирода. В малко градче освен да ловиш риба и да си почиваш пред барбекюто незнам.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
други пък си сменят часовниците на всяко полугодие (говорим за играчки над 10бона, а не за касио или кюендклюКакво му е пьк на касиото ! Много добри часовници имат по издрьжливи и по точни от ролекса има модели
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора говорят за заплати. Това едно на ръка. Но никой не се интересува какво можеш да си купиш с тази заплата. Какви услуги колко струват- зъболекар, ремонтни дейности, автосервизи, наеми и т.н.. Защо заплатите са по-високи в САЩ и Европа? Защото услугите са в пъти по-скъпи. Едно е факт- ниската класа на обществото няма нито нови автомобили, нито пари за екскурзии по цял свят. А масово у нас човек цели да става нископлатен бачкатор в Европа и си мисли колко много са 1500 евро. Да, ама не.
42
1
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
И в малкото градче каква работа има в САЩ за 7000$? Никаква. Има в големите градове. Живях в Сан Франциско. Великолепен град, великолепен апртамент си бях наел. Работа, колеги, среда- прекрасни. Но 120 000 долара годишно са малко са този град. Има и хора, които живеят там с 12 000, но това е отделен въпрос. Всеки за каквото учи и каквото сам си направи. Отнсно наемите там. За 2500$ приличен апартамент. Но това са 30 000 годишно само за жилище. Няма смисъл, освен, ако не взимаш половин милион.