1 милион българи с депресия, едва 8% – диагностицирани!

120 000 сънародници пък са с психически разстройства
Обновена: 28 мар 2017 12:31 | 28 мар 2017 12:30,
49
1 милион българи с депресия, едва 8% – диагностицирани!
Снимка: flickr

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресивни симптоми, сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните на ЕС през 2015 г. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия.

Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 хиляди пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

Най-често българите са страдали от различни психични и поведенчески разстройства - около 120 хиляди официално регистрирани случая през 2015 г. или по 1686 случая на 100 хиляди души население, според данните на НЦОЗА.

Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време.

В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Като цяло средно 6,5 на сто от европейците страдат от депресивни синдроми, обобщава изследването, като при половината от тях /3 на сто/, симптомите на депресия са големи.

Сред държавите с най-голям дял на отчитане на депресивни симптоми на населението са: Унгария (10, 5 процента), Португалия (10 процента), Швеция (9 процента), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента и др.

Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия (3,2 процента) и Словакия (3 процента).

Жените са по-засегнати от мъжете в депресивните разстройства: около 8 на сто от жените, според анализа на Евростат, изпитват депресивни симптоми срещу 5,5 на сто от мъжете. По-високите нива на образование са свързани и с по-ниски темпове на депресивни симптоми, отчита още анализът.

Депресията често е признак и на по-сериозни последващи психични заболявания и експертите отчитат, че около половината от пациентите, които сериозно са обмисляли самоубийство, както и повече от половината от направилите опит за самоубийство - са имат предшестващо депресивно разстройство.

Специалистите съветват, че психичното заболяване не може да се излекува веднъж завинаги и е задължително хората с психични разстройства да бъдат наблюдавани непрекъснато.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
alecsander преди 7 години
Депресията е една от фазите на хронично протичащо психично заболяване. Другата фаза е с възбудно-манийна симптоматика. Двете фази се редуват без връзка с битови, климатични и пр. фактори. Депресията е проява на инфекциозно заболяване на главния мозък и може да се излекува напълно и без следващи рецидиви. Прилагат се специфични антибиотици. Това е известно от около 30 години на много наши психиатри и невролози, но не с предприемат мерки, тъй като теорията на заболяването е твърде сложна за медици, а при излекуване на болните те рискуват в рамките на 10-ина години да останат без пациенти и финан
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Простакът няма идея какво точно е психично заболяване и в повечето случаи той самия е потърпевщ! Правилната диагноза е 'Луди Водят Слепи и обратното'! Дилюзията в която живеят повечето хора така ги клати че и с 50 ECT-та (Електро-Шокова-Терапия) не биха могли да се рестартират и отпушат! Но в крайна сметка всеки може да потърси помощ ако успее да проумее което според мен на този етап е немислимо! А пък да не говорим за врачките и гледачките! Ако имате достъп до ДСМ-5 прочетете!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Имаше само на думи! Организацията беше много слаба, необразованите кадри с яташките връзки бяха навсякъде както и завършилите по облагодетелстване "психиатри" въз основа активни борци против фашизма и капитализма. Болниците бяха нехигиенични и просто забравени от Бога заради номенклатурното табу срещу хора с психични разтройства. Имаше и много набедени по партийна линия тип "неудобни" и ги засипваха с електро-шокова терапия за да забравят всичко негативно за тогавашната власт!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40Жовотът не е само букет рози! Бъди готов иначе шока е ужасен!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гробаря с надеждата 41Ами ако си ти, твоето семейство или деца! В този живот все още не са открили ваксинация срещу психичните заболявания! Няма застраховани и осигурени! Внимавай какво пожелаваш - каквото повикало такова се обадило!!!
37
4
 
1
 
! Отговори
Гробаря с надеждата преди 7 години
Има яко психари по улиците искат да се търкат или да се блъскат в теб докато вървиш.Тва са психично неустойчиви хора които би трябвало да са в лудницата на сериозни транквиланти нон стоп или най-добре да им се прави лоботомия.По принцип като има слънчеви изригвания и тия почват да трещят яката.Хубавото е и че успяват и да се убиват самички чат-пат или да се самоубиват заедно със семействата си,така че има надежда в един момент да почнат да намаляват като си изпозастрелят или заколят децата.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая новина ме депресиря яко... cut cut cut
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Литекс Моторс" пред несъстоятелност "Единственият производител на автомобили в България подаде документи за фалит"При Тиквоний всичко фалира.......само комисионките от обществени поръчки си вървят СТАБИЛНО към сметката на Асфалт-паша.
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя 1 милион са гласоподавателите на БСП. Добре че загубиха изборите щото депресията щеше да обхване 7 милиона българи.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PREDI 1989 NIAMA6E DEPRESIRANI, ZA BOLNITE SE GRIJEHA-IMA6E DOMOVE ZA PSIHI4NO BOLNI II ZAVISIMI , IMA6E LEKARI, IMAHME STRUKTURA NA ZDRAVEOPAZVANETO. SEGA NIAMAME NI6TO- AMA TAKA NI SE PADA-SAMI SE ZATRIVAME BAVNO ,AMA SIGURNO.....
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А после се чудим кой гласува за Тиквата и от къде се взеха тези 1 милион луди които го избират.Ами ето ОТ КЪДЕ......
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само че нямя адекватна диагностика, но няма и адекватно лечение! Карат само с хапчета... а с тези, които са наистина тежки случаи никой не иска да се занимава и никой не е отговорен. Няма такава държава! Всички луди са на улицата, част са клошари, част търсят кионфликти за да си изкарат агресията... тежко на тези, в чиито семейства има психично болни, които или не се лекуват, или даже не са диагностицирани. Иначе е вярно, че живота в БГ е ужас и безумие. другите нации са по-спокойни.
30
6
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
Тавариш Куха Фуражка в Президентството е с най-голяма депресия от всички. От тази неделя. Дори се притеснявам жив ли е, защото не съм му чувал балалайката оттогава.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До д-р Джи Пич 29Точно обратното! Там където има мисловен запек еволюцията бяга през-глава и съответно депресията няма към коя мисловна дейност да се захване тъй като тя липсва!:))))))))))
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност *** са едни и същи винаги-богаташите, за които всъщност ние работим и влачиме талигата, а те стават все по-свръх богати на нас ни подхвърлят шепа хартийки без стойност, в бг не се покрива и храната дори, но и в световен мащаб хората не получават нищо на фона на толкова богаташи,милиарди работят за тях. То всъщност феодалния строй е бил по-справедлив
27
1
 
9
 
! Отговори
:))))))))))))) преди 7 години
SLED TEZI IZBORI NE 1 MILION, 5 MILIONA 6TE BADETE DEPRESIRANITE - IMAITE MALKO TARPENIE.
26
3
 
15
 
! Отговори
избори преди 7 години
Разбрах вече кой гласува за Борисов.1 милион депресирани, които чакат Борисов да ги оправи.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми що? Нали сега сме демокрация имаме свобода? Нали сме членове на ЕС и НАТО, имаме сигурност, защо депресирани?
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХААРП е виновен
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко е благодарение на все по- голямото натоварване на работа и липсата на адекватна почивка.все по-малко работещи трябва да хрантутят все повече ***