Трудовите злополуки с фатален край намалели за 10 години

Статистиката обаче все още е тъжна, смята министър Гълъб Донев
24 апр 2017 14:15, Красимир Ангелов
5
Трудовите злополуки с фатален край намалели за 10 години
Снимка: Булфото

За последните десет години почти наполовина намаляват трудови злополуки с фатален край у нас, обяви служебният социален министър Гълъб Донев при откриването на едноседмичната кампания на КТ "Подкрепа" за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа - 28 април.

Министърът представи статистика, според която на работното място и при изпълнение на служебните ангажименти през 2016 г. са регистрирани 71 смъртни трудови злополуки, а 17 са се случили при отиване или връщане от работа.

За последните десет години с над 1300 са намалели трудовите злополуки, като през 2016 г. те са 2257. По думите на Гълъб Донев всяка година се хвалим, че броят на трудовите злополуки намалява, но статистиката е все още тъжна и показва, че правителство, работодатели и синдикати са задължени да работят заедно, за да изведат превенцията за безопасни и здравословни условия на труд на първо място и да осигурят, че всеки работник, тръгвайки сутрин на работа, ще се върне вечерта при семейството си.

Според данните в света два милиона годишно са трудовите злополуки, а над 160 млн. души всяка година се разболяват от професионални заболявания. В края на всеки работен ден един милион работници са жертва на трудови злополуки в света.

Гълъб Донев припомни, че ведомството управлява няколко инструмента, с които да се гарантира, че във всички български предприятия има мерки и програми за подобряване на условията, а Фонд "Условия на труд" ежегодно финансира проекти за подобряване условията на труд и минимизирането на професионалните заболявания, а по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се отделят 80 милиона лева за програми по схемата "Безопасни условия на труд".

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова посочи, че професионалните заболявания са тези, които отнемат в пъти повече животи от смъртните трудови злополуки. Ако всяка година в резултат на трудови злополуки загиват около 350 000 души в света, то от професионални заболявания умират около два милиона души, каза Михайлова. Тя изказа мнение, че държавата ни е в огромен дълг към професионалните болести.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че национално представителните работодатели са единодушни, че не проявяват толерантност към всеки работодател, който не спазва изискванията за хигиена и безопасност на труда. Той посочи, че БТПП всяка година организира обучения със стотици фирми, с всички председатели на регионални структури за безопасност при работа.

По време на събитието бяха посадени 88 дървета, колкото е броят на загиналите през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Смях в залата преди 6 години
Аххахахахахахихахххххухухухухуххахахахахахх...
4
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
То в тая държава останаха само чиновници, нищо друго не работи
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми как няма да намелят като никой не работи бре?Ако преди е имало 3 милиона работещи и 2000 злополуки а сега са 1 милиона работници и 1000 злополуки много ясно , че ще намалеят.
2
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Нищо не казвате за чудовищната трудова злополука с автобус на елитна наша транспортна фирма преди два дни с пострадали невинни пътници. Купени медии, купени журналисти и някои новини биват мащабно премълчавани. Как новината не попадна и в нито една телевизия, а за инциденти в Унгария и Италия научавате ? И после защо сме на последно място по свобода на медии?
1
0
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пхахаха - след още 10год. съвсем ще изчезнат...заедно с работниците!Освен ако не броите ромските "злополуки" при бране на жици, от действащи далекопроводи!