Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват

Здравната система се крепи на кадри на пенсионна възраст
52
Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват
Снимка: Булфото, архив

Българските медицински сестри продължават да напускат страната. Непроменена остава и тенденцията за недостиг от акушерки.

За първото тримесечие на тази година са постъпили 180 заявления на медицински сестри за издаване на удостоверение за работа в чужбина, съобщи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред БНР.

"На Запад заминават не само младите колеги, но и по-възрастни, които са отчаяни от ниските заплати, от неадекватното отношение към нашия труд, така че не мога да кажа никаква положителна тенденция в тази насока", коментира тя.

Професията на акушерката трайно се обезличава, а лекарите и акушер-гинеколозите поемат цялата бременност на майките. Причините за това са в здравните реформи, каза Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки 

"За тази година са приети 285 бройки за акушерство. Тези 285 бройки за цялата страна, в никакъв случай няма да стигнат по една проста причина, че половината от тях няма да започнат работа въобще по специалността си", обясни тя.

Според д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Националната асоциация на общинските болници, недостигът на медицински специалисти е сред най-сериозните за българското здравеопазване.

Той отбеляза, че здравната система се крепи на кадри, които вече са навършили пенсионна възраст.

"Нещата са не на базовия минимум, а са далеч под прага на базовия минимум и имаме шансът и късметът, че все още медицински специалисти с бакалавърско образование, които отдавна са достигнали пенсионна възраст и даже са я надвишили и е трябвало да излязат от здравната система, все още те стоят", призна Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари