Психолог: Деца да алармират за опасността от селфитата

Възпитавайте ги да са индивидуалисти!
Обновена: 25 апр 2017 11:52 | 25 апр 2017 11:39, Анисия Иванова
5

Ако учим децата си да познават и харесват себе си, няма да има нужда да събират одобрението и харесванията в социалните мрежи. Ако човек обича себе си, няма да има нужда да прави екстремни неща, за да събира внимание, заяви фотографът Велислава Каймаканова-Ножарова в студиото на "България сутрин".

"Децата трябва да се възпитават да бъдат индивидуалисти. Трябва да изградим някаква мярка в подражаването към други", допълни тя.

Има такова понятие като "селфизъм". Това е компенсаторно заболяване, което дава това, което липсва на човек. Принципът е като хазартната зависимост - тук обаче говорим за харесвания, посочи психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева пред Bulgaria ON AIR.

"Мотото на selfie-тата трябва да бъде: Първо живей, после снимай!", категорична бе тя.

Според доц. Бакрачева най-добрият метод за превенция от заснемането на рискови selfie-та или друга потенциална заплаха за децата е връстници към връстници да алармират за опасността.

"Личният пример е много по-силен. Деца доброволци трябва да говорят и публикуват материали за свои връстници с цел популяризиране на опасността от дадено действие", посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички училища да се въведе учебен час за опасноста от качване по локомотиви и вагони. Да им се обясни че като се качат на вагон или локомотив за да си правят снимки живота им виси на косъм. Над локомотива или вагона има кабел който е захранен със 25 000 волта напрежение което напрежение при доближаване от човек възпроизвежда волтова дъга която дъга може да го изпепели. Такива случаи има вече над 6 което не говори много добре за това че тези деца са осведомени от опасноста.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
о боже, всеки да се снима когато и както сметне за удачно, бабичките моралистки да се успокоят малко, става въпрос за снимка, не за висш морален дебат.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро трябва да се обясни, че за хубаво "селфи" не е нужно да се покатериш на влак, с риск за живота. Иска се само въображение, не е необходимо то да стига задължително до границата с екстремното и опасното.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно понеже ги учим да са индивидуалисти и те се надпреварват кой ще направи най-оригиналното селфи.