Без реклама на цигари пушачите намаляват! Дали?

40% от българите пушат, децата им също стават зависими
26
Без реклама на цигари пушачите намаляват! Дали?
Снимка: Булфото, архив

Страната ни за поредна година е на едно от водещите места в Европа по брой пушачи – почти 40% от пълнолетните българи пушат.

Още по темата

От националната коалиция "Живот без тютюнев дим" пък искат тотална забрана за всички форми на реклама на тютюневи изделия, за да се намали броят на пушачите.

Според противниците на цигарите така ще се ограничи най-вече пушенето сред най-младите.

Д-р Гергана Гешанова от коалицията обясни пред БНТ, че в момента в нашето законодателство има забрана за реклама в медиите.

"Ние не виждаме по телевизиите и кината такива официални реклами, но в момента, в който излезеш на улицата - по шосетата, магистралите на България - навсякъде е пълно с външна реклама", коментира тя.

Освен това е разрешено на тютюневата индустрия да спонсорира различни здравни, спортни, младежки и не младежки прояви и събития, като това според нея, допринася да има повече пушачи в страната.

"България е една от последните четири страни в Европа, в която все още е разрешена рекламата на цигари. Практиката сочи, че след като се забрани изцяло броят на пушачите намалява с около 7%", мотивира се още Гешанова.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обаче смята, че забраната на реклама няма да повлияе на никого.

"Зависимостта е голяма, а лечението от табакизъм е много трудно, продължително и с незавиден успех. Децата пропушват, защото родителите са некритични към това, защото те пушат пред тях. А на възрастни хора да повлияеш така че да престанат да пушат, защото няма реклама, това не ми звучи сериозно", отбеляза тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 % това не е вярно, много поневече са. Поне 60 %. Погледнете какво става в едно кафене на открито, колко % пушат. Масата от хората пушат, особено по-ниско интелектуалното ниво, в малки населени места, селата. Почти няма човек без цигара.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
единственият начин срещу тютюнопушенето е то да стане задължително.
19
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Интересна информация от нета (цитирана е СЗО):Пушачите умират значително по-рано от непушачите:13,2 години за мъжете и 14.5 години за жените.*На някои трябва да им се набие в главата, че това са средни величини и винаги има изключения, които не отменят тези средни.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да попитам. То за цигарите добре, ама докторите за сметка на това започнаха масово да изписват илачи за най-масовите заболявания на солени цени, които се пият до живот! Като попиташ дали имаш избор, отговорът е, че имаш - да пиеш или да умреш!!! Сега там да си даваме парите, докато някой учен установи, че и това е вредно. Само че ще е късно!
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми от тази демагогия! Измислени мерки от СЗО, за да има за какво да получават пари за дейност. В същото време, дали държавата има интерес всички да спрем да пушим или да спре производството на цигари? Та нали с акцизите от алкохол и цигари си пълни бюджета? Нали като умираме по-рано пести от пенсии? За съжаление, отново чрез настройване и разделяне на хората по различни теми, някои си изкарват хляба! Но за наша сметка!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Колкото е по просто едно население, толкова по голям процент от него пуши."В кралство Бутан продажбата на цигари е абсолютно забранена. Една от най-слабо развитите страни в света са.
15
6
 
8
 
! Отговори
ПУШЕТЕ СИ НА ВОЛЯ! преди 6 години
ЦИГАРИТЕ НЕ СА ВРЕДНИ! ЦИГАРИТЕ НЕ СЪКРАЩАВАТ ЖИВОТА! МОГА ДА ВИ НАПИША СПИСЪК СЪС СТОТИЦИ, ЧЕ ДОРИ И С ХИЛЯДИ ХОРА - ЗАКЛЕТИ ПУШАЧИ ДОЖИВЯЛИ 100+ ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!
14
11
 
9
 
! Отговори
До 12 Циник преди 6 години
Изключенията като Хелмут Шмидт не променят правилото - пушачите живеят средно по-малко от непушачите. Тук друго е важното - пушачите натрапват на всички околни своето пушене. Много трудно е да се спасиш от пушачите, даже е невъзможно, казвам го от собствен дългогодишен опит.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Картинките по кутиите са много по-вредни от цигарите.
12
2
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Хелмут Шмидт почина (ако правилно си спомням) на 95 ! Имаше специално разрешение да пуши пред камерите ( иначе отказваше участие) - донякъде цялата работа е в гените..други неща ни убиват по-бързо! ЕЖЕДНЕВНИЯ СТРЕС е на първо място...холестерин...кръвно....склонен съм да кажа - на който както му е писано!
11
2
 
7
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Има един цитат от Кърт Вонегът:На 83 съм. Лъжливи ***! На цигарите пише, че ще ме убият, а аз съм още жив. Ще съдя компанията!естествено казано е с ирония. Ако може да се намали употребата на цигари с тези мерки тогава трябва да се подкрепят. Но не вярвам да сработи. Действително отказването е трудно и по-добре да не се започва. Най-голямо влияние имат родителите. Ако те пушат пред децата, не очакваите децата да са заклети непушачи. така че за здравето на децата ви - откажете се!
10
6
 
12
 
! Отговори
Циник до 8 преди 6 години
Писнало ми е от "антицигарени екстремисти'Пълни главанаци сте!
9
3
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пуша ...чудя се дали да не пробвам и аз да ги откажа....не съм пробвал досега.Иначе това с рекламите са пълни глупости...не съм се повлиял от тях.
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой запали някаква хартия напр. на улицата или в гората, ще го санкционират по ред причини:. че има опасност от пожар наоколо, че се одимяват хората в близост и т. н. Никой още не се е погрижил за натрапчивото цигарено одимяване по улици, спирки, по туристически места...
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никотинът не е наркотик. Продава се в аптеките без рецепта. Никой не го купува да се друса.
6
12
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Свободно се рекламират наркотици, а психиатърката смятала, че нямало проблем. Май и самата тя е за лечение. Пушачите са за комуна.
5
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото е по просто едно население, толкова по голям процент от него пуши. То и затова от Ес сме с най ниска продължителност на живота, ракията и цигарите, мааме карантии, и гърците пушат, но не ядат вредни а полезни храни и пият узо-та. А ракията е отрова и като им кажеш на наще Ганъовци и не било врно пък тяхната била страшна....
4
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наркотиците не ги рекламират, а нещо не съм чул наркоманите да са намалели.
3
5
 
21
 
! Отговори
Пушач преди 6 години
За жалост коментар #1 е много прав. Тези дето даваме пръстчето надолу да се замислим аджаба защо по дяволите сме започнали да пушим ? От гъзария или защото в дискотеката така се прави.... Направо ме е срам !!!
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започнах да пуша на 12 годишна възраст, когато всички търговски обекти бяха държавни и без ограничения се продаваше тютюн на малолетни. В резултат съм с тежка никотинова зависимост, която се отразява зле на здравето и финансите ми.Трябва да съдя Държавата !