С 29 млн. МВР спасява "Great Wall", купува си джипове – 290 бройки

Преди няколко месеца дружеството подаде молба за несъстоятелност
26 апр 2017 09:00,
210
С 29 млн. МВР спасява "Great Wall", купува си джипове – 290 бройки
Снимка: архив Reuters

МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията "Българска автомобилна индустрия" за над 30 млн. лв., става ясно от обявената обществена поръчка.

Фирмата е изместила гиганти като "Мото Пфое", "Н-Ауто София", които внасят "Нисан", "Тойота Тиксим", както и "Киа Моторс България" също са отпаднали от надпреварата по различни причини, става ясно от документацията.

Победителят е избран, но не става ясно дали договорът е подписан, пише "Сега".

В мотивите си за избора комисията, оценила предложенията, е записала като предимство, че предложените автомобили се сглобяват в България. Единствената кола, която се сглобява в България, е "Great Wall".

"Това допринася за намаляване на себестойността на предлаганите автомобили", пише в документите. Единична цена не е посочена, но сметката показва, че МВР ще похарчи средно по 100 000 лв. на кола.

Още по темата

Наскоро "Литекс Моторс", която сглобяваше у нас колите от марката "Great Wall", близо до Ловеч, подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Едноличен собственик на капитала на "Българска автомобилна индустрия" е Андон Димитров, сочи справка в АПИС.

До средата на 2015 г. той е бил в управата на "Литекс Моторс". Преди това е управлявал и дружествата "Литекс Комерс" и "Литекс Пропърти". Член е и на управата на футболния клуб ЦСКА-София. Самата компания е регистрирана през март 2012 г., като тогава се казва "Литекс-Бус". В средата на 2015 г. вече е "Ловеч-Моторс", а от февруари тази година се сдобива с актуалното си име - "Българска автомобилна индустрия".

Стойността на поръчката е над 29 млн. лв. без ДДС., като търгът е прекратен по втората позиция - за доставка на мобилни технически работилници, с които да се поддържат новите автомобили. За поддръжката вероятно ще се обяви следващ търг.

Поръчката за колите на Граничната полиция е поредната, която се финансира с европейските 320 млн. лв., отпуснати на страната ни от ЕК за справяне с миграционната криза. И предишното ръководство на МВР, и служебният министър заявиха, че търговете ще са спешни, защото ако не приключат до септември, парите трябва да се връщат.

Това няма да са първите високопроходими коли, произведени у нас, които ще получи Граничната полиция. Преди няколко месеца германското вътрешно министерството подари на МВР 12 ловешки коли за над 807 хил. лв.

Още при основаването на завода на Ганчев няколко автомобила бяха дадени на полицията безплатно, за да тестват качествата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
6
 
! Отговори
Младен преди 6 години
Тия кръчмарски сметки и аз мога да ги правя. 29 милиона делено на 290 автомобила прави средно 100к на кола... ама не е точно така май май! Както е посочено в коментар 194 има и допълнително оборудване към тия коли дето влиза сигурно в тия 100к
184
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Некъф лудКакви 100 000 бе човек?! Ако "авторката" беше положила малко старание, щеше да установи, че предложената обща цена от Българска автомобилна индустрия е 11 600 000 лв. и то заедно с всичкото допълнително специализирано оборудване (компютри, принтери, системи за автоматична идентификация на регистрационните номера, терта радиотерминали, светлинна сигнализация и др.) или около 37 000 за един автомобил (т.е. два пъти по-ниско от нейното "изчисление"). Е???
183
2
 
13
 
! Отговори
NoWay преди 6 години
А колко от вас видяха, че предлаганата от спечелилия търга цена е под 11 600 000 лв, т.е. 1 кола излиза 40 000 без ДДС? Лесно е да се пише и плюе, когато не се прави разлика между прогнозна стойност на поръчката и реално предложена цена. По-долу са написали, че пазарната цена на автомобила е 52 хиляди, а МВР го купува за 48 хиляди. И къде е далаверата тук?
182
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не пишете, че преди малко пияните рашки (в Черно море) си праснаха един от техните военни кораби в кораб с крави и си го потопиха. Кораба с кравите и кравите са ОК - не е проблем.
181
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това дрънчи на схема! Кви са тия джипове по над 100 бона? Те в портфолиото нямат и на половина по-евтини???
180
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С парите за 1 ''български'' Great Wall могат да се купят 3-4 Дачии Duster със същите характеристики. Де Илия на кирия!Откъде накъде ще спасяват завода на Гриша Ганчев с нашите пари!
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dalavera
178
6
 
5
 
! Отговори
Божидар Стефанов преди 6 години
До АнонименРусия не правят коли, а правят високо проходима ЛАДА!
177
2
 
9
 
! Отговори
Божидар Стефанов преди 6 години
До АнонименТо пък тези БМВ са едни джипове-ееее!
176
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са страшно лоши каруци, а не коли!Знае се кои страни правят добри коли и Китай не е такава страна ... Русия също.
175
5
 
30
 
! Отговори
Alex/London преди 6 години
Toia jip struva tochno 52,000 leva.Niama takiva korumpirani bokluci kato nashte. Shte napisha oficialno pismo do Bruksel. Imame nujda ot monitoring. AlexLondon/ metrowork.uk***gmail
174
3
 
25
 
! Отговори
до 183 преди 6 години
Човек,нищо подобно.Грейуолите са тотално дърво.Дископатия гарантирана,след месец,пластмаси и кофти дизайн,неудобно и малко място...Оня плоскоглавия дето къщички за фтички правел пак в,далаверата.Мутра,Мутрата око не вади!
173
1
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Гришата да почва и военни самолети да сглобява, да не се чудим какво да купуваме.
172
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МВР= държавна пара, Грейт Уол= Гриша Ганчев? Хубаво е скъсал джапанките ама що него го подпомага държавата?
171
2
 
5
 
! Отговори
mohahed преди 6 години
vaiii, te ne sa gi kupili daje oste....uuuuuuuuuuuuuuuminalata godina na pojar im dadaha eu pari...a te darjali dosega parite v bankite za lihvi.....basi bankovite bg teroristi....
170
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично карам нов автомобил Тойота Лендкрузър, но имам приятели с Грейт Уоул на по 5-6 години вече и са супер доволни. Аз бих си взел също след време като втора кола. Трябва да се помага на родните фирми.
169
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
48k струва Н6 с всички екстри. Как точно го докараха до 100к, остава загадка.Иначе, добра идея. По добре да се купят коли произведени в България с цел запазване на раб. места.
168
2
 
17
 
! Отговори
men преди 6 години
почна се. бийте нови дупки на колана че есента идват и новите сметки за по(А)рното.
167
3
 
15
 
! Отговори
Син Кестен преди 6 години
МВР - спасители на микре юнайтед.
166
2
 
10
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До наивни шушки 159 Е , щом Цацаров има хотел , значи не става за нищо.Що така бе шумкар?Ми ако имаше само панелка като Жан Виденов ,щеше ли да е най- добрия?