Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите

Там настанявали тежко болните, взимали им домовете
Обновена: 21 апр 2017 13:05 | 21 апр 2017 13:00,
112
Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите
Снимка: България Днес

В привидно нормална къща в Банкя се намира още един "Хоспис на ужасите", в който уж старите хора трябва да доживеят достойно края на дните си, а всъщност се намират в малък ужас.

Възрастните хора са най-често изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица и са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, намиращ се в частен имот.

Още по темата

Но уви, в хосписа не намират грижите, които очакват. Вместо мило отношение и дори минимални грижи, те живеят в мизерия.

От печелившата ниша се възползва същата жена, която стои и зад хосписа в Елин Пелин - Йорданка Неферова.

За хосписът в Елин Пелин вече стана ясно, че възрастни хора са упоявани и принуждавани да подписват пълномощни, с които техни имоти са прехвърляни на неизвестни лица.

26 души живеят там, а за тях се грижат няколко санитарки. На 14 април двама души бяха арестувани заради предполагаема схема за измама на възрастните хора, за които прокуратурата твърди, че са били упоявани и връзвани. Сред заподозрените е и именно д-р Йорданка Неферова, която обаче е в болница заради инсулт.

За разлика от хосписа в Елин Пелин, в Банкя се приемали хората в най-тежко състояние, на които не им остава много живот. За "грижите" в хосписа се плаща 900 лева на месец, но почти никой от прибегналите до услугите не може да си го позволи. Именно затова хората се принуждават да припишат имотите си.

А как се озовават хората там?

Един от старците, настанени в хосписа, преди време е счупил таза си. Оперирали го, сложили пирони и го изписали. Но близките му или са далеч, или отдавна нямат връзка с него, затова негова съседка потърсила вариант за дядо Краси.

"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове", споделя Росица пред "България Днес". Обадила се на телефона и от хосписа веднага се отзовали - дошли на другия ден, събрали багажа на човека и го отвели в Банкя.

Няколко месеца между възрастният човек и хосписа нямало договорки. Щом състоянието му се закрепило обаче веднага довели нотариус и той прехвърлил имота, споделя близък на възрастния човек.

След като състоянието му се закрепило го отвели в Елин Пелин, където уж условията са по-добри.

Хората обаче се питат няма ли контрол за тези заведения и кой следи дейността им. Задават си и въпроси след като дейността на въпросните два хосписа е разкрита дали те няма да бъдат закрити, а хората да останат на улицата.

Междувременно собственичката е все още в болница. Според разследващите инсултът на Неферова е симулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДраскачАко имаш предвид написаното в коментар 47, там става въпрос за "прехвалените" пенсии преди 1990 г. Много от хората, които получаваха уж "нормалните" за соца заплати, после мизерстваха с пенсии в размер на 60-80 лв.Да не говорим пък за така наречените земеделски пенсии, които бяха по 30 лв и се даваха на хора, цял живот работили в ТКЗС.Нямам предвид трактористите, шофьорите, агрономите и ветеринарите, а обикновените женици, които копаеха с мотики, плевяха, беряха плодове и зеленчуци
39
0
 
18
 
! Отговори
Драскач преди 6 години
Този дето е писал за ниските пенсии под 100 лв, само да те светна че майка ми с 40 г стаж в момента взема 138лв пенсия. Нещо да кажеш?Е бати и държавата е бати и овците
38
6
 
2
 
! Отговори
Дрън дрън дрън преди 6 години
До БългаркаПовечето заплати не стигаха за нищо друго, освен за не много обилна и разнообразна храна плюс плащането на данъците и сметките, колкото и малки да бяха те.За настаняване в старчески дом и тогава се чакаше, като често възникваха истински драми - настаняваха човека там, където се освободи място, независимо от това, че може да е на другия край на България и децата му да не могат да го посещават често.Защо имаше толкова много желаещи? Заради малките апартаментчета и мизерните доходи!
37
0
 
11
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 6 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА, ЧЕ НИКОЙ НЕ КОНТРОЛИРА ТЕЗИ ДОМОВЕ И ТЕ НИКНАТ ПО-БЪРЗО ОТ ГЪБИ ВОДИ ДО ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО - ЛОШО ОТНОШЕНИЕ И КАЧЕСТВО!!! ПОЧТИ ВСИЧКИ ДОМОВЕ, ДОРИ И Т.Н. ЛУКСОЗНИ, В КОИТО МЕСЕЧНАТА ТАКСА Е 1 000 ЛЕВА - ОТНОШЕНИЕТО, ХРАНАТА, ОБГРИЖВАНЕТО Е ОТВРАТИТЕЛНО!!!! НЕ МОЖЕ ДОМ ЗА 20 ЧОВЕКА ДА СЕ ОБРИЖВА ОТ ДВАМА!!! И ТОВА, ЧЕ НИЕ ГИ ПРОВЕРЯВАТ И СЕ СИТУИРАТ В ОТДАЛЕЧЕНИ СЕЛА И МЕСТНОСТИ ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-АНОНИМНИ!!! ИНТЕРСНО КЪДЕ СА БЛИЗКИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ, ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА?!?!?
36
2
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Не само в старческите домове по време на социализма имаше мизерия.Помниш ли първия виц, който се появи след отстраняването на бай Тошо от власт?"На всенародно обсъждане поставили въпроса как да бъде наказан Т.Живков заради безобразията, извършени по времето на неговото управление?Единодушно било прието предложението, направено от един скромен пенсионер: Нека да му дадат една гарсониера в Люлин и 60 лв пенсия. Няма нужда да му налагат друго наказание!" Много от пенсиите тогава бяха под 100 лв.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГладните севернокорейци произвеждат балистични ракети, изстрелват спътници, имат ядрена прграма и собствени ядрени централи, населението им се увеличи от 10 на 26 милиона, а членката на ЕС и НАТО България произвежда само евтини миячи и чистачи за западна Европа и е първа в света по смъртност на населението.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КратунПроблема не е в това, че хосписа получава имотите, а че не осигурява на хората нормално съществуване срещу получения имот.Затова трябва тези заведения да се контролират.Аз лично не виждам нищо лошо в идеята да се уреди законово възможността човек без близки, но с имот, да може да отиде в хоспис, където ще получава адекватна грижа и човешко отношение срещу имота си.Подобен вариант не е новост по света, само дето имота се отдава под наем, а става собственост на хосписа едва след смъртта
33
3
 
7
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До Анонимен 25Тро.ле глу.пав, точно по времето на Т. Живков във всеки град бяха построени старчески домове, които и до сега функционират! И имаше контрол! Друг е въпросът, че мн. малко хора отиваха там-децата им не напускаха България, подгонени от безработица и мизерия, имаше работа за всички, получаваха нормални заплати и се грижеха за старите си родители!
32
0
 
3
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 6 години
До АнонименТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ ДОКАТО В СЪДИИСКАТА СИСТЕМА ИМА ПАРТИЍНИ КВОТИ КАКВИТО ИМА ВЪВ ВСИЧКИ КОМИСИИ И Т Н ---СЪДИИТЕ ПРОСТО ПОВТАРЯТ ПРИСЪДИТЕ ИЗДАДЕНИ ОТ ПАРТИИНИТЕ КВОТИ ДОРИ И БАНКИТЕ СА В ТАЗИ МАФИЯ---80 ПРОЦЕНТА ОТ БАНКИТЕ СА ПАРТИИНИ И ТАМ СЕ ПЕРАТ ПАРИТЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Прав си, там всички са полугладни и едва ли до контейнерите за смет стига нещо, годно за ядене.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алчността на някои хора не познава граници.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С радост бих се преместил във Флорида!"за американците си славянски ***, понимаеш. Флорида ще я гледаш само по филмите, защото никой няма те пусне в САЩ, прекалено си безгръбначен ахаххаа
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ веднага да внесе демокрация, няма ли бомби за България?ааа да забравих, че вече имаме 4 американски бази в България и демокрацията блъска с пълна сила
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С радост бих се преместил във Флорида!"Да ама нямаш виза. Впрочем България не е ли член на ЕС вече 10 години който има безвизов режим със САЩ, Защо САЩ налагат визи за българи, а ние ги пускаме да влизат в България като че ли им е бащиния. България пълноправен член ли е на ЕС или?
26
1
 
1
 
! Отговори
пхаха преди 6 години
комунистите и путин са виновни ахаххахах
25
1
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
До АнонименАРМИЯ НЯМА ГЕНЕРАЛИ--БОЛ НО ТЕ СА ПОД НАРКОЗА ОТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ТАКА ЧЕ ЩЕ СЕ МРЕ ПОД ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО РОБСТВО ОСВЕН АКО ПУТИН НЕ СЕ ЯДОСА И НИ ВЗЕМЕ ПОД НЕГОВА ЗАКРИЛА
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсеки случай песнионерите в Северна Корея не роват в кофите с отпадъци за огризки от храна.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че съдебната система е неефективна. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМи напишете си закони бе, що не си напишета закони, кой ви пречи? Коминистите ли?
21
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
А какви са възможностите за самотен пенсионер с 240 лева пенсия, който не може да слезе до магазинчето да си купи хляб? Може би ще се вдига по-малко шум ако този вземе, че се обеси. До 2 дена всички ще са го забравили. Обаче имотите, имотите! Хосписите да не би да нямат разходи?