Сватби с кредити от заложни къщи, годежните пръстени – също от там

Оскъпяването било малко, бижутата – красиви
6 апр 2017 07:11,
26
Сватби с кредити от заложни къщи, годежните пръстени – също от там
Снимка: Reuters, архив

Все повече млади мъже решават да предложат брак на любимата си, като вземат годежен пръстен от заложна къща, за който дори сключват договор за лизинг. Само в една верига заложни къщи например се продават над 125 дамски пръстена, с които мъжът трябва да застане на колене в искане на сърцето на дамата. Останалите бижута са хиляди.

Както те, така и годежните могат да се вземат на изплащане. Първоначалната вноска е минимум 25 лева, а след това останалите пари се разрочват така, че да е удобно на клиента. Те могат да бъдат както ежемесечни, така и ежеседмични. След пълното изплащане на бижуто, то става собственост на клиента и той може да си го вземе и да предложи брак на любимата.

"Най-много желаещи имаме именно за годежните пръстени. При нас идват основно млади момчета, които си харесват нещо и започват да го изплащат. По принцип това става най-много за месец-два, понеже цените на масовите пръстени са до 250 лева, а оскъпяването е минимално - около 30-40 лева. Пръстените са от 14-каратово злато и рядко са със скъпоценни камъни. Въпреки това са красиви и се харчат", обясниха от една от най-големите заложни къщи пред "Монитор". Там седмично продавали поне по 3-4 пръстена.

Друга тенденция, която се забелязвала, била че след като си купят бижуто, мераклиите за брак идвали, за да заложат някаква друга своя вещ като лаптоп, телевизор и дори кола, за да могат да платят за почерпката на сватбата. Никой обаче не се притеснявал, че прибягвал до тези варианти, тъй като когато заемът е обезпечен със залог, лихвата по него е далеч по-малка от тази на бързите кредити. Така например ако заложим колата си за 3 хил. лева, след месец ще можем да си я откупим за 3100 лева, което прави едва 100 лева оскъпяване. За сравнение бърз кредит от 3 хил. лева ще ни струва приблизително 6 хил. лева, когато тръгнем да го връщаме. Освен това при евентуално необслужване на кредита, не се начисляват такси за частни съдебни изпълнители или колекторски фирми. Единственият миниус е, че ще изгубим заложената си вещ. Заемът обаче няма да нарасне, както е при ипотечните кредити.

Именно заради многото удобства, които предлага този тип бързо кредитиране, много млади двойки предприемат тази крачка, за да финансират обвързването си в брак.

Подобна е историята и на Мария и Олег от София, които заложили семейните си ценности, за да могат да покрият разноските по сватбата. Те получили около 4 хил. лева за наследствени обици, гривни и стари пръстени. С парите вдигнали скромно тържество и дори пътували до Гърция. С получените в банкноти подаръци пък откупили накитите си по-късно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за олигарсите от ДС няма криза, а те заплати не дават и няма и да дадат, те от комсомолските години са научени само да крадат и децата им са още по-стиснати
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оттам, не от там, но понеже научното кадро по бг език в т. нар. бан нанка непробудно по бюрата си, простена да ни е полуграмотността по медиите. Сичкото кадро да си спинка спокойно до пенсия. Която заслужено ще е от най-високите. Евалла! Официален език в България е българският все пак. И все още. Фокато поне бан ни наставлява за учИлища, за тОдор тодорОв, зан иванОв и т. н. Иначе, добре се справяме. Карай да е весело. Цялата държава е записана в Трето Еесело.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, заложна къща ще ти даде 3000 само ако заложиш кола за 6000, така че сметката е горе-долу същата :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Peruniki преди 7 години
Iska im se, ama niama...Horata si jiveiat stastlivo i bez kreditori i luhvari...
17
1
 
34
 
! Отговори
мда преди 7 години
А не е ли редно отгоре над заглавието да пише "платена журналистика" или "платена статия"? Просто питам, не повдигам въпроса за морала и съвестта на пишещия тая статия, целяща конкретни внушения и в без това изтерзания народ?
16
1
 
6
 
! Отговори
Гроб преди 7 години
Видими резултати!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама дали ще поискат?
14
0
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Знаеш ли, че ако поискат могат да те вкарат в затвора заради призоваването за война
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тати си дойде с голите Мuде...
12
0
 
12
 
! Отговори
Мизерници преди 7 години
Все по-голяма мизерия в управлението на личните финанси у българина. Не стига, че не могат без кредити в личните дела, но сега и в съвместните с половинката поставят такова начало. Това в 99% от случаите не завършва добре! Мислете хора!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе ***.ак гербист-столичанин икономиката може да се стимулира и като си купиш пръстена от където трябва, а не от заложна къща. Хората нямат пати. А тези които ги имат са един определен кръг от крадливи душици, който заслужават мъст. Крайно време е вече за война гражданска война срещу всички корумпирани политици. предишни и настоящи. ВОЙНА, ВОЙНА, ВОЙНА, ВОЙНА, ВОЙНА, ...........
10
5
 
2
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Няма нищо лошо човек да вземе годежен пръстен или брачни халки от заложна къща, да се стимулира икономиката ни. Отделно, ако се наложи може да се заложат вещи за да се финансира сватбата, а после да се вземат обратно срещу събраните пари на сватбата. Хитро, и се стимулира икономиката ни, защото 20% ДДС си е 20% ДДС от всичките покупки и разходи.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единственият минус е че ти дават 30-50 % от стойността на вещта, която си заложил, а и само 100 лв. оскъпяване на 3000 главница за 1 месец прави 40% годишна лихва. Мария Несторова явно подценява аудиторията на Днес.бг
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сватба и пръстен от заложна къща е подигравка с брака като институция и смисъл. Това само тези боядисаните могат да го направят. Коментар номер 6 изчерпва напълно темата.
7
0
 
28
 
! Отговори
Аутист преди 7 години
Разбирам да вземеш бърз кредит за да се разведеш, но за да се ожениш?!Объркани хора.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата идея за годеж и сватба на кредит или чрез залагане на вещи ми и се струва ужасна и смешна. Да не говорим, какви са приоритетите на тези хора. Не, че има нещо лошо да се ожениш, но като нямаш пукнат лев, с тези пари можеш да направиш нещо по-смислено. В крайна сметка любовта не зависи от годежа или брака.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А половината неща в тои заложни къщи не са ли крадени?
4
1
 
18
 
! Отговори
Да преди 7 години
Какво рекламирате заложните къщи???Това с пръстените го правят само ***!Иганска работа!
3
3
 
15
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Годежния пръстен трябва да е с диамант само за евреите! За сватба е достатъчно да купите бъчва вино и да заколите едно теле!
2
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българските мъже са мързеливи,ако не бяха щяха да заминават някъде в нормалните държави,при нормалните заплати,и да подсигурят някакъв нормален живот за жената до себе си.А те какво правят?Женят се,ражда жената ,после заминава на гурбет да гледа стари хора и да праща на мъжа парички..мързели и селяци,това са бг мъжете.