Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите

Там настанявали тежко болните, взимали им домовете
Обновена: 21 апр 2017 13:05 | 21 апр 2017 13:00,
112
Зад стените на една къща в Банкя... Втори дом на ужасите
Снимка: България Днес

В привидно нормална къща в Банкя се намира още един "Хоспис на ужасите", в който уж старите хора трябва да доживеят достойно края на дните си, а всъщност се намират в малък ужас.

Възрастните хора са най-често изоставени от своите близки. Те изпадат в безизходица и са принудени да припишат имотите си в замяна на няколко години в малък хоспис в Банкя, намиращ се в частен имот.

Още по темата

Но уви, в хосписа не намират грижите, които очакват. Вместо мило отношение и дори минимални грижи, те живеят в мизерия.

От печелившата ниша се възползва същата жена, която стои и зад хосписа в Елин Пелин - Йорданка Неферова.

За хосписът в Елин Пелин вече стана ясно, че възрастни хора са упоявани и принуждавани да подписват пълномощни, с които техни имоти са прехвърляни на неизвестни лица.

26 души живеят там, а за тях се грижат няколко санитарки. На 14 април двама души бяха арестувани заради предполагаема схема за измама на възрастните хора, за които прокуратурата твърди, че са били упоявани и връзвани. Сред заподозрените е и именно д-р Йорданка Неферова, която обаче е в болница заради инсулт.

За разлика от хосписа в Елин Пелин, в Банкя се приемали хората в най-тежко състояние, на които не им остава много живот. За "грижите" в хосписа се плаща 900 лева на месец, но почти никой от прибегналите до услугите не може да си го позволи. Именно затова хората се принуждават да припишат имотите си.

А как се озовават хората там?

Един от старците, настанени в хосписа, преди време е счупил таза си. Оперирали го, сложили пирони и го изписали. Но близките му или са далеч, или отдавна нямат връзка с него, затова негова съседка потърсила вариант за дядо Краси.

"Купих един пенсионерски вестник, там е пълно с обяви за такива домове", споделя Росица пред "България Днес". Обадила се на телефона и от хосписа веднага се отзовали - дошли на другия ден, събрали багажа на човека и го отвели в Банкя.

Няколко месеца между възрастният човек и хосписа нямало договорки. Щом състоянието му се закрепило обаче веднага довели нотариус и той прехвърлил имота, споделя близък на възрастния човек.

След като състоянието му се закрепило го отвели в Елин Пелин, където уж условията са по-добри.

Хората обаче се питат няма ли контрол за тези заведения и кой следи дейността им. Задават си и въпроси след като дейността на въпросните два хосписа е разкрита дали те няма да бъдат закрити, а хората да останат на улицата.

Междувременно собственичката е все още в болница. Според разследващите инсултът на Неферова е симулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА ти що не ходиш да живееш в САЩ, там нали е много хубаво. Или нямаш виза? Васалите нямат право да пътуват при господарите. А България е член на ЕС който има безвизов режим със САЩ но за българите не го спазват и най-ароганто им се изплюват в лицето докато американците си влизат свободно в България без визи.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така е, като от 44 година до сега управляват, бизнесуват и т.н. едни и същи каскети
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на Тодор Живков през руската окупация на България старите хора живееха в много по-голяма мизерия в комунистическите хосписи, но комунистите криеха това от народа.
17
1
 
13
 
! Отговори
Най-тъжното е, че преди 7 години
това не е от вчера .... Просто някой наследник е разбрал ,че му е отишло наследството и се е разсмърдял..... Ако не гледаш, няма наследство !! Това е .
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализмът е най-съвършената система, живеем в най-добрата система, но хората в България са гнусни!
15
1
 
7
 
! Отговори
Симона преди 7 години
Къде са ни мижавите закони??Не може това така да продължава!! Тикнете тая жена в затвора,всеки си прай квот си знае,после защо сме били на тоя хал.. Писна ми бе..
14
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 7 години
То да е само този хоспис.И в нашия край е така.Преди години майка ми искаше в старчески дом и отидохме да видим какви са условията - стаички като килии с едно гардеробче, легло и без прозорец с една мъждива крушка на тавана. Жените явно бяха упоени, защото в 11 часа спяха - всичките.Учудих се какъв е белият прах, разсипан по пода. След това разбрах, че искаха от мен да купя талк и спирт.А, домът беше /а може би и още е/ също на лекарка.Ужасих се.Естествено, не оставих майка си.
13
3
 
8
 
! Отговори
valenty преди 7 години
"хората са гнусни, хората"Много точно казано. Не политиците карат хоратада се държат така. Ако ти се случи нещо неприятно,или някой те нападне, никой не помага.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О ти майко България срам и морал не останаха в теб
11
3
 
27
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Няма закони и ред в тая държава !Иначе това е нормално - даваш си имота и те гледат до живот -така е в Израел !не може деца и близки да те оставят в мизерия и да чакат да пукнеш та да щракат с пръсти като ти продадът имота.Щом не гледаш родители -няма наследство и никой на никой не се сърди.
10
7
 
18
 
! Отговори
13 преди 7 години
Не са политиците виновни, хората са гнусни, хората...
9
7
 
18
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ преди 7 години
Като гледам и слушам как Българин се грижи за друг Българин си спомням коментара на едно момче, че това което Българин направи за друг свой сънародник И БАШИБОЗУК НЕ МУ ГО Е ПРАВИЛ. ЖАЛНА НИ МАЙКА.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията на юристите в парламента,адвокатите,нотариусите и съдиите си знаят работата!Първите правят нужните закони,а останалите ги изпълняват-в съответствие с депутатската клетва-"В името на щастието и благоденствието на българския народ"!Казано е- на "Оня свят е най-добре"!Клетва са давали хората,трябва да се изпълнява!И както става ясно- успешно!От 9 млн останахме под 5 млн само за 25 години...Над 4 млн щастливци- благодарение на горните специалисти...Така ще бъде,докато армията не се намеси!
7
1
 
37
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
И предполагам МВР пази Йорданка Неферова да не вземе някой да и направи нещо лошо, много интересно как МВР пази само заподозрените, а жертвите не.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държавата ни никога няма да се оправи, просто защото хората в нея са противни до немай къде :)
5
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко щеше да е доста по-нормално, ако прокуратурата и полицията си съдействаха и си вършеха работата.Но те са заети да спират хумористични вестници и да гонят враговете на системата.
4
13
 
5
 
! Отговори
бг преди 7 години
Боковата завера не унищожава българите. Той просто го е предоставил на народа с благословията си. И тъй като сме злобни и комплексирани-юруш на маслините...
3
3
 
36
 
! Отговори
вижда се преди 7 години
В СВЕТА НЯМА ТАКАВА *** КАТО НАШАТА !!
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докторката да бъде набита на кола и залята с H2SO4!
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
правосъдието да се включва ВЕДНАГА, как така ще вземат имотите на хората и съда ще спи, да се отнемат всякакви лицензи на тия заведения и на докторицата! А роднините на болните да се замислят къде си оставят майките и бащите, които са ги отгледали и дали заслужават това!