Радев търси помощ за Милко – мечтателят от Дом

Той е един от многото, които разчитат на "Подкрепи една мечта“
10

Снимка: Facebook

Президентът Румен Радев сподели в социалната мрежа Faceebook историята на Милко, който живее в социален дом.

Постът е на инициативата "Подкрепи една мечта", която набира средства за младежи в неравностойно положение по банкова сметка на Администрацията на държавния глава.

За Радев Милко е мечтателят от Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград.

На 31 май държавният глава ще бъде домакин на традиционния за президентската институция абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който е част от благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта".

Президентът Радев се надява, че "Подкрепи една мечта" ще събуди чувствителността ни като общество към съдбите, мечтите и бъдещето на тези момичета и момчета.

Ето и историята на един от тях:

"Милко носи гората в сърцето си. Вероятно, защото се чувства най-защитен, когато остава сам сред дърветата. Търси нейното спокойствие, щом се усети напрегнат и несигурен. Винаги чува нейния глас. Гората обикновено му нашепва, че е време за рестарт. Изключваш се от ситуацията или хората, които те объркват и започваш отначало.
Гората пази Милко, защото в момчето тя разпознава свой пазител.

Преди 5 години младежът избира да учи в Професионалната гимназия по горско стопанство във Велинград.

Научил за него от свой приятел, който също е сред възпитаниците на училището. Не сгрешил.

В горския техникум среща своя ментор Костадин Белухов.

"Винаги ще съм му благодарен, усещам го като мой баща", споделя момчето.

Г-н Белухов е човекът, който вярва и знае, че Милко може. Поощрява го, дава му съвети, помага му в ученето.

"Той е сред хората, които ми показаха как да тръгна по пътя на мечтите си", разказва Милко.

Милко мечтае един ден да стане началник на горски участък. В края на месец май предстоят държавните изпити за завършено професионално образование, за които се готви усърдно. После ще дойде ред на приемния изпит в Лесотехническия университет в София.

Стане ли студент, в помощ ще му бъде и стипендията, която ще получи като участник в благотворителната инициатива "Подкрепи една мечта".

Когато в техникума търсят доброволци за залесяване, обикновено няма много желаещи.

"Трудоемко е", обяснява Милко. Иска се сила, но и грижа, за да засадиш дърво. Много внимателен трябва да си с корените на фиданката. В никакъв случай не бива да допускаш да се пречупят. За младите дървета момчето разказва с обич. Слушаш го и усещаш, че гората му е близка.

"Първо, отваряш цепнатина в земята. Не дупка, а цепнатина", пояснява Милко и гласът му започва да звучи другояче, някак отговорно и наставнически.

"После, внимателно поставяш фиданката в цепнатината, като пазиш коренчето", продължава с инструкциите бъдещият лесовъд. За да расте дървото изправено, ще има нужда от колче, което да го подкрепя в израстването му. Преди поливането, задължително проверяваме дали можем да извадим фиданката от земята. Ако успеем, значи не сме засадили дърво.

"Ако дървото се е хванало – поливаме го, пазим го от животни и чакаме да тръгне нагоре", добавя Милко окуражително.

И с мечтата е така. Ако някой успее да ни я изтръгне от душата, не е била нашата мечта. Не сме й вярвали достатъчно. Но ако сме я отглеждали в някое скътано местенце, треперили сме й дали ще пусне коренчета, срещнали сме хората, които да я подкрепят и да я държат изправена, поливали сме я с устрем и с упоритост, били сме търпеливи, за да дочакаме да се разлисти, пазили сме я от острите зъби на недоброжелатели - това е нашата мечта.

Ако вярвате, че мечтите не трябва да се препъват в липсата на пари, можете да подкрепите инициативата "Подкрепи една мечта" със средства по банкова сметка на Администрацията на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
chastna gora преди 6 години
koi gazi trevata v gorata mi?! stoi! gore racete!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задай ги тия въпроси, с които искаш само да провокираш, направо на президента. За да получиш достоен отговор от умен човек. Президентът е споделил историята за да научим, че има така инициатива. Аз лично не знаех. Малко са останалите светни хора в днешните времена, защо да не подкрепим детето? Теб не те подкрепям, защото вече си се самоубил, след като не виждаш никъде доброто.
6
3
 
6
 
! Отговори
ив преди 6 години
И сега трябва да се умиля и да ръкопляскам, че имаме такъв достоен президент ли, що ли?! Ами неговата главна задача не е ли да направи така, че всеки САМ да може да постига мечтите си в тая държава, а не с волни пожертвувания, м? И защо не дадат пример лично той, целия мин. съвет, всички дупетати?! И не на последно място, защо парите ще се пращат по банкова сметка на президентската администрация? Мечтите на администрацията ли ще осъществяваме?
5
2
 
11
 
! Отговори
А ЗАЩО преди 6 години
НИКОЙ НЕ СЕ ЗАМИСЛИ КОЛКО ДЕЦА С ПО ДВАМА РОДИТЕЛИ НЕ МОГАТ ДА СБЪДНАТ МЕЧТИТЕ СИ,ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ ИМ ЕДВА УСПЯВАТ ДА ГИ НАХРАНЯТ!МНОГО Е ЛЕСНО ДА КАЖЕШ :"ДАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ".КОЛКО ПОЛИТИЦИ СА ДАЛИ ПАРИ?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е научен да краде може и да стане началник. Ако не е научен не става докато не се научи :)
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милко от дома от своя страна ще инициира кампания в подкрепа на президентите в неравностойно положение.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички от Администрацията на президента, включително и той, освен това депутатите и всичката друга пасмина по високите етажи на властта да се бръкнат и да отделят по една пълна заплата за Милко и други свестни младежи в неравностойно положение. Съжалявам, ама редовият българин едва смогва да си плаща сметките!
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да помагаме има си държава нека се грижи за поданиците си не само да ходят на приеми за да плюскат на аванта.