Без държавна пара за болници с дългове. Ами сега?

НЗОК прилага решението на МС без да го е разглеждала
9 май 2017 08:55,
12
Без държавна пара за болници с дългове. Ами сега?
Снимка: архив, Reuters

НЗОК спира финансирането на болници заради неплащатани данъци и осигуровки след решение на Министерския съвет от юли 2016 г.  Д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК призна пред Bulgaria ON AIR, че е безкрайно учуден от решението без да е ясно за какви задължения става дума.

"Няма болница, която да няма задължения. Ако има задължения, които не се обслужват редовно, то те могат да бъдат разсрочени", посочи той и добави, че Надзорният съвет на НЗОК не е запознат с документа, с който се спира финансирането на болниците.

Д-р Кокалов подчерта, че ефектът от спирането на финансирането ще бъде върху болниците, но и върху пациентите. Запитан кой има интерес от решението на МС, той отговори, че това е единствено НАП, за да може да събере повече пари.

"На заседание на МС много бързо трябва да се предприемат действия. Начинът е още утре да се види какво е взето като решение и да се коригира. Смешно е да затваряме болници, защото някой е решил да събира дългове", коментира д-р Кокалов.

Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов сподели неговото мнение и попита кой е разпоредил наредбата да влезе в действие веднага след изборите.

"Не се правят плащанията, което е нарушение на рамковите ни договори. Поставени сме в ситуация да не можем да изпълняваме задълженията си. Не стига всичката административна тежест, която отвсякъде ни притиска, а сега започват и този тормоз. Много колеги вече искат да прекратят практиката си", сподели д-р Миндов .

Той добави, че има много сгрешени партиди в базата данни на НАП. Самият д-р Миндов е получил заплашително писмо от НАП за дължими суми, за които ще бъде съдебно преследван, но при последвалата проверка е установено, че става въпрос за 16 стотинки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ще кажа б.улгаристан тази жалка територия загива и изчезва край
10
0
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Искате работеща здравна каса? Направете всичко с ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ!!!Така ще се лекуват само тези който са си платили. Направете го както в САЩ! Като не си здравно осигурен и не искаш да платиш изхвърлят те и толкова, оправяй се сам. Като са индивидуални партиди +да не е отпечатъци, а просто в личната карта чип(при влизане в болницата се чекираш и на излизане пак)и приключва целия казус с източване на касата и пилеене на ресурс. Уволнете всички в НЗОК след като мозъка не им стига да се сетят
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно проблемът не е в болниците, а в системата. Като всяко " безплатно" нещо накрая издиша.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 години демокрация... обаче комунизма е виновен на овчарите. Гегата в г з и по-европейски драги зрители!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми затваряйте ги бе! На българите не им трябват болници и поликлиники, българите демокрацията ги пази ахаххаха
6
2
 
2
 
! Отговори
До номер 1 преди 6 години
Бихте ли огънали копулационният си орган , като същевременно го заглавите в дупката от зад ?
5
2
 
4
 
! Отговори
Лошо няма преди 6 години
Важното е че има пари за Президент , вицепрезидент , съветници на президента, съветници на вицето, Пи ар, охрана и 300 депутати на 6 000 000 души, от които 3 000 000 са посланници на реката Ганг
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравните каси в западните държави от ЕС защо работят, а нашата не работи ?Защото сме едни некадърницци.Това ви е наследството от комунизма - мързел, лъжа, кражби, измами.Държавата е такава, какъвто е народа в нея.От лошо брашно хубав хляб не става.
3
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В тази д-ва ОТ ДОСТА ВРЕМЕ НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!!!!!И ЛЕКАРИ НЯМА!!!!!!!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравната каса кога ще бъде закрита? Там освен едни мамини деца, които са на принципа моето дете трябва да работи на бюро, други специалисти няма!
1
1
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Уж здравеопазването е безплатно, обаче превърнаха болниците в търговски дружества, търгува се с живота и здравето на хората, да ви... на здравната реформа!