Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите

Там настанявали тежко болните, взимали им домовете
Обновена: 21 апр 2017 13:05 | 21 апр 2017 13:00, Боряна Павлова
112
Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите
Снимка: България Днес

В привидно нормална къща в Банкя се намира още един "Хоспис на ужасите", в който уж старите хора трябва да доживеят достойно края на дните си, а всъщност се намират в малък ужас.

Възрастните хора са най-често изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица и са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, намиращ се в частен имот.

Още по темата

Но уви, в хосписа не намират грижите, които очакват. Вместо мило отношение и дори минимални грижи, те живеят в мизерия.

От печелившата ниша се възползва същата жена, която стои и зад хосписа в Елин Пелин - Йорданка Неферова.

За хосписът в Елин Пелин вече стана ясно, че възрастни хора са упоявани и принуждавани да подписват пълномощни, с които техни имоти са прехвърляни на неизвестни лица.

26 души живеят там, а за тях се грижат няколко санитарки. На 14 април двама души бяха арестувани заради предполагаема схема за измама на възрастните хора, за които прокуратурата твърди, че са били упоявани и връзвани. Сред заподозрените е и именно д-р Йорданка Неферова, която обаче е в болница заради инсулт.

За разлика от хосписа в Елин Пелин, в Банкя се приемали хората в най-тежко състояние, на които не им остава много живот. За "грижите" в хосписа се плаща 900 лева на месец, но почти никой от прибегналите до услугите не може да си го позволи. Именно затова хората се принуждават да припишат имотите си.

А как се озовават хората там?

Един от старците, настанени в хосписа, преди време е счупил таза си. Оперирали го, сложили пирони и го изписали. Но близките му или са далеч, или отдавна нямат връзка с него, затова негова съседка потърсила вариант за дядо Краси.

"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове", споделя Росица пред "България Днес". Обадила се на телефона и от хосписа веднага се отзовали - дошли на другия ден, събрали багажа на човека и го отвели в Банкя.

Няколко месеца между възрастният човек и хосписа нямало договорки. Щом състоянието му се закрепило обаче веднага довели нотариус и той прехвърлил имота, споделя близък на възрастния човек.

След като състоянието му се закрепило го отвели в Елин Пелин, където уж условията са по-добри.

Хората обаче се питат няма ли контрол за тези заведения и кой следи дейността им. Задават си и въпроси след като дейността на въпросните два хосписа е разкрита дали те няма да бъдат закрити, а хората да останат на улицата.

Междувременно собственичката е все още в болница. Според разследващите инсултът на Неферова е симулиран.


112
Напиши коментар Коментари
85
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Ужас, тази жена собственичката на двата дома заслужава да я линчуват и да мре в мъки
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма контрол подобна пумия е и в хосписа, който се намира в сградата на поликлиниката в Младост 4 25-то ДКЦ . Упояват възрастните, грижите са мизерни, арогантен персонал, а престой на месец излиза над 1000 лева. Имахме си вземане даване с тях и все още мисля да се опитам да ги изкарам на бял свят какво правят с възрастните и как се подиграват със старостта!
83
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 2 месеца
По всяка твоя логика,мисълут и начинът ти на мислене не ти се отдава не се труди да си правиш на грамотен и т.н
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така запитай се защо хората инвестират в Ю.Корея , а не в северна?

А защо не инвестират в Швейцария, Люксембург, Германия, Франция? Защо никой инвеститор не отвори завод в Германия, ами все в Румъния, Чехословакия, Филипините, Китай, Малайзия, даже ги закриват в Германия и изнасят в Азия. Толква ли е зле Германия, и тя като Северна Корея, а?
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

В Северна Корея не само че не инвестират, ами са им наложили зверски санкции и икономическа блокада и въпреки това произвеждат балистични ракети, ядрени централи, космически спътници. А членката на ЕС и НАТО България дори домати не може да произвежда ами внася то македония и Турция и е първа в света по смъртност на населението.
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Финландия минландия, ама Финладния е в центъра на Европа а България е периферията. Господарите винаги ще са богати и ще живеят в къщата, слугите винаги ще са бедни и ще живеят в периферията, в задния двор, а дървените философи да си фолософстват за Финландия.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Koi kontrolira hospisi v sofia star4eski domove kak moje v hospis leonardo davin4i v sofia da vsimat 1800 lv i pamparsi ofelno se plaschtat. Nenormalni zeni. Ka4estvo ne maika mi sled 10 dena po4ina pri. Sdravo sarze. Tesi domove sa ubiizi koi gi kontrolira tesi pristapnizi bogataschi stavat
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Членката на ЕС България винаги ще си остане мизерна държава и така трябва да бъде. Вече е достигнат лимита и ако дохоодите и стандарта се вдигне само с 1 евро и западните "инвеститори" които произвеждат гащи в цехове по селата или използват евтин кфалифициран труд ще се изнесат и безработицата ще скочи над 70%. Така че свиквайте и стягайте коланите.
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ти се запитай защо в България инвестират само в балетни зали по селата и магисрали, а не в електроника, технологии и развитие на собствено производство.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 68

Така запитай се защо хората инвестират в Ю.Корея , а не в северна?
75
1
 
2
 
! Отговори
probi преди 2 месеца
Моля, извинете за неволните грешки в коментара ми"!
Благодаря!
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В хосписа няма живот по-дълъг от 6 месеца...
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 60

При соца се живееше 100 пъти по добре от сега. Иначе старите хора нямаше да гласуват за БСП ако е толкова хубаво сега.
72
0
 
17
 
! Отговори
probi преди 2 месеца
По това как една държаватретира възрастните хора и децата, най- напред си личи що за държава е това.
Държавници отдавна няма. Има т.н. Политици, които се интересуват единствено от себе си, работят за себ си и, съответно, се наслаждават на един добре уреден живот: те и близките им. И не искам никой да се опитва да ми " обяснява " как това не е така.
Защото, ако има държавници , а не това, с което отново ще се напълни парламента, няма да има " къщи на ужасите " и много други ужасни неща в България
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Какво от това бежанец умрял от глад в България няма значи всичко е наред.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо ссср и сателитите отказват предложената помощ по плана Маршал?
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми що във Германия правиха план Маршал и наляха толкова много пари, като можеха да направят както във Финландия, във Финландия не е имало никакъв план Маршал а живеят като немци.
67
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
10 години в ЕС - демографската криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
66
8
 
12
 
! Отговори
До 60 преди 2 месеца
Май ти не си бил роден преди 1989 г. или си бил партиен секретар и по инерция лъжеш и досега!
Кой бяга от хубавото, бе?!
Народът се произнесе: "Където мине социализъм, трева не никне!"
За теб и за още една шепа други може и да е било много хубаво.
Дори не мисля да споря с теб, няма смисъл да се спори с радиото.