ОмбудсМая и синдикати на война срещу модерното робство

Манолова не веднъж гасила пожари между работодатели и служители
78
ОмбудсМая и синдикати на война срещу модерното робство
Снимка: архив, Bulphoto

Омбудсманът Мая Манолова и лидерът на КНСБ Пламен Димитров още в първия редовен работен ден на депутатите внесоха законови промени, с които да се сложи край на практиката на работодатели да не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд.

Още по темата
Ако парламентът одобри предложенията им и те станат факт, щяло да се приключи с експлоатацията на труда и модерното робство в 21 век.

Манолова обясни, че има поне 20 сигнала, на които лично се е отзовала заради проблеми с неспазени ангажименти от страна на собственици на фирми. Наложило й се да "гаси пожари", като драмите били свързани с експлоатация на работници от шивашката индустрия до минната.

"Това са случаи на експлоатация, на "модерно робство", работникът работи безплатно, не му се плаща, а семейството и децата му гладуват", заяви тя.

Омбусдманът призна, че често се оказвало, че и тя е безсилна, защото собствениците на фирми ги продават на безработни и така избягват последиците от това, че са били некоректни спрямо наемниците си.

Заради това тя и КНСБ искат промени в седем закона.

С тях трябва да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници, да се даде възможност на служителите да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност.
 
Според Манолова трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки.

Тя настоява и да се разширят контролните правомощия на Инспекцията по труда.

Омбудсманът се зарече, че още утре ще внесе жалба в Конституционния съд срещу член от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения.

Според нея за положения труд се дължи пълно възнаграждение, а не само малко повече от половината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Човечеството не било измислило нищо по - добро от съвременния обществено - политически и икономически строй . Т. е . какъвто мислителя , такава и измишльотината . Борбата се води не против робството , а против робовладелците , кой знае защо и от кого наречени работодатели .
67
0
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
То и на нашите български маймуни, наречени "работодатели" и срещу тях трябват много здрави закони особено в частта за неплащане на заплати или рязане на заплатите, за щяло и нещяло. Твърде много свобода е дадена на "работодателите" в България
66
0
 
7
 
! Отговори
Vesko преди 6 години
А, какво става с контрола върху същите работодатели да си плащат изрядно данъците. Преди няколко месеца бях в една доста известна и ако се съди по рекламата и дейността на фирмата, доста прайм в строителството. Самата фирма, още при първа среща говори, как цените са без ДДС, и ни разяснява как да дадем половината в кеш, за да може да не се плаща ДДС. И туг говорим за строителна фирма от висок клас, не просто поредният човек, който се опитва да играе на дребно и да заварти пари.
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Това са случаи на експлоатация, на "модерно робство", работникът работи безплатно, не му се плаща, а семейството и децата му гладуват"Аз не познавам някой да е просперирал с българин или българи "роби" !За справка: Историята
64
1
 
3
 
! Отговори
Де де преди 6 години
Ами Ковашки? Нали беше наш партиен член? И него ли?
63
3
 
5
 
! Отговори
те това е преди 6 години
Усмихната като Мая в нови ***.
62
0
 
7
 
! Отговори
dp преди 6 години
Само глупав врякот - пак. Ще правят закон против продажба на фирми на клошари, LOL.Щото нещо пречи да се доказват доходите с които е купено каквото и да е.Ааа да, пречи наистина. Цялата "политическа класа" ***-слуги нали ще идат на топло ако се цивилизова поне толкова системата.
61
0
 
12
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Хора, без оглед на това, на коя политическа партия симпатизирайте, протестирайте и си искайте правата непреклонно. Друг път няма! Който не се бори за правата си и не притиска политиците да извършват положителни промени, непопулярни и непопулистки реформи, ще ходи гладен, беден и ще бъде дойна крава и овца за стрижене!
60
1
 
2
 
! Отговори
Bulgaro преди 6 години
Maya..koga shte atakuvash visokite zaplati na deputati..ministri?..Tvoyata zaplata..koga i s kolko shte ya namalite...dayte primeri...za da vi posledvat i drugi!
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ква е тая дума ''ОмбудсМая'' джорналята?
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42То понеже другите а по-различни и нправиха нещо по въпроса (за хората). Даже след 3-ната стана по-зле, защото всичко се прави в интерес на монополите и големите - по-малко маймуни на клона, по-добре върви далаверата.
57
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
parvo tova ne sa sindikati sazdade gi mafiata pod natiska na Evropa,i vtoro ako xvanat naprimer v Italia rabotnik bez trudov dogovor ili ne6to neredovno jalna mu maika na rabotodatelq izliza mu dosta soleno,tuk edno podkup4e i rabotata pokrita
56
0
 
10
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Не са им малко и сега правата на чиновниците от Инспекцията, ама се използват за глупости и да тормозят само хората.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ako zakonovo ne se spravim s takiva izcepki/zaradi lobistkite zakoni/,prosto ostava da iziskame vremenno vunsno upravlenie...tova e, do tam ia dokarahme.Zastoto sledvastata spirka ste ni e s mnogo KRUV...
54
0
 
14
 
! Отговори
12345678 преди 6 години
"ТИЕМТИ" Плевен , заплащане около 600 , осигоровки на минималната и то в наи добрият случаи . Има моменти когато си неплатена по документи ама ти незнаеш , водят те и на 4 часа ти пак незнаеш. Те така .........Ама по избори политици посещват фирмата да агитират
53
1
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Zasto li v irlandsko ne stavat takiva zulumi...Tuka sa po-prosti i sa si gi KRIMINALIZIRALI tezi vrutki.i niama prodal,kupil firmata.Kato ia prodavas, opravias si dulgovete kum rabotestite ti.Ako si tolkova ZLE-ima si specialna procedura po obiaviavane na *** po sudeben red.Ako niamas pari-DURZAVATA poema tezi NEOTLOZNI razhodi, a posle dupE da ti e iako kak ste te proveriat i izturbushat.Ili vi TERITORIATA otnovo otkrivame TOPLATA voda???
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според мен дори и да плащат 500-600 лв пак си е робство
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много работодатели, обикновенно на малки фирми, които си уважават служителите и държат да си плащат заплатите, често на цената на лични лишения. Но като ги налазят разни отговорни другари и почнат да ги доят за ресто закъсват. Кредит, втори, трети...фалит. А отговорните другари налазват следващия наивник дръзнал да прави бизнес в личната им държава.
50
1
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
много работници отидоха в Германия да работят. А ти, като си гоуем бизнесмен *** там и покажи как се прави бизнес! Айде де! Малкопишковец!
49
0
 
14
 
! Отговори
до 46 преди 6 години
тяа опорна точка я повтаряш постоянно! А нито аз, нито мАя имаме претенции да ставаме бизнесмени! Като се пишеш бизнесмен, бъди такъв! Айде у лево! Къв бизнесмен си, ако не можеш да дадеш едно 2000 лв заплата? Аман от *** и мутри!