Само за седмица: Втори случай на забавено лечение на дете

Състоянието на малката Самуела се влошава
Обновена: 1 май 2017 21:09 | 1 май 2017 21:00, Петя Славова
26
Само за седмица: Втори случай на забавено лечение на дете
Снимка: bTV

Втори случай на забавено лечение на дете само за седмица. Трети месец 8-годишно момиченце чака животоспасяваща операция на гръбнака. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

Държавата одобрила документите на момиченцето още през февруари, но операцията не се насрочва.

На 8-годишната Самуела трябва да се поставят импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, в противен случай детето ще бъде лишено от нормален живот.

Още по темата

Според родителите единственото място, където може да се извърши операцията е "Токуда".В частната болница нямат проведена обществена поръчка за медицински изделия. Фондът обаче настоява за търг, иначе няма да възстанови парите на лечебното заведение, съобщава bTV.

Самуела е родена с тежко заболяване – спина бифида, при което прешлените в лумбалната област не са затворени. Страда и от сколиоза. Досега на детето са направени 4 операции. Единственият шанс за живот е нова интервенция за поставяне на магнитни импланти, които ще изправят гръбнака й.

Операцията е необходимо за живота на детето, защото изкривяването на гръбнака е голямо, 100 градуса, може и повече, защото са минали вече 3-4 месеца, обяснява бащата Емануил Куриан.

Още през февруари детето е одобрено за лечение от Фонда. Оттам обаче не им казват, че частната болница, която единствена може да извърши операцията, няма проведена обществена поръчка за имплантите.

"В момента, в който подписахме договорите, доктор Троева ни извика и каза, че не могат да преведат парите към болницата", допълни бащата.

От болницата коментираха, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

"Лечебното заведение, от една страна, не е длъжно да провежда обществена поръчка. А именно, че това е едно уникално по рода си медицинско изделие – може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление", коментира адвокатът Мария Шаркова.

Свързахме се с директора на Фонда. Д-р Троева отговори, че семейството може да избере друга болница, която има проведена поръчка за медицински изделия или отново да подаде документите  на детето за лечение в чужбина. Това обаче ще отнеме поне още месец. Междувременно състоянието на Самуела се влошава.

Това е вече вторият подобен случай. Преди 6 дни стана ясно, че 3-годишната Мерал, която има нужда от животоспасяваща операция на гръдния кош не може да бъде оперирана в "Пирогов", тъй като там няма проведена обществена поръчка за импланти и затова лечението й се бави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието ви е тенденциозно, целящо да обвинява. Ако допуснем, че операцията бъде направена без изрядно попълнени документи и проведени процедури, веднага ще има друга статия или великите господари ще направят репартаж, как наши фирми доставят имплатнти на завишени цени без проведен търг. За това се бавят, не само тази, и други операции.
17
1
 
13
 
! Отговори
Е как? преди 6 години
По-важното е, че имаше пръстов отпечатък в болниците!По- важното е, че Дянков закриваше болници и хора умираха в линейките.По-важното е да дадем 2 милиарда за нови фрегати, тъй като сме членки на НАТО.По-добре да дадем 1 милиард глоба за руски реактори.По-добре да дадем 4 милиарда за КТБ.По-добре да дадем 2 милиарда за саниране!Фактът е, че БГ не заслужава деца.Бягайте от БГ.Тук детето ви ще бъде убито на пешеходна пътека.Пребито от мутра.Убито от съученик.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсТо е ясно на тези от Токуда кое им е по-важно, но времето минава и състоянието на детето се усложнява, за съжаление.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия Куриан, които само в Токуда могат да се лекуват?Щом в друга болница имат импланти, да я оперират там
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако те проведат обществена поръчка?Ще има квалификации и политизиране.И сега не е ясно истинското положение
13
1
 
9
 
! Отговори
anon преди 6 години
едно хубаво нещо имаме - децата ни. ако и с това започнат да се гаврят- кръв ще се лее...
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как в други европейски държави лечението на деца е безплатно,а у нас не?Или българите са много "богати",че лечението е с пари и най-скъпо?Как стават тия работи?
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля се,това детенце да оздравее!Представям си що за детство има.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се как все няма пари за лечение,операции,ремонти,линейки.........,дори материали си носят или купуват лично хората/пациентите,а вноски постоянно има и пари за крадене също има.И за шантави,нескопосани "реформи" и пръстови отпечатъци пак има.И това не е при определено правителство,а при всички.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Моля се, дано не си българин. Толкова би ме било срам, ако имам сънародници като теб. Злобни, оскотели, опростачени, фашизирани...
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Бай Сорос, освен за кафяви сайтове що не се раздели и за страдащите деца. На ани и виктор им дава по 20бона, на пример."Просто няма начин да мине без форумен *** и *** като теб.
7
4
 
16
 
! Отговори
ГНУС преди 6 години
България е Държавата с Най-скъпите Клинични Пътеки , и с Лекари с Космически Заплати .Болниците са последна дума на Модата , Апаратурата е На Световно Ниво .И Лекарите не могат да сложат ТРИ Титаниеви Пирона ???Не се шегувам - България е на 1-во Място по отделени пари за Здравеопазване от БВП в Света .
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Сорос, освен за кафяви сайтове що не се раздели и за страдащите деца. На ани и виктор им дава по 20бона, на пример.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не разбирам как може болница да няма постоянно активна поръчка за импланти, това е пълна гавра с всички пациенти, не само децата от фонда. Всяка работеща болница трябва да има постоянно активни поръчки за медицински материали,какво значи това че нямало обществена поръчка. Работата на болниците е да лекуват, не да занимават пациентите с някакви административни въпроси.
4
1
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Ти явно си от типичните български професори, които знаят всичко и във всяка тема са компетентни... И как точно отсъди по името, много ми е интересно? Това говори достатъчно за теб... А дедето да се оправи час по-скоро, Бог да го благослови!!!
3
16
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Родителите носят типично българската фамилия "Куриан". Предишното дете, чието лечение е било забавено пък носи автентичното българско име "Мерал".Аз като ви казвам, че превърнаха България в мултиетническа ***, вие не ми вярвате.От такава "мешана скара" народ не става !И не ми давайте за пример западните държави. Там високо поддържаният жизнен стандарт тушира междурасовата, междуетническата и междурелигиозната непоносимост.България за съжаление не може да поддържа такъв стандарт на народа.
2
1
 
27
 
! Отговори
Dada преди 6 години
Докога тази бюрократщина ще убива нас българите и най-милото ни-децата!Трябва да се резшуми из медиите или да стане нещастие за да си свърши някой работата!?Бог да пази децата!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано час по-скоро дойде нормално, стабилно правителство!