Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...

38% от тях са категорично против приема на бежанци у нас
6 апр 2017 18:00,
156
Мюсюлманите в България с високо доверие към Турция, Ердоган...
Снимка: Архив, Reuters

Доверието към Турция и турския президент Ердоган расте сред българските мюсюлмани. То е достигнало до 69% отпреди пет години, но не е така еднозначно, тъй като и недоверието е нараснало с 6 пункта и сега то е 13%. Част от мюсюлманите са критични към управлението на Ердоган, но въпреки това одобрението към него е високо –  49% (при 19% неодобрение). Фетхуллах Гюлен няма голямо влияние сред българските мюсюлмани – събира общо 39% неодобрение и 9% одобрение.

След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия (65%), Русия (52%) и съответно канцлерът Ангела Меркел и президентът Владимир Путин. Ясно се забелязват антиамерикански нагласи в общността, като доверието към САЩ е значително по-ниско.

Това са данните на проучване на "Алфа рисърч" и НБУ, което е направено пет години след аналогичното изследване "Нагласи на мюсюлманите в България – 2011", с финансовата подкрепа на Фондация "Конрад Аденауер". Анкетирани са 1200 пълнолетни граждани, които са заявили, че са мюсюлмани по произход, за нагласата им към държавата, обществото и религията.

Мнозинството от мюсюлманите в България твърдо отричат тероризма и 89% смятат, че трябва да бъде осъден при всички случаи. Това мнение е нараснало с 10 пункта спрямо 2011 г., а само 1,1% смятат, че терорът при определени обстоятелства може да бъде оправдан. Високо е и неодобрението на терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%).

Мнозинството от мюсюлманите в България са общност с ясно изразена религиозна идентичност. 86% смятат религията за важна в техния живот. Въпреки това делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок. 54% не се молят, 41% не посещават джамия.

Като най-религиозни се определят хората в гетата, където бедността е най-дълбока. 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот.

За петгодишния период има ясно очертана тенденция на по-голямо придържане към правилата. Тези, които не постят по време на Рамазан, са намалели с повече от 10 пункта и са 30% през 2016 г.; тези, които ядат свинско, са намалели с повече от 10 пункта (25% през 2016).

54% от мюсюлманите ни не одобряват жените да покриват лицата си и да носят бурка или никаб, а 21% го одобряват, но само ако жената го иска.

Въпреки придържането към исляма, сред мнозинството мюсюлмани надделяват общочовешки критерии за добро и зло. В изследването е направено сравнително измерване, отнасящо се до три прегрешения в исляма – мюсюлманинът да се покланя и на други богове освен Аллах (многобожие), убийството и прелюбодейството. Според мнозинството /65%/ най-осъдително е убийството. Само 24% отговарят "многобожието" (което е най-тежкият грях според исляма) и само 5% - "прелюбодейството".

За мнозина от общността продължава да е характерен религиозен плурализъм, но е налице спад в сравнение с 2011 г. 47% сега смятат, че няма само една вярна религия, а във всички големи религии се съдържат някои основни истини. Според 20,5% ислямът е единствената вярна религия. Този краен възглед е характерен най-вече при мюсюлманите в гетата и имащите под основно образование.

На междуличностно равнище се запазва доброто отношение към "другите" – 74% отговарят, че имат приятели християни. В междуобщностен план обаче се наблюдава известно обособяване. На въпрос как да се изучава предметът религия в училище 78% смятат, че децата от различните вероизповедания трябва да изучават всеки своята религия.

Друг измерител на междуобщностна дистанция е отношението към смесените бракове. Противниците на брак между мюсюлманин и християнка са 33%, а между мюсюлманка и християнин –  40%.

Дистанция е налице и по отношение на бежанците. 38% от мюсюлманите у нас са настроени рестриктивно – "България да не приема никого". 39% са по-умерени и са съгласни с приема на бежанци, но той да бъде регулиран чрез квоти от ЕС или чрез ограничения от страна на държавата.

Мнозинството от мюсюлманите подкрепят светското устройство на държавата и виждат в съдебната власт необходимия механизъм за уреждане на отношенията. В същото време обаче нараства делът на тези, които не се интересуват от политика - от 30 на 52%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Да се радваме че повече наши мюсюлмани са такива само на думи. Но реално сиползват главите да решат, кое е добро и справедливо, че ако ползваха думите на "пророк" Мохамед лошо и за тях и за всеки около тях. Като напише в Гуугъл "Мохамед срещу Исус" и прегледате видеотата и става ясно за всеки, който мисли.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи му мюсюлманин и не се занимавай повече с него !Как може да приемеш идеологическа доктрина за религия и да си нормален ????Някой ако може да ми даде причина защо исляма е религия, освен, че Мохамед го е казал .... ?!?!?По същата причина може и комунизма да е религия, Маркс и Енгелс са го казали !
84
0
 
6
 
! Отговори
следим те преди 7 години
Хаха коментари изчезват беследно , някой май ги трие
83
2
 
9
 
! Отговори
Византия преди 7 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 000 българи. Тази религия е наложена насила от Византия.По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат.Повече инфо в книгата Османо-Римска империя, българи и тюрки на Стоян Динков.
82
0
 
3
 
! Отговори
Антимен преди 7 години
От 40 години никой не ме е питал нищо имам постоянен адрен и всички видове комуникации.Тия агенции са някви Фанта с лимон,само точат пари от ПР поръчки...
81
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
FAKE NEWS
80
7
 
11
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
И аз съм мюсюлманка и нямам никакво доверие на Ердоган. Не познавам нито един, който да харесва Ердоган. Само Кемал Ататюрк!
79
7
 
16
 
! Отговори
tz92 преди 7 години
Аз съм мюсюлманин, но нямам никакво доверие на Ердоган. Така са и 90% от приятелите ми.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАНИПУЛАЦИЯ
77
4
 
10
 
! Отговори
ZZ top преди 7 години
Струва ми се,че Путин баламосва льольото Ердухан и в недалечно бъдеще ще му удари балтията,ако преди това не го изпревари някой друг!
76
13
 
15
 
! Отговори
да на СУЛТАНА преди 7 години
СУЛТАНЪТ е велик политик с топкиии,,алуууууууу да с топки е,знаещ и можещ,умен и интелигентен,красив и секси и си мисли за стадото си вътре в държавата и вънка ......при СУЛТАНА не се толерират крадците,националните предатели и мекерета,разни третополови екземпляри......да живееее СУЛТАНЪТ
75
15
 
10
 
! Отговори
куре преди 7 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМСмешен си ти,на твоя Путиньо му свалиха и самолета,убиха посланика,а той си мушна главата в пясъка,страх го е от турския ятаган,нема кво да се лъжем Турция е мноооооого голяма лъжица за неговата уста.Фасоните на *** само в Украйна и сирийските деца ,другаде ЙОК.
74
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи е време да си ходят! След като му имат толкова доверие и харесват толкова Турция какво търсят в България? Който харесва режим оправдаващ геноцид над милиони арменци, гърци, българи и евреи няма никакво място в България.
73
9
 
20
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 7 години
До *** 88Толкова си смешен в напъните си да изкараш туркиетата НЕЩО. А я да питам щом руснаците са пияндури, защо тогава любимия ти ердоган търси контакти с тях и им се мазни? Чак в Русия на крака отиде на Путин. Преди това правеше едни жалки и смешни опити да се добере до него на срещата в Брюксел, но Путин го отсвири и тоя стана за смях пред света. Като отиде в Русия и щеше да си докара дискова херния да му се кланя. Защо бяха тези напъни пред Путин след като са пияндурници? СМЕШЕН СИ.
72
14
 
16
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 7 години
До ДОГАН КАЗВАШЕ 78Нещо си в грешка. Скоро няма да има истанбул, скоро ще е отново КОНСТАНТИНОПОЛ И ЩЕ Е ГРЪЦКИ БЛАГОДАРЕНИЕ ТОЧНО НА РУСИЯ. ПАК БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ ЩЕ ИМА И КЮРДИСТАН, а туркието ще се разпадне.
71
10
 
8
 
! Отговори
куре преди 7 години
До ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМАко знаеш само колко ме боли чепето за твоята ненавист или друго дето си писал там против турците.***.
70
4
 
18
 
! Отговори
fesa преди 7 години
Кви са тези глупости *** д.......о,90% от нас не харесват Ердоган и политиката му,ние харесваме светски начин на живот а не арабски.Той води Турция в погрешна посока.Едва ли сте анкетирали повече от 3 български турци.Май анкетата сте я правили в Столипиново.
69
12
 
10
 
! Отговори
ИСЛЯМ = ТЕРОРИЗЪМ преди 7 години
До Анонимен 64За, какво да ходя в турция? Нищо турско не ми харесва. Без пари да е пак няма да отида там, даже и някой да ми плати разноските пак няма да отида. Ненавиждам ги. Тук в МОЯТА ХРИСТИЯНСКА РОДИНА МИ Е ДОБРЕ. ХАРЕСВАМ И ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ, а за турция 5 пари не давам. Каквото и лошо да им се случи за мен все ще им е малко и късно. Не мога да изпитам и капка жал към турците и останалите мюсюлмани. Зверствата, които сте причинили на толкова народи са неизброими. НЕКА БОГ ДА ВИ ОСЪДИ НА
68
3
 
9
 
! Отговори
Прав... преди 7 години
..им път към Анадола. На излизане да си оставят бг паспортите . С турски паспорт да пътуваш си е друго усещането.
67
6
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Като имат доверие в Турция и Ердоган чий го дирят в България бе????Айде с каруците към Анадола на екскурзия, тъкмо имат опит от 1989 г!