Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват

Здравната система се крепи на кадри на пенсионна възраст
52
Медсестрите заминават в чужбина, акушерките изчезват
Снимка: Булфото, архив

Българските медицински сестри продължават да напускат страната. Непроменена остава и тенденцията за недостиг от акушерки.

За първото тримесечие на тази година са постъпили 180 заявления на медицински сестри за издаване на удостоверение за работа в чужбина, съобщи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред БНР.

"На Запад заминават не само младите колеги, но и по-възрастни, които са отчаяни от ниските заплати, от неадекватното отношение към нашия труд, така че не мога да кажа никаква положителна тенденция в тази насока", коментира тя.

Професията на акушерката трайно се обезличава, а лекарите и акушер-гинеколозите поемат цялата бременност на майките. Причините за това са в здравните реформи, каза Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки 

"За тази година са приети 285 бройки за акушерство. Тези 285 бройки за цялата страна, в никакъв случай няма да стигнат по една проста причина, че половината от тях няма да започнат работа въобще по специалността си", обясни тя.

Според д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Националната асоциация на общинските болници, недостигът на медицински специалисти е сред най-сериозните за българското здравеопазване.

Той отбеляза, че здравната система се крепи на кадри, които вече са навършили пенсионна възраст.

"Нещата са не на базовия минимум, а са далеч под прага на базовия минимум и имаме шансът и късметът, че все още медицински специалисти с бакалавърско образование, които отдавна са достигнали пенсионна възраст и даже са я надвишили и е трябвало да излязат от здравната система, все още те стоят", призна Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
2
 
! Отговори
Бегайте от БГ тровят преди 7 години
Браво мед мафията отравя зверски над 7 000 000 с хлор токсични химически оръжия подавани вместо питейни води от чешмите БЛагодарение на това вдигнаха ограбването на народа с няколко милиарда живи лева уж за"здраве".Психизираните след жестоки глоби от убииицте от МНЗ ВиК майстори хвърлят вместо милиграми отровите с КОФИ немерено ..ОЧаква се да измрат около 1000 000 тровени с последвала неадекватна престъпна лекарска терапия..Лекарите също са отровени по навик пият от чешмите и готвят..
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не, ще стоят в мизерните ни болници, непомирисвали ремонт от 50 години със заплатки 600 лева.
27
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Демографска прогноза на DW за България от преди няколко години описваше симптомите предшестващи изчезването на България /до 70-a год./ И настина точно тях наблюдаваме сега - задълбочаваща се криза за кадри в хуманитарните области! Отсъствието на каквато и да е заинтересованост по "?-a" от всички управляващи, няма как да не наведе на мисълтa че се провежда "безкръвен" геноцид над нацията зад фалшивата фасада на законовите механизми!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЖАРНИКАР В БГ 700/800 ЛЕВА, МИЯЧ НА ЧИНИИ В ГЕРМАНИЯ 1480 ЕВРО.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Населението намалява - намаляват мед.сестрите, лекарите, учителите, инженерите и др.Но не това е причината - причината е доходите на хората. До като не се оправят заплатите на хората и не достигнат поне 50% от средно европейските заплати повечете млади хора ще емигрират и работят на запад. Там и ще внасят осигурителни вноски и ще пълнят пенсионните фондове на другите държави.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОГЛЕДНЕТЕ ШОФЬОРИТЕ В ГРАДСКИТЕ АВТОБУСИ, ЛЕКАРИТЕ, ХИРУРЗИТЕ, А СЕГА ВЛЕЗТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА- ДА, САМО БАБИ, ДА ЖИВЕЯТ БАБИТЕ- ТЕ КРЕПЯТ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ- ВИЖДАТЕ ЛИ КАК НАКУЦВАТ, ЛЕКО СА ПРИВЕДЕНИ, ПОТРЕПЕРВАТ РЪЦЕТЕ ИМ, ОЧИТЕ ИМ ИГРАЯТ- НО РАБОТЯТ- ПОЗДРАВИ ЗА ПОКОЛЕНИЕТО РОДЕНО ПРЕЗ 50 ГОДИНИ, ОТИДЕМ ЛИ СИ - СМЕНЯТ НИ РОМИТЕ- МЛАДИТЕ ГИ НЯМА И НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ- ЧИСТАЧКА В ГЕРМАНИЯ 1480 ЕВРО С 13 ЗАПЛАТА, ЕДИН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО РАБОТИ ВСИЧКИ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ.
23
0
 
15
 
! Отговори
жалка държава преди 7 години
Едни карат коли от по 100 бона , други чакат на спирката автобус в студа, едни имат вили за по 100 хиляди евра, другугите едвам смогват даплатят сметките и кредита с 500лв, едните крадат здраво от здравната каса, изписват едни лечения, направили си чатни кабинети и болници където те препращат а другите трябва да им бачкат за 500лв, ееееее няма как да стане...Давам пример с приятел очен лекар добър човек с 2 деца, тука му дават 500лв и от 3 месеца е в друга държава там взима 5000евро има разлика
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
който оцелее
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ще секне любимата традиция на магнолиите - да ги бият.
20
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
36, страх ги е да не научат нещо ново от теб.
19
0
 
15
 
! Отговори
Медицинска сестра преди 7 години
От 25 год работя в чужбина. Дори завърших и Магистратура за Фелдшер/Лекарски асистент. Миналата година бях за 4 мес в отпуск в България и посисках да работя като такава относво на половин работен ден в местната болница, отказаха ми с отговора, че не можели да ми гарантират че стандарта пр който съм работила и уцхила допулнително в Австралия се доближава на този в българското здравеопазване. Изпратих и емаил на същата тази организация какво е неожходимо за регистрация и членски внос- отговор няма
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А вие какво искате? На цецо Ухото тъщата как иначе да му подари 60 апартамента?
17
1
 
26
 
! Отговори
аб преди 7 години
И те самите да си плащат образованието сестрите отново ще отиват да работят на вън, защото перспективите тук са никакви, отделно уважението и признателността на професията пълна нула. Държавата говори само за учителски заплати. В общинските болници се работи почти за минимална заплата.
16
1
 
24
 
! Отговори
"ОБИЧАЙ БЪЛГАРС преди 7 години
....със 120-лв./пенсия и 300-400-лв./заплата ......ха,ха,хааааааБЪЛГАРИНО-----УМИРАЙ ОТ ГЛАД ....../и от любов към Родината/....
15
2
 
19
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО!! преди 7 години
"КУИ БЕНЕ .....БЕНЕ ПАТРИЯ!" /лат .пог./ТАМ, КЪДЕТО МИ Е ДОБРЕ --ТАМ МИ Е РОДИНАТА! /превод/ПА , ...ВИЕ СИ СЕ ПРАВЕТЕ НА "ПАТРИОТИ "....за 300-400-лв./месечно!.......НЕ ГИ ГЛЕДАЙТЕ ОНИЯ "ПАТРИОТИ--от НС"......ония взимат по 3500-лв. чисто/на месец + по 1200-за УЧАСТИЕ ВЪВ КОМИСИИ,СЪВЕТИ И АНКЕТИ..!КОГА ШЕ ГИ СТИГНЕТЕ....ха,ха,хааааааааааааааааа
14
0
 
36
 
! Отговори
балканско чеверме преди 7 години
В медицината- под прага на базовия минимум, в образованието- под прага на базовия минимум, пенсионерите- под прага на базовия минимуму, бизнеса- под прага на базовия минимум, демографския прираст- под прага на базовия минимум...А двете клики се пердашат ли пердашат за власт и много много пари.
13
3
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Николова, такава опорна точка ли ти поръчаха да заемеш господарите ти?
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами онзи на лекарския съюз каза преди дни,че щял да настоява началната заплата да не е по малко от 900 лв?!!!!!!!!!!!!Чутовна идиотия!За тези пари имат ли представа хората какво върши една сестра?Казвам ви ,че това е една от най тежките професии и заплата от порядъка на по малко от 1800-2000 лв няма да спре изчезването им!Другото е подигравка!
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащайте им по-добре и ще останат! На никого не му се ходи да бачка по чужбините заради приключението.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Николова обираш минусите по форума. Как не ти писна да се излагаш?