Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите

Там настанявали тежко болните, взимали им домовете
Обновена: 21 апр 2017 13:05 | 21 апр 2017 13:00, Боряна Павлова
112
Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите
Снимка: България Днес

В привидно нормална къща в Банкя се намира още един "Хоспис на ужасите", в който уж старите хора трябва да доживеят достойно края на дните си, а всъщност се намират в малък ужас.

Възрастните хора са най-често изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица и са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, намиращ се в частен имот.

Още по темата

Но уви, в хосписа не намират грижите, които очакват. Вместо мило отношение и дори минимални грижи, те живеят в мизерия.

От печелившата ниша се възползва същата жена, която стои и зад хосписа в Елин Пелин - Йорданка Неферова.

За хосписът в Елин Пелин вече стана ясно, че възрастни хора са упоявани и принуждавани да подписват пълномощни, с които техни имоти са прехвърляни на неизвестни лица.

26 души живеят там, а за тях се грижат няколко санитарки. На 14 април двама души бяха арестувани заради предполагаема схема за измама на възрастните хора, за които прокуратурата твърди, че са били упоявани и връзвани. Сред заподозрените е и именно д-р Йорданка Неферова, която обаче е в болница заради инсулт.

За разлика от хосписа в Елин Пелин, в Банкя се приемали хората в най-тежко състояние, на които не им остава много живот. За "грижите" в хосписа се плаща 900 лева на месец, но почти никой от прибегналите до услугите не може да си го позволи. Именно затова хората се принуждават да припишат имотите си.

А как се озовават хората там?

Един от старците, настанени в хосписа, преди време е счупил таза си. Оперирали го, сложили пирони и го изписали. Но близките му или са далеч, или отдавна нямат връзка с него, затова негова съседка потърсила вариант за дядо Краси.

"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове", споделя Росица пред "България Днес". Обадила се на телефона и от хосписа веднага се отзовали - дошли на другия ден, събрали багажа на човека и го отвели в Банкя.

Няколко месеца между възрастният човек и хосписа нямало договорки. Щом състоянието му се закрепило обаче веднага довели нотариус и той прехвърлил имота, споделя близък на възрастния човек.

След като състоянието му се закрепило го отвели в Елин Пелин, където уж условията са по-добри.

Хората обаче се питат няма ли контрол за тези заведения и кой следи дейността им. Задават си и въпроси след като дейността на въпросните два хосписа е разкрита дали те няма да бъдат закрити, а хората да останат на улицата.

Междувременно собственичката е все още в болница. Според разследващите инсултът на Неферова е симулиран.


112
Напиши коментар Коментари
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Финландия беше ли съсипана както България е съсипана сега?
И в Африка никой не налива ами всички смучат от тях.
А ти чакай в балетните зали из селата и по магистралите честните без инвестиции да развият високотехнологично производство произвеждат стоки на нивото на западните и да излязат на пазара и да се вдигне стандарта в България.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пардон получили са помощ но малка лъвския пай е за Франция и ЮК кажи речи 50% от всичко.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Финландия не е получила нищо от плана Маршал я ги виж сега.
В Африка като са наляти стотици милиарди какво от това.
Не е само до наливането на пари, а когато наливаш в бездънна каца .
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Кой се чуди, ти си гледай честните, а иначе да направят един план Маршал както в Германия или да налеят милиарди както в Южна Корея да инвестират в развитие на български производства и български технолигии и капитализмът и в България ще проработи, а то с инвестиции магистрали и балетни зали по селата България ще си остане задния двор и депо за евтина работна ръка, ама то това е и целта.
61
0
 
11
 
! Отговори
някой преди 2 месеца
До Анонимен 59
Тук не става въпрос за пари!
Става въпрос за "грижите" - не може да живее човек в стая без прозорец и то на втория етаж, до който водят стръмни стълби дори без перила.
Престъпление е възрастните хора там да бъдат упоявани и за да не им станат рани, ги мажат със спирт и поръсват с талк.
Жените бяха като бледи сенки, не можеха да ги събудят, а така много им се искаше да похвалят дома.
Нямате си на идея какъв ужас е там.
И няма контрол, няма проверки!
А собственичката е лекарка!
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Да де после не се чуди защо не работи капитализма в тая кочина що работи в Сингапур,Южна Корея и Германия например?
59
0
 
10
 
! Отговори
Ал. преди 2 месеца
Журналисти, просто не сте "в час"!Такива нахални домове в Банкя има толкова, колкото не можете да си представите!Не, никой не ги контролира, защото, за да имаш такава частна "фабрика" за пари, си се изръсил яко нагоре, по веригата, та до депутатите.Това е социална държава!Такси в хосписи и домове за възрастни и болни! Вижте обявите, звънете на телефоните им и вижте за какво става дума.Настаняваш болния, нямаш друг изход и започва тормоза за пари и имоти - собственикът е незнайно кой - ГОРЕ, ТАМ!
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

А на мен какво ми пука за честните, да ги скъсват...
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази Неферова е такава хитра лисица, не е получила никакъв инсулт, заслужава да лежи до края на живота си в затвора, за далаверите който прави с хората, а относно "хосписа" в Банкя в по голяма мизерия през живота си не бях влизал
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

За складовете не ми пука да си направят механизми против крадене. Става въпрос, че в тая държава се поощрява краденето и измамите, а честните ги скъсват от проверки .
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До някой

Аз имам приятел склададжия, ако знаеш какви далавери само стават по складовете...
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дрън дрън дрън
Май тогава не си бил роден, и не можеш да си представиш, че безработица и гладни нямаше! Дори ци.га.ните работеха в предприятията в града ни, бяха си интегрирани, а децата им-на училище! И не ми пиши за данъци, че просто хората не ги усещаха. Вярно, по Нова година хапвахме банани, но без тях може да се преживее, нали, а пък "малките апартаментчета" бяха построени на доскоро голи поляни за хора, дошли от селата с по един куфар багаж! Сега колко работници могат да си купят жилище
53
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До някой

Нормално е при капитализма, лекарят е бизмесмен който предлага на пазара здравна услуга и се стреми да реализира печалба. Ако искаш качествена здравна услуга за себе си или за близък продаваш си колата или жилището, плащаш на лекаря и получаваш перфектно отношение от тях, но никй не задължавата на сила да плащаш, който няма пари и няма кола и жилище за продаване може да се лекува с билков чай.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До някой

Нормално познавам човек със счетоводна къща и ми каза, че коректните се мачкат яко с глоби, а тарикатите никой не ги закача.
51
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 2 месеца
За това трябва да откраднеш колкото може от тая прогнила държава и да не стигаш до там.
Баща ми има проблеми със здравето, измъчи се човека от държавни болници и ми писна, за това го заведох в Токуда, макар да е осигурен платих пари колкото една нова кола (щото за да вземеш направления за там има да чакаш като дават по 1 или 2 на месец личните лекари) и отношението беше перфектно, закрепиха го и всичко е точно. А тия пари аз ги откраднах от тая мизерна държава щото не плащам ддс и данъци, е така
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
2021 спират пенсиите. За да има пенсии трябва на един песнионер поне няколко работещи да внасят във фонда да му се формира пенсията, катко е на запад 4 милиона българи мият улиците и от заплатите им се отчисляват около 20% за да се издържат около 1 милион западни пенсионери. А в България пенсионерите са повече от работещите, плащат се със заеми, но 2021 спират европари и заеми, който взимал - взимал, толкова беше. Тогава пенсионерите ще трябва да си плащат да ги "упоят" в някой хоспис като тоя.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Драскач 53
Тъй, тъй е! Щом народа не бие го бият!
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Драскач

Ако имаш предвид написаното в коментар №47, там става въпрос за "прехвалените" пенсии преди 1990 г. Много от хората, които получаваха уж "нормалните" за соца заплати, после мизерстваха с пенсии в размер на 60-80 лв.
Да не говорим пък за така наречените земеделски пенсии, които бяха по 30 лв и се даваха на хора, цял живот работили в ТКЗС.Нямам предвид трактористите, шофьорите, агрономите и ветеринарите, а обикновените женици, които копаеха с мотики, плевяха, беряха плодове и зеленчуци
47
0
 
17
 
! Отговори
Драскач преди 2 месеца
Този дето е писал за ниските пенсии под 100 лв, само да те светна че майка ми с 40 г стаж в момента взема 138лв пенсия. Нещо да кажеш?
Е бати и държавата е бати и овците
46
6
 
2
 
! Отговори
Дрън дрън дрън преди 2 месеца
До Българка

Повечето заплати не стигаха за нищо друго, освен за не много обилна и разнообразна храна плюс плащането на данъците и сметките, колкото и малки да бяха те.
За настаняване в старчески дом и тогава се чакаше, като често възникваха истински драми - настаняваха човека там, където се освободи място, независимо от това, че може да е на другия край на България и децата му да не могат да го посещават често.
Защо имаше толкова много желаещи? Заради малките апартаментчета и мизерните доходи!