Вирус и във фенерчето: Хакерските атаки срещу смартфоните – с 400% повече

Опасности има и в лицензираните платформи за приложения
30 апр 2017 21:43,
29
Вирус и във фенерчето: Хакерските атаки срещу смартфоните – с 400% повече
Снимка: Reuters, архив

Хакерските атаки срещу мобилни телефони са се увеличили 400 пъти за последната година.

Тенденциите са, че хората използват смартфоните си като компютри, но не се грижат за тях като компютри, и атаките са се увеличили с 400% за една година.

Причината - по-лесно да се проникне е липсата на грижа от собствениците. Някои от приложенията са фалшиви. По данни на "Касперски" и "Гугъл" има редица приложения, които могат да заразят вашето устройство и да го направят достъпно за злонамерени хора - това могат да бъдат както приложения от фенерче, приложения за клавиатури, така и обикновени аркадни игри.

Aлександра Генадиева е една от стотиците хиляди българи, които ползват мобилния си телефон за всякакви цели - комуникация , забавление и интернет банкиране.

"Свалям приложения всекидневно и ми се е случвало да спре да работи, да забие", казва тя.

Възможно е да сме уязвими за вирус през мобилния телефон дори когато сваляме приложения от лицензираните платформи, твърди експертът по киберсигурност Ваня Палейкова.

"Последният вирус се казваше "Пеещият кит" и достигна до 85 милиона телефона и 10 милиона се заразиха. Телефонът отваря денонощно реклами, без собственикът му да знае, от което печелят хакерите", обясни тя.

Последствията може да са болезнени за потребителя - цялата кореспонденция в чатове, електронното банкиране и вашата локация са разкрити.

"Вирусът вижда целия трафик през телефона", казва Палейкова.

Трите най-популярни начина да изложите телефона си на риск са свързване към обществени безжични мрежи, дупки в операционната система - те се използват успешно от хакерите, защото потребителите избягват да обновяват, и чрез заразени приложения – потребителите ги качват с охота, защото не обръщат внимание достъп до какви данни им иска приложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига писахте глупости че станахте за смях
26
1
 
3
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
последните години всички си дадоха сметка че е по-доходно да им се плаща капка по капка , а не един път , затова много от приложенията са "безплатни" като в замяна им даваш достъп до инфо ,която им носи доходи или до пространство на екрана за рекламки.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Свалям приложения всекидневно и ми се е случвало да спре да работи, да забие", казва тя. - машалла моме, жива и здрава да си дълги години, все така да си ползваш техниката. Хилядната армия дет се занимава с поддръжка и ремонт ще седи гладна ако няма такива, като тебе.
24
1
 
10
 
! Отговори
Незначителен преди 6 години
Мило Марийче, от прогимназията от която си излязла не правихте ли разлика между 400% и 400 пъти?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не ми стана ясно как с образование и стаж само от околовръстното стана експерт по кибер сигурност? От кога френската любов те научи на работа с мобилни устройства. Да, има прилики. Фенерчето и тук се ползва. Там светиш на тираджиите тук светиш ... където ти падне. Там от тираджия можеш да хванеш вируси. Сигурно и тук можеш да хванеш. Ако светнеш на някой където трябва ;)
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас! До вчера никой не ми атакуваше фенерченцето, а днес беге - с 400% повече!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марето е работило и по тая крайно достоверна (400% гаранция - Франция) и полезна (ако имате фенер) списка за вирусът, който вижда през телефона целия трафик на вашта ... хмммм... "локация".
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МнениеСамо така си мислиш. Повече от възможно е.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра новина, нека да си инсталират фенерчета!
18
7
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Плюете iOS, че системата била затворена, а телефоните скъпи, но при тях това е почти невъзможно. Който разбира знае какво имам предвид...
17
3
 
3
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
е и какво като ни контролират...важно е да не си престъпник или крадец като онези в министерски съвет..народно събрание..спя си спокойно до жената пък който иска да наднича и под чаршафа...да така е всеки ни следи..съседа...жената...колега...началника..катаджията..
16
3
 
5
 
! Отговори
Kapish li sFenq преди 6 години
Е по какъв път се предават тези вируси полов. въздушно капков. Кръвен .Начи трябва за не си пъхате смартфона дет не трябва
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е добре е, аз мой и да не ги знам много нещата, ама ти поне кажи кат си умен на ток ли е на газ ли е? Има и некви на парафин съм чува, твърд парафи и течен. Тя тая никви обяснения не дава. Кви фенери, кво чудо? Нямъв петромакс съм чувал, ква е тая лампа там да каже, кво са прай на интересна! Но може всеки да знай всичко по рождение. Да не съм хакер нещо че да знам сичко. обясни малко, кво ся!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
баце затова на витошка фенерчета светят а братовчеда ги избира хихихи добър подббор еи утре пак там
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно мие кои няма смартфон че да се занимава с фенерчето един телефон се намира и на 1 с договор за кво да прави простоти а пък и това е временен период умряло им ухото а че слагат вируси слагат че крадат крадат а и го играят с вътрешни ми те си знаят това което ние не знаем да са живи и здрави и да ходят на хаваи аз не знам ни ип адрес ни пароли и ме не интересуват потребител съм
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Като те гледам и теб колко си "умен", ама и то горкото дава оценка на аФторката, брей!!
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афторката станала умна. Взела да разбира от фенерчета. Туй на ток ли или на газ, не разбрах само от целата статия.
10
2
 
16
 
! Отговори
математици преди 6 години
горе 400%долу 400 пътипък то нищо общо!
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключи интернет.
8
5
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Ше ми хакнат те... на село петромаксовата лампа?Това ли искат да ми кажат?Че ще ми хакнат газовия фенер???Айде бе!?!?Ти да видиш!!!