Държавата ще плаща за обучение на по-малко студенти

Приемът за новата учебна година е намален с 8%
11
Държавата ще плаща за обучение на по-малко студенти
Снимка: архив, БулФото

Държавата ще субсидира обучението на 45 584 студенти в 37 държавни висши училища. Това реши Министерският съвет, който утвърди днес броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през учебната 2017/2018 г.

Общо приемът за държавните висши училища е намален с 8% спрямо предходната година, а приемът след средно образование е с 8,4% по-малък. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.
Още по темата
 
В направленията математика и компютърни науки ще има допълнителни 69 места заради търсенето им. Разрешен е прием в пет новооткрити професионални направления в четири висши училища.
 
С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ. За учебната 2017/2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 след средно образование.
 
Частните университети ще приемат 16 159 студенти, от които 10 343 след средно образование.
 
Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година или общо 2763. За държавните ВУЗ се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305.
 
Определени са 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български ВУЗ. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония.
 
Заявеният интерес е предимно към специалности от областта на здравеопазването, туризма и ИКТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
37 държавни висши училища, на нивото на което се намират и със знанията и уменията с които се дипломират студентие, за малка държава като България, са твърде много. Да се намалят на половина, да има конкуренция при приема, като преди 20-30 години, за да имат стимул децата да учат. Сега всеки с трийки "влиза" да учи нещо си.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВИТО УНИВЕРСИТЕТИТЕ, ТАКИВА И СТУДЕНТИТЕ.КАЧЕСТВЕНИТЕ ОТИВАТ ДА УЧАТ НА ЗАПАД, НЕДОИМЪЦИТЕ ОСТАВАТ ТУК, ЩОТО МОЖЕ ДА ВЛЯЗАТ И С ТРОЙКА.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи безплатно обучение.Защо трябва да им е безплатно.Всичките са с по 5 апартамента и няколко беемвета.Вместо *** и наркотици ще си плащат семестрите.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Открити нови 1000 места за сънародниците ни от чужбина ли ???? До кога ще използват България и българите без пари а ще спонсорират там чуждите държави и нашите душмани ?
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ОТ ЧУЖБИНА ЗАЩО СЕ ОБУЧАВАТ ТУК А РАБОТЯТ И ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ ТАМ ? ЗАЩО ТЪРСЯТ ПО ЕВТИНОТО ОБУЧЕНИЕ ТУК А ИНАЧЕ ПЕЧЕЛЯТ ТАМ И СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ ЧЕ СА ПРЕУСПЕЛИ ВЕЛИКИ УМОВЕ И ЛИБЕРАЛИ КАПИТАЛИСТИ ? ТОВА НЕ Е ЛИ ИЗМАМА И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ НЕПЛАТЕНИЯ ТРУД НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕПОДАВАТЕЛ ?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече ***,толкова повече готови чингя. Създават си кадри.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DARGAVATA NE TRYABVA DA POMAGA NA NIKOGO,KOITO ISKA DA UCI DA SI PLASHTA.
2
5
 
8
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Хората няма какво да ядат, тия тука със студенти се занимават!
1
1
 
7
 
! Отговори
Архив преди 6 години
Един поет тук така се изказваше"а какво ни интересува това нас нормалните"