Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите

Там настанявали тежко болните, взимали им домовете
Обновена: 21 апр 2017 13:05 | 21 апр 2017 13:00, Боряна Павлова
111
Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите
Снимка: България Днес

В привидно нормална къща в Банкя се намира още един "Хоспис на ужасите", в който уж старите хора трябва да доживеят достойно края на дните си, а всъщност се намират в малък ужас.

Възрастните хора са най-често изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица и са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, намиращ се в частен имот.

Още по темата

Но уви, в хосписа не намират грижите, които очакват. Вместо мило отношение и дори минимални грижи, те живеят в мизерия.

От печелившата ниша се възползва същата жена, която стои и зад хосписа в Елин Пелин - Йорданка Неферова.

За хосписът в Елин Пелин вече стана ясно, че възрастни хора са упоявани и принуждавани да подписват пълномощни, с които техни имоти са прехвърляни на неизвестни лица.

26 души живеят там, а за тях се грижат няколко санитарки. На 14 април двама души бяха арестувани заради предполагаема схема за измама на възрастните хора, за които прокуратурата твърди, че са били упоявани и връзвани. Сред заподозрените е и именно д-р Йорданка Неферова, която обаче е в болница заради инсулт.

За разлика от хосписа в Елин Пелин, в Банкя се приемали хората в най-тежко състояние, на които не им остава много живот. За "грижите" в хосписа се плаща 900 лева на месец, но почти никой от прибегналите до услугите не може да си го позволи. Именно затова хората се принуждават да припишат имотите си.

А как се озовават хората там?

Един от старците, настанени в хосписа, преди време е счупил таза си. Оперирали го, сложили пирони и го изписали. Но близките му или са далеч, или отдавна нямат връзка с него, затова негова съседка потърсила вариант за дядо Краси.

"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове", споделя Росица пред "България Днес". Обадила се на телефона и от хосписа веднага се отзовали - дошли на другия ден, събрали багажа на човека и го отвели в Банкя.

Няколко месеца между възрастният човек и хосписа нямало договорки. Щом състоянието му се закрепило обаче веднага довели нотариус и той прехвърлил имота, споделя близък на възрастния човек.

След като състоянието му се закрепило го отвели в Елин Пелин, където уж условията са по-добри.

Хората обаче се питат няма ли контрол за тези заведения и кой следи дейността им. Задават си и въпроси след като дейността на въпросните два хосписа е разкрита дали те няма да бъдат закрити, а хората да останат на улицата.

Междувременно собственичката е все още в болница. Според разследващите инсултът на Неферова е симулиран.


111
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 46

Я им отвори границите на С.Корея да видим колко милиона ще останат там.
48
0
 
10
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 4 дни
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА, ЧЕ НИКОЙ НЕ КОНТРОЛИРА ТЕЗИ ДОМОВЕ И ТЕ НИКНАТ ПО-БЪРЗО ОТ ГЪБИ ВОДИ ДО ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО - ЛОШО ОТНОШЕНИЕ И КАЧЕСТВО!!! ПОЧТИ ВСИЧКИ ДОМОВЕ, ДОРИ И Т.Н. ЛУКСОЗНИ, В КОИТО МЕСЕЧНАТА ТАКСА Е 1 000 ЛЕВА - ОТНОШЕНИЕТО, ХРАНАТА, ОБГРИЖВАНЕТО Е ОТВРАТИТЕЛНО!!!! НЕ МОЖЕ ДОМ ЗА 20 ЧОВЕКА ДА СЕ ОБРИЖВА ОТ ДВАМА!!! И ТОВА, ЧЕ НИЕ ГИ ПРОВЕРЯВАТ И СЕ СИТУИРАТ В ОТДАЛЕЧЕНИ СЕЛА И МЕСТНОСТИ ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-АНОНИМНИ!!! ИНТЕРСНО КЪДЕ СА БЛИЗКИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ, ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА?!?!?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 46

Да ядат ракети и спътници тогава . Това като ромите имат злата и кви ли не техники в колибата, ама нямат санитарен възел и баня.
46
2
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 4 дни
Не само в старческите домове по време на социализма имаше мизерия.
Помниш ли първия виц, който се появи след отстраняването на бай Тошо от власт?
"На всенародно обсъждане поставили въпроса как да бъде наказан Т.Живков заради безобразията, извършени по времето на неговото управление?
Единодушно било прието предложението, направено от един скромен пенсионер: Нека да му дадат една гарсониера в Люлин и 60 лв пенсия. Няма нужда да му налагат друго наказание!" Много от пенсиите тогава бяха под 100 лв.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

Гладните севернокорейци произвеждат балистични ракети, изстрелват спътници, имат ядрена прграма и собствени ядрени централи, населението им се увеличи от 10 на 26 милиона, а членката на ЕС и НАТО България произвежда само евтини миячи и чистачи за западна Европа и е първа в света по смъртност на населението.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Кратун
Проблема не е в това, че хосписа получава имотите, а че не осигурява на хората нормално съществуване срещу получения имот.Затова трябва тези заведения да се контролират.Аз лично не виждам нищо лошо в идеята да се уреди законово възможността човек без близки, но с имот, да може да отиде в хоспис, където ще получава адекватна грижа и човешко отношение срещу имота си.Подобен вариант не е новост по света, само дето имота се отдава под наем, а става собственост на хосписа едва след смъртта
43
2
 
6
 
! Отговори
Българка преди 4 дни
До Анонимен 25

Тро.ле глу.пав, точно по времето на Т. Живков във всеки град бяха построени старчески домове, които и до сега функционират! И имаше контрол! Друг е въпросът, че мн. малко хора отиваха там-децата им не напускаха България, подгонени от безработица и мизерия, имаше работа за всички, получаваха нормални заплати и се грижеха за старите си родители!
42
0
 
3
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 4 дни
До Анонимен
ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ ДОКАТО В СЪДИИСКАТА СИСТЕМА ИМА ПАРТИЍНИ КВОТИ КАКВИТО ИМА ВЪВ ВСИЧКИ КОМИСИИ И Т Н ---СЪДИИТЕ ПРОСТО ПОВТАРЯТ ПРИСЪДИТЕ „ИЗДАДЕНИ ОТ ПАРТИИНИТЕ КВОТИ ДОРИ И БАНКИТЕ СА В ТАЗИ МАФИЯ---80 ПРОЦЕНТА ОТ БАНКИТЕ СА ПАРТИИНИ И ТАМ СЕ ПЕРАТ ПАРИТЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 34

Прав си, там всички са полугладни и едва ли до контейнерите за смет стига нещо, годно за ядене.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Алчността на някои хора не познава граници.
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"С радост бих се преместил във Флорида!"

за американците си славянски ***, понимаеш. Флорида ще я гледаш само по филмите, защото никой няма те пусне в САЩ, прекалено си безгръбначен ахаххаа
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

Във всеки случай капиталистическа Южна Корея е светлинни години пред Северна Корея.
Както и Западна Германия беше пред ГДР.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
САЩ веднага да внесе демокрация, няма ли бомби за България?

ааа да забравих, че вече имаме 4 американски бази в България и демокрацията блъска с пълна сила
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"С радост бих се преместил във Флорида!"

Да ама нямаш виза. Впрочем България не е ли член на ЕС вече 10 години който има безвизов режим със САЩ, Защо САЩ налагат визи за българи, а ние ги пускаме да влизат в България като че ли им е бащиния. България пълноправен член ли е на ЕС или?
35
1
 
1
 
! Отговори
пхаха преди 4 дни
комунистите и путин са виновни ахаххахах
34
1
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 4 дни
До Анонимен
АРМИЯ НЯМА ГЕНЕРАЛИ--БОЛ НО ТЕ СА ПОД НАРКОЗА ОТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ТАКА ЧЕ ЩЕ СЕ МРЕ ПОД ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО РОБСТВО ОСВЕН АКО ПУТИН НЕ СЕ ЯДОСА И НИ ВЗЕМЕ ПОД НЕГОВА ЗАКРИЛА
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

Всеки случай песнионерите в Северна Корея не роват в кофите с отпадъци за огризки от храна.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Проблемът на България сега е, че съдебната система е неефективна. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 28

Нали според теб социал-комунизма е супер затова ти казвам да емигрираш във Венецуела или С.Корея. С радост бих се преместил във Флорида!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

Ми напишете си закони бе, що не си напишета закони, кой ви пречи? Коминистите ли?