Работещи в България – модерни роби на работодатели!

ОмбудсМая поведе битка с некоректните работодатели
109
Работещи в България – модерни роби на работодатели!
Снимка: Булфото, архив

Промени в четири закона предлага омбудсманът Мая Манолова за защита на трудовите права на работниците при неизплащане на заплатите им.

Тя обясни, че през последните месеци е затрупана със стотици сигнали от цялата страна, в които работещите алармират, че не получават заплатите си с месеци и са принудени да пускат колективни жалби, както и да организират гладни стачки.

Още по темата

"България е превърнала своите работещи в модерни роби", отсече обобществят защитник.

Така че, за да се спре тази практика тя настоява новият парламент да промени Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Манолова дори вече е написала промените и е готова да ги внесе в Народното събрание веднага, след като бъде структурирано, отбеляза Манолова.

Тя предлага в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира и плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки.

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения, да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

"В Закона за обществените поръчки предлагаме да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници", каза Манолова и допълни, че в Закона за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност ще настоява да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост.

"Готови сме и с проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60 процента от трудовите възнаграждения на своите работници", каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ - НЯМА КУЛТУРА ЗА ДВЕ ПАРИ !! Работниците в големите държави са си извоювали правата с много труд и кръв. И представете си -- имат и синдикати !? Вярно е, сегашните собственици станаха такива с нашите предприятия, с нашия труд, по волята на БКП. И сега плащат дивиденти на наследниците !! Социализмът/е-е-е, някой живееха в комунизма/ си има недостатъци, но с едно не бива да се спекулира! ЗАПЛАТИТЕ СЕ ИЗПЛАЩАХА ДО 3/ТРИ/ дни от уречената дата!! Много-малко -- но навреме
68
3
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
много приказки, никакви резултати = омбудсман...причината за това е ясна..омбудсманът само изслушва но няма власт и пълномощия за да прокара своите предложения...накратко казано, този пост е абсолютна формалност...
67
2
 
10
 
! Отговори
А.М. преди 7 години
До 111111.....Разбира се, че сегашните работодатели са си следствие на 1944. Избиха всички капиталисти малко след 1944 и им взеха/одържавиха бизнеса. 90% от сегашните капиталисти/работодатели са свързани с ръководни кадри на БКП от 1944-1989. И след като от 1944-1989 ни спасяваха от капитализма, Нинова излиза и ми казва, че положението си го дължим на демокрацията или както медиите на Пеевски ще го именоват, не на комунистическото управление преди това.
66
3
 
0
 
! Отговори
rabotodatel преди 7 години
Te sa kriminalizirani
65
1
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Наистина смислени промени предлага Мая. Учудващо бях скептичен когато стана омбудсман, и предполагах, че основно ще защитава олигарските, а тя се оказа доста деина. Дани не е само за пред хората. По предложените промени - ако не може фирмата да се прехвърли при неизплатени заплати много ще затрудни схемаджиите дето им работиш и после пуснат фирмичката на някои швед и работниците останали с пръст в уста. Но трябва и по-далече да се стигне - криминализиране на неплащането на осигуровки!
64
3
 
1
 
! Отговори
rabotodatel преди 7 години
Podkrepiam! Islam da predloja i drugi promeni. Rbotodateite i rabotnicite da badat s toalno izravneni prava i zadaljenia. Bismarck po gnusno neshto it neplatena Zapata i nesvarshena rabota. Rgistracia V inspekciata na molbi za napuskane i 3 meseca prvestie za dvetestrani. Vrashane na razriadite i pochasovo zaplashtane. Sagasni?
63
4
 
7
 
! Отговори
Моля? преди 7 години
Ама другари, целта при капитализма е да се печели, сега какво-да се дават пари заплати ли? Че то така до къде ще стигнем. Държавата да не се меси на бизнеса.
62
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема в БГ е основно на ниво възпитание и култура. Родните ни бизнесмени просто ги нямат. Те не разбират, че да си предприемач означава да носиш отговорност за работниците си, както те ти носят дивидент, печалба, бонус затова, че не се занимават с управление и не носят риск. Дефакто обаче носят риска да не получат заплатите си никога, докато през това време бизнесмените успеят да си продадат и ликвидират фирмите. Да си предприемач е риск, призвание, а не свободия за умопомрачени алчни хора.
61
1
 
16
 
! Отговори
111111 преди 7 години
До А.М.На измислените бг работодатели 1944 ли им е проблема? Аман от про.мити мо.зъци! Ама нещо КРИБ са се покрили, иначе все недоволни от "лошите" работници! Ами да разкрият предприятия във Франция например и да се опитат да не плащат навреме заплати! Няма как да стане.
60
6
 
9
 
! Отговори
А.М. преди 7 години
Нинова предполагам и сега ще каже, че това е заради демокрацията, а не заради това че 1944 ни върнаха няколко века назад.
59
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сестра галева до вчера беше от другата страна на барикадата? Но баце я ориентира в друга посока, така *** остана сама
58
1
 
34
 
! Отговори
Спеца преди 7 години
Браво на Манолова!Вярно е че е с 25 години закъснение , но по-добре късно отколкото никога!
57
0
 
47
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
И преди съм го писал, но пак да повторя - миналата година бях в Англия и имах колега оригинален черен от Зимбабве. Та питам го колко е минималната месечна заплата там и той си пресметна и вика - никой не се хваща да работи за по-малко от 250 долара на месец... Няма нужда да ви обяснявам как се ококори като му казах, че и в България е толкова. Стоя, мига на парцали па ме пита: Абе нали България е в Европа? - Да, викам аз. После пак - ама нали България е в Европейския съюз? - Да, пак викам аз...
56
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Затвор за работодатели, неплащащи заплати и отнемане на предприятието в полза на държавата! Само така ще се стреснат наглеците в България!
55
20
 
5
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Чиста заплата 600 лева си е преяждане
54
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая Манолова като че ли е единственият омбудсман в България, който така съвестно си е вършил работата! Колкото и да бях предубедена в началото, трябва да го призная. Но много късно изкарват на показ тези безобразия, които датират от десетилетия! Разбързаха се сега за Еврозоната и се сетиха в че в България работниците имат и права... Уж сме в Европа , уж се придържаме към европейски норми, а де факто сме си една държава от третия свят, и къде са санкциите от Брюксел?! Ето ти го Евросъюза в пълния му "блясък" и лицемерие!
53
0
 
57
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
нешата си идват на мястото,няма страшно.Съвсем скоро няма да има и един роб желаещ да тегли каиша за кифла и кафе на ден. Исега много фирми не могат да намерят по никакъе начин,скоро пък съвсем и ще фалират. Нека им бачкат шведите и сирийските инженери за 25 лв на ден...
52
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нашият край на САЩ, заплати се изплащат до 8 дена след приключването на периода на заплащане (седмица, две седмици, или месец). Също така не могат да се налагат глоби или да се удържа нещо заради липси, повреди на екипировка и техника и т.н. Ако работодателят има претенции, може да те уволни и съди след това, но съдя ще решава дали си отговорен или не. Всеки работодател слага голям плакат с правата на работника и като те наемат те карат да ги прочетеш.
51
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая пада от небето и директно открива топлата УДЪ... Като беше в парламента работодателите бяха изрядни.. Все пак браво и това е нещо. За другите вляво и вдясно(което пак е ляво) това е тема табу.Или просто наистина не знаят...както ББ не е знаел за КТБ..и за Вальо Златевите картели , които даже не съществували. Честито на народа пак избира по малкото зло... От двете страни на една и съща монета
50
14
 
19
 
! Отговори
Сминдух енд чесън преди 7 години
Въпросната другарка е съавтор на повечето каши в България, а сега срещу много пари иска да ги сърба..