Да запазиш за поколенията българските носии

Семейство от Варненско съхранява традициите в частен музей
30 мар 2017 12:30, Анисия Иванова
12

Сега ще ви върнем назад във времето, за да ви разкажем за традициите в облеклото на старите българите. Почти всички видове носии се съхраняват в частен музей във Варненско, а собственичката му с радост разказва историята на всяка една носия пред Bulgaria ON AIR.

Димка Андреева е една обикновена българка от село, която се е наела с нелеката задача да запази за поколенията всички български носии. Вместо да ги издирва в различните краища на България обаче, жената сама ги шие. Прави го вече 30 години.

Димка въвлякла цялото семейство в начинанието. В момента две от стаите в дома й са преобразени в музей. Мъжът й прави на струг куклите, а за занаята научила най-много от майка си, която била и най-големият й помощник. Благодарение на нея Димка знае историята зад всяка една носия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Хвала на тази родолюбива и сръчна българка. Бог да я благослови!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...все им се привиждат "талибани"Да, прав си. То в днешно време като видим жена, която си покрива косата и край - значи вече е талибанка и сякаш не трябва да живее!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята за покриването на главата от жените, било то християнки или мюсулманки е, за да се запази косата им от мръсотията. Първите църкви са били разни дупки, пещери и малки постройки в които всичко е опушено и задимено. Отделно, че тези религии са възникнали в места, където слънцето е много силно и ако не си покриеш главата, тези коси просто изгарят. Вие на море не сте ли ходили? На жените които стоят цял ден на плажа им изгаря косата, затова си слагат разни шапки.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"няма как да не приличат на тях, при положение,че сме били под робство векове наред.много сериозно са ни забавили развитието"Не си прав. Не е причината, че някой ни бил забавил развитието, ми просто такава е била модата тогава. Правило ли ти е впечатление, че има някои народи, при които като жената влиза в църква, си покрива главата. Това се е правило още в зората на християнството - в светите земи, в Йерусалим. Всяка християнка трябва да си покрива главата като влиза в църква! А сега са к-ви!
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма как да не приличат на тях, при положение,че сме били под робство векове наред.много сериозно са ни забавили развитието
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие какво искате? Хората в единия свят просто са по-изостанали и си носят едновремешните дрехи. Едно време и нашите пра-пра-баби са носили такива дрехи. Не са ислямски, ами просто са стари. "Старовремски". Жените ни днес вече са модерни и сега е модерно да са разголени и да си показват ццте и мидичката даже.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Ами то корените ни са същите.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам тези със забрадките, точно са си ислямски носии. 1:1
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aйде бягайте от тука с тия талибански носии! Точно приличат на носиите на жените в близкия изток и средна азия! Точно като на афганистанките!