Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?

Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира
Обновена: 2 май 2017 10:14 | 2 май 2017 09:07,
318
Всеки втори българин – мамин синковец! Защо ли?
Снимка: flickr

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщипреди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише "Монитор".

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
6
 
1
 
! Отговори
Jo преди 6 години
Не мога да повярвам, че 99% от писалите тук защитават живеенето с мама, тате, баба, дядо, брат, сестра, внуче и куче и т.н. в една панелка - родовото имане! *** и *** - вярно само скапан "матреал" е останал в булгаристана! Иначе всички са с претенции - малки им били заплатите. Ами хванете първа, втора, трета, ако трябва работа - да не мислите че на "запад" парите растат по дърветата и къщите са по 1000 квадрата и без пари? Ама хората имат самочувствие и достойнство, не са *** ...
255
2
 
3
 
! Отговори
Всеки сам за себе си преди 6 години
Дълго време живях със жена ми при ридителите ми...и двамата имаме апартаменти които дадохме под наем ...да си купим трети апартамент...и двамата имаме стъбилни работи...но с две запалати общо 2500лв на месец...не стигат като мислиш и за деца
254
1
 
8
 
! Отговори
Все тая преди 6 години
Аман от поръчкови статии, авторът сигурно е сменил белото, да вземе да си свали розовите очила и малко да се огледа.Няма база за сравнение с развиващите държави, тук ТРУДЪТ Е ЕВТИН!!! И аз искам да се изнеса ама няма как живях в София преди 2 години заплата 600лв. нетна, работодателите са *** в България.БГ Бизнеса не може да плаща такива заплати, началниците-МУТРИ могат да се возят в коли над 100 000 лв айде бе... немам думи.Трябва да се свали БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ,СИНДИКАТИТЕ!!!
253
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
297- значи ти мислиш че тато ти е помогнал да купиш жилище, а не си го платил ти- това е шизофрения !? Я глей ко става- САЩ- ипотечен заем под 1%минимална заплата от 7/16 долара, цените на всичко са колкото тук, Европа ипотека 3% според участието си, минимални заплати над 1500 евро- тук мин заплата 460 лв. Алчността на червените капиталисти ни затриват главите, а на теб тато не ти е купил нищо.
252
1
 
0
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Едва 16% от нашенците са готови да плащат квартира - КОЕТО ГОВОРИ ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО ДРУГО...МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО: КАК БЕЗ НИКАВ НАЧАЛЕН СТАРТ,РАБОТА И ПЕРСПЕКТИВА ДА НАПУСНЕШ МАМИНИЯ ДОМ ЗАКУПЕН С ПОМОЩА НА ТАТО(БОГ ДА ГО ПОЖИВИ ПОСМЪРТНО)
251
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е тва се нарича юнак. и нема кво да бега.Българи - Юнаци
250
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то българина бега много далеч от стряхата.По възможност - чужбина.
249
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чека *** блю да му сготви и да му плати токаня. Има крава пие мляко. Яко му шари бащата, все едно е Джейсън Донован. На 100 годиние, 29 и няма ум за беби, дори. Семейство ще прави...!? Първо трябва да порасне. У лево..., ако ли не у Левуново. Жените щат стожер, мъж с ум и рамо на което да се облегнат. А не балетист.
248
1
 
11
 
! Отговори
Пак от 290 преди 6 години
Когато срещнах подходящия човек, естествено заживяхме отделно, но не си мислете, че се справихме със заплатите си на млади специалисти.Апартаментът е купен с парите на баща ми, за което вечно ще съм му признателна.
247
1
 
5
 
! Отговори
От 290 преди 6 години
Започнаха скандали между моите родители.Обвиниха мен.Мама не ще мързеливото, говорещо на "че" момиче да се настани в моята стая, но предпочита да е то, защото не се обича зълва си. Татко беше наясно какви разправии ще има между сестра му и жена му, но му беше неудобно да каже "не" на сестра си. Същевременно не искаше и да приеме у дома девойчето от село, което открито беше заявило, че иска да дойде в София не за да работи, а за да си поживеело. И какво да правя? Останах у дома още няколко години
246
1
 
5
 
! Отговори
До 245 преди 6 години
Пишеш странни неща. Ако е момиче на място, няма да се влияе от никого. Това не пречи да уважава своите родители, а също и твоите. Стига да не е мързелива, ще се справи и без майка си с домакинската работа, особено пък ако и ти й помагаш.Относно изнасянето от дома. Когато се реших, наскоро започнала работа след университета, знаеш ли какво стана? Две роднини от провинцията - неомъжената възрастна сестра на татко и една от племенниците на мама, се скараха коя да дойде да живее при родителите ми.
245
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнесмен:сюнета може да се продаде - религия за препитание.
244
1
 
18
 
! Отговори
иван преди 6 години
като няма шарени хартии в джоба,къде да живея бе мозъчни донори? Или трябва да работя на 3 смени 7 дни в седмицата за да обслужвам интересите на новия световен робски кредитен ред....ай мерси ше си правя каквото ми хареса и да му мислят робите на банките и бачкьорите. за мен не е важно това баце,за моето семейство също...
243
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само феминизацията може да раздвижи българското патриархално блато.Българската жена предпочита чужденеца, па бил той и арабин = по-патриархални и от нас
242
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** Ром от КърджаАКои са "истински мъжките народи", бре? Имаш предвид някои, които не могат да гледат от мързел и се чудят къде да се пришият, чие законодателство им гарантира повече социални помощи и детски надбавки. това ли им е мъжкото, бре?Нашият народ има една пословица, която е точно за такива като теб - "Пи+кай, та се огледай"!Въшките нямат бъдеще. Те само търсят къде да се прикрепят. после някой се почиства от тях. Ега ти "мъжете"!
241
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко е хубаво да си мамин синковец като закъсаш поради някаква причина ,жената най-вероятно ще те напусне,но родителите и по специално майката-не...
240
1
 
14
 
! Отговори
парен преди 6 години
Аз и купих апартамент на 34. Майка ми веднага се премести при мен.Проблема е в старото страхливо поколение което се чуди как да направи децата си зависими. Това са стари социалистически трикове. Багайте и не се обръщайте!
239
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мамин синковец ще гони-питомното,а блудният-дивото.
238
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С парите за наема, не е ли по добре направо да си купиш жилище с кредит?
237
17
 
9
 
! Отговори
една българка преди 6 години
Такова мрънкало като българският "мъж" няма никъде по света. Ако искате спокоен и щастлив живот, не се омъжвайте за българи, за нищо не стават!!!