Заради неплатени сметки парното "събира" разведени

Собственици, продали имота си, давани на съд за борчове
13 апр 2017 07:00, Елка Василева
22
Заради неплатени сметки парното "събира" разведени
Снимка: архив, Булфото

Столичната "Топлофикация“ нерядко "събира" разведени двойки, завеждайки дела и срещу двамата бивши съпрузи за неплатени сметки, независимо че партидата се води само на единия от тях. Това пише "Монитор", като се позовава на Федерацията на потребителите в България.

Част от жалбите на хора, посетили офисите на неправителствената организация, са свързани именно с подобни случаи.

 "Нерядко оставащият да живее в жилището не е титуляр на сметката", обяснява Константин Павлов, експерт във федерацията.

"Например жилището е присъдено на жената с детето, а те завеждат дело срещу мъжа, който не обитава имота и няма нищо общо с него. "Топлофикация", вместо да си направи труда да провери кой обитава имота и действително ползва енергията, произволно дава на съд. Понякога съди и двама бивши съпрузи с надеждата все някой от тях да се окаже ползвател", допълва той.

Според него е недопустимо, след като вече не си вещен ползвател на имота, да търсят от теб пари за консумирана топлинна енергия.

"Те обаче се позовават на общите условия от 2007 г., щом някой се води собственик, значи дължи пари. За щастие подобни казуси лесно падат в съда, но проблемът е колко хора са готови да изтърпят делата“, казва експертът.

"Само преди дни имахме друг случай. Жена от 20 години живее в чужбина. Имотът й отдавна е продаден. Дошла в България да види роднините и близките си и случайно разбира, че я търсят да плаща висящи сметки и е заведено дело. Тя отива в "Топлофикация" да им обяснява, че отдавна не е собственик и и не ползва жилището. Те обаче я залъгват, че са готови да намалят сумата, заради давността. Жената, въпреки, че е сигурно, че ще спечели делото, е платила сумата, само и само да не се занимава с тях и да може спокойно да се върне в чужбина. На това разчита топлофикацията", констатира Павлов.

По думите на експерта другите подобни случаи са свързани с откриването от "Топлофикация" на партида на хора, без те да бъдат уведомени. Най-често това става, когато собственик на топлофицирано жилище почине.

 "При смърт на лицето вещен ползвател на имота обикновено има повече от един наследник. По закон някой от тях трябва да е наследи правото на ползване и той е длъжен да открие нова партида. Това се прави и при покупка на имот. Въпросът е, че "Топлофикация" го прави произволно. От списъка на наследниците си харесва някой, без да се интересува, дали той действително живее в този имот, и решава, че той ще е титуляр на партидата. Често в съда се вижда, че почеркът не е на никой от наследниците, защото те не са попълвали искания за откриване на партидата. Засегнатите казват, че това не е техният почерк или подпис. Съответно се иска графологична експертиза. Лошото е, че много хора, като ги заплашат със съд за висящите сметки, се съгласяват да платят", пояснява Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Софиятоплофикация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-неграмотно изказване от юридическа гледна точка не бях чел -извън контекста на темата с Топлофикация. Сбъркани са основни правни понятия и положения
17
3
 
0
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
у село нямаме парно и ми дреме на оня в гащите ми, дали топлофикация съди авантаджии!...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То държавата е тази , която ни рекетира чрез много бройните си мафиотски структури в случая топлофикация
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да се приемат по-сурови мерки - не може да не слизаш от кошника и да не си платиш отоплението
14
1
 
14
 
! Отговори
Е преди 7 години
Няма по-долни от Топлофикация и КЕВР
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога тия ще занимават цялата държава с проблемите си, закривайте туй измислено дружество като си оправят нещата както са на запад тогава да им се даде лиценз. Hека идат да видят как е в Германия.
12
0
 
7
 
! Отговори
До15 преди 7 години
М М М да, мисля че тогава хората съсипали държавата трябва да бъдат с допълнителен пакет неразпечатано мъжко бельо. Доста ще напълнят гащите.
11
0
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България "Изборът на хората" 04.05.2017г.пл. "Народно събрание"Стига са се подигравали с народа!Ти решаваш!
10
0
 
5
 
! Отговори
podigoto преди 7 години
ami zavod vazov i produktite ot tozi hubav bg zavod? kupuvaite bulgarskite stoki!
9
1
 
14
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
И ний с мойта бивша се събрахме заради Топлофикация, *** се изхитрихме да си спрем парното и им показахме среден пръст ! Сега се топлим с дебел юрган и с физически упражнения под юргана, при които се механичната енергия се превръща в кинетична!
8
0
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Цялата далавера на КТБ е, че всички държавни фирми са давали пари на депозит при почти нулеви проценти, а са теглили кредити при много по-високи проценти. Иначе откъде да плащат на завряния зет и други преференциални лихви. Прокуратурата си мълчи, политиците си мълчат, защото всички са в кюпа.
7
0
 
14
 
! Отговори
само да питам преди 7 години
Защо не спират парното ? май ще ни "изравнят" старата сметка с новите цени ?
6
0
 
16
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Мафиотите безчинстват,защото дават подкупи където трябва за да не ги закачат.За тези трябва присъда без съд заради всички измами.
5
0
 
9
 
! Отговори
До ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Ми то Българина е като оная работа. Колкото повече го мачкаш, толкова по твърд става.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работещата уж на загуба Топлофикация беше скътала 90 млн. лева в КТБ и сега си ги избива с дране на кожи.
3
0
 
23
 
! Отговори
Македонски преди 7 години
Мафиотски практики
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може ли някой да алармира Иванка Тръмп за терора на Топлофикация?!
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентат по топлофикация трябва!!!