Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват

Здравната система се крепи на кадри на пенсионна възраст
52
Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват
Снимка: Булфото, архив

Българските медицински сестри продължават да напускат страната. Непроменена остава и тенденцията за недостиг от акушерки.

За първото тримесечие на тази година са постъпили 180 заявления на медицински сестри за издаване на удостоверение за работа в чужбина, съобщи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред БНР.

"На Запад заминават не само младите колеги, но и по-възрастни, които са отчаяни от ниските заплати, от неадекватното отношение към нашия труд, така че не мога да кажа никаква положителна тенденция в тази насока", коментира тя.

Професията на акушерката трайно се обезличава, а лекарите и акушер-гинеколозите поемат цялата бременност на майките. Причините за това са в здравните реформи, каза Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки 

"За тази година са приети 285 бройки за акушерство. Тези 285 бройки за цялата страна, в никакъв случай няма да стигнат по една проста причина, че половината от тях няма да започнат работа въобще по специалността си", обясни тя.

Според д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Националната асоциация на общинските болници, недостигът на медицински специалисти е сред най-сериозните за българското здравеопазване.

Той отбеляза, че здравната система се крепи на кадри, които вече са навършили пенсионна възраст.

"Нещата са не на базовия минимум, а са далеч под прага на базовия минимум и имаме шансът и късметът, че все още медицински специалисти с бакалавърско образование, които отдавна са достигнали пенсионна възраст и даже са я надвишили и е трябвало да излязат от здравната система, все още те стоят", призна Тотев.


52
Още от
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
До41 преди 3 месеца
ако това е вярно,нямаше да го споделите тук....а да сега се сещам ,че зло куче много не лае...
36
3
 
2
 
! Отговори
Бегайте от БГ тровят преди 3 месеца
Браво мед мафията отравя зверски над 7 000 000 с хлор токсични химически оръжия подавани вместо питейни води от чешмите БЛагодарение на това вдигнаха ограбването на народа с няколко милиарда живи лева уж за"здраве".Психизираните след жестоки глоби от убииицте от МНЗ ВиК майстори хвърлят вместо милиграми отровите с КОФИ немерено ..
ОЧаква се да измрат около 1000 000 тровени с последвала неадекватна престъпна лекарска терапия..Лекарите също са отровени по навик пият от чешмите и готвят..
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е не, ще стоят в мизерните ни болници, непомирисвали ремонт от 50 години със заплатки 600 лева.
34
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Демографска прогноза на DW за България от преди няколко години описваше симптомите предшестващи изчезването на България /до 70-a год./ И настина точно тях наблюдаваме сега - задълбочаваща се криза за кадри в хуманитарните области!
Отсъствието на каквато и да е заинтересованост по "?-a" от всички управляващи, няма как да не наведе на мисълтa че се провежда "безкръвен" геноцид над нацията зад фалшивата фасада на законовите механизми!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от 1990 година управляващите си заключиха сърцата с катинар и българският народ остана с пръст в устата.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПОЖАРНИКАР В БГ 700/800 ЛЕВА, МИЯЧ НА ЧИНИИ В ГЕРМАНИЯ 1480 ЕВРО.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Населението намалява - намаляват мед.сестрите, лекарите, учителите, инженерите и др.
Но не това е причината - причината е доходите на хората. До като не се оправят заплатите на хората и не достигнат поне 50% от средно европейските заплати повечете млади хора ще емигрират и работят на запад. Там и ще внасят осигурителни вноски и ще пълнят пенсионните фондове на другите държави.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПОГЛЕДНЕТЕ ШОФЬОРИТЕ В ГРАДСКИТЕ АВТОБУСИ, ЛЕКАРИТЕ, ХИРУРЗИТЕ, А СЕГА ВЛЕЗТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА- ДА, САМО БАБИ, ДА ЖИВЕЯТ БАБИТЕ- ТЕ КРЕПЯТ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ- ВИЖДАТЕ ЛИ КАК НАКУЦВАТ, ЛЕКО СА ПРИВЕДЕНИ, ПОТРЕПЕРВАТ РЪЦЕТЕ ИМ, ОЧИТЕ ИМ ИГРАЯТ- НО РАБОТЯТ- ПОЗДРАВИ ЗА ПОКОЛЕНИЕТО РОДЕНО ПРЕЗ 50 ГОДИНИ, ОТИДЕМ ЛИ СИ - СМЕНЯТ НИ РОМИТЕ- МЛАДИТЕ ГИ НЯМА И НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ- ЧИСТАЧКА В ГЕРМАНИЯ 1480 ЕВРО С 13 ЗАПЛАТА, ЕДИН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО РАБОТИ ВСИЧКИ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ.
29
0
 
15
 
! Отговори
жалка държава преди 3 месеца
Едни карат коли от по 100 бона , други чакат на спирката автобус в студа, едни имат вили за по 100 хиляди евра, другугите едвам смогват даплатят сметките и кредита с 500лв, едните крадат здраво от здравната каса, изписват едни лечения, направили си чатни кабинети и болници където те препращат а другите трябва да им бачкат за 500лв, ееееее няма как да стане...Давам пример с приятел очен лекар добър човек с 2 деца, тука му дават 500лв и от 3 месеца е в друга държава там взима 5000евро има разлика
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
който оцелее
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БАПЗГ през 2016 год. на всички мед.специалисти връчи европейски професионални карти.Логично е да напускат.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей, ще секне любимата традиция на магнолиите - да ги бият.
25
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 3 месеца
36, страх ги е да не научат нещо ново от теб.
24
0
 
15
 
! Отговори
Медицинска сестра преди 3 месеца
От 25 год работя в чужбина. Дори завърших и Магистратура за Фелдшер/Лекарски асистент. Миналата година бях за 4 мес в отпуск в България и посисках да работя като такава относво на половин работен ден в местната болница, отказаха ми с отговора, че не можели да ми гарантират че стандарта пр който съм работила и уцхила допулнително в Австралия се доближава на този в българското здравеопазване. Изпратих и емаил на същата тази организация какво е неожходимо за регистрация и членски внос- отговор няма
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А вие какво искате? На цецо Ухото тъщата как иначе да му подари 60 апартамента?
22
2
 
15
 
! Отговори
Май на та им! преди 3 месеца
Не са нужни на простия народ. Той се оправя или го оправят и без тях. Нужни са агрономи-тикволози поради пандемичното отиквяване на аборигените.
21
1
 
26
 
! Отговори
аб преди 3 месеца
И те самите да си плащат образованието сестрите отново ще отиват да работят на вън, защото перспективите тук са никакви, отделно уважението и признателността на професията пълна нула. Държавата говори само за учителски заплати. В общинските болници се работи почти за минимална заплата.
20
1
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 3 месеца
... биха носили ежегодно като дивиденти 75 милиона лева - просто ей-така !!! И НЗОК щеше да си има активи за черни дни - 3 500 000 акции на Sanofi, 14 583 000 акции на Pfiser, 12 690 000 акции на GSK, 4 605 000 акции на Novartis, дето дългосрочно само ще поскъпват !!!
И да бъдат финансов гръбнак на здравната ни система за десетилетия !!! Ето колко ни струват не само крадливостта но и некомпетентството на управляващите ни животни и изрoди !!! Ако бяхме държава, дянков щеше да виси на въжето !!!
19
0
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 3 месеца
Като се сетих за откраднатото и ме хвана бяс, защото изчислих някои неща:
- Откраднати бяха от НЗОК около 14. милиарда лева, т.е. над 700 000 000 евро.
- Ако тия пари бяха не само останали в НЗОК, но и ИНВЕСТИРАНИ, какво би станало? :
Приемаме, че са инвестирани по равно в четири най-големи световни фармацевтични компании - Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi - поравно в четирите - т.е. по около 175 000 000 евро. Сега тези акции биха стрували общо 1.3 милиона ЕВРО тоест почти двойно и...
18
1
 
24
 
! Отговори
"ОБИЧАЙ БЪЛГАРС преди 3 месеца
....със 120-лв./пенсия и 300-400-лв./заплата ......ха,ха,хаааааа

БЪЛГАРИНО-----УМИРАЙ ОТ ГЛАД ....../и от любов към Родината/....