Плевнелиев пита: Кой пише историята? Путин, Тръмп, Ердоган...

Президентът с книга за геополитическите промени: "Студен мир"
18 май 2017 20:02,
222
Плевнелиев пита: Кой пише историята? Путин, Тръмп, Ердоган...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции". Това каза президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на интерактивна дискусия в Американския университет в България, на която присъстваха над 100 души.

Пред тях той сподели, че историята се случва пред очите ни и кой би си представял, че милиони мигранти ще прекосяват границите и ще стигнат до сърцето на Европа или че Великобритания ще поиска да излезе от Европейския съюз.

"Големият въпрос е кой пише историята – Путин, Тръмп, Ердоган? Ние сме свидетели на рекорден брой кризи, сред които миграция и терористични атаки, създаващи нова геополитическа обстановка. За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички. Живеем в интересни времена, във времена на студен мир", продължи той.

Според него, ние в момента нямаме истински мир, но не искаме и война.

"В такива времена няма война, но има конфронтация и дестабилизация. Много страни са в студени конфликти. Според него това е много удобен, евтин и ефективен начин да подчиниш една държава. Ето защо, ние трябва да тръгнем в друга посока.

За да има устойчив мир, трябва да има правила и регулации, за чието спазване да се грижат добре работещи международни институции. Проблемите не се решават с политически двустранни споразумения. Само две страни няма как да разрешат глобални проблеми. Днес ние трябва да разберем, че имаме нужда от многостранни спогодби, за да има устойчив мир. Толкова е лесно да дестабилизарш, а толкова е трудно е да градиш. Лесно е да спечелиш война, трудно е да спечелиш мир", заяви той пред участниците.

Плевнелиев обърна поглед към успешните държави, които се делят на два типа – или притежават природни ресурси, или силни институции. Ключът към устойчив мир, според него, е интеграцията между нациите, а тогава няма как да има война. Международните институции играят ключова роля за устойчив мир.

Той смята, че създаването на Европейския съюз е най-уникалният проект в историята на човечеството за осигуряване на траен мир.

"ЕС не е бюрокрация. Това са институции, които следват правилата и ги прилагат. Ние сме свидетели на най-дългия период в историята на Европа без война", настоя той.

"За мен правилната посока на България е още от времето на Левски – да бъдем равни в Европа. Но това зависи от всички нас. Трябва да мечтаем и да работим здраво. Трябва да споделяме знанията си. Трябва да бъдем подготвени за промени. Технологиите се развиват, след 10 години ще живеем по съвсем различен начин, много хора ще останат без работа, неравенството ще нарасне, което е предпоставка за конфликти. Ето защо имаме нужда от силни лидери, силни институции и силни граждански общества", каза в заключение Росен Плевнелиев.

Мащабните геополитически промени бяха тема на дискусия в Американския университет в България, в Центъра за образование и култура "Илиев" в София, пише "24 часа". На събитието Плевнелиев разкри пред присъстващите, че в момента пише книга, озаглавена именно "Студен мир".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
22
 
! Отговори
българин преди 6 години
Росен Плювналиев е олигарх-кръвопиец-да се маха и отива във вилата си в Гърция!
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще му подаря порцелановата снимка на тоя.
99
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, как това *** вече омръзна! Абе, толкова се радвахме че зачезна, сега КОЙ въобще се интересува от мнението му? Що за идиотизъм да ни го поднасят през ден? Не чувстват ли, че ефекта е право противоположен?
98
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е сложен на първо мястокато творец на историята - с товасъм съгласен.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не! Българските Чоко и Боко. Нямаш фирми да се занимаваш ми се обаждаш като на барабан малката пръчка?
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""". интерактивна дискусия в Американския университет в България, на която присъстваха над 100 души. """Това е развъдникът на отрепките.Трябва да се преразгледат всичкипредмети и които са антибългарскида бъдат закрити.
95
3
 
10
 
! Отговори
джо преди 6 години
Путин и Тръмп пишат история, а дебилното *** *** още не знае да чете...
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя има излъчването на Болен Лидеров ;)
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките евроатлантици в България досега са доказали единствено, че са крайно вредни за всеки друг, освен за себе си. Това е върховната форма на социопатия. Някои от тях, обаче, стигат и до психопатии. Плевенлиев е ярък случай.
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантик = ***(криминално проявен психично болен, особено опасен за обществото)?
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоучилите нищонеможещи така и не разбраха, че тука русофили няма. ИМА РЕАЛИСТИ! Само с плюване не става. *** опита и го доказа. Трябва и акъл ;)
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Трак Кви траки са българите българите сме миск има европейдни българи и българи с азиатски черти факт!!
89
1
 
12
 
! Отговори
856493 преди 6 години
До Анонимен 110Къде е извинението на САЩ , че фалшифицираха , измислиха доказателства , за да започнат война в Близкия изток и да окрадат , каквото може да се окраде . Къде е извинението им , че има стотици хиляди цивилни загинали , милиони бежанци , разрушени държави , съществуваща ИД , а това само след 2002 -а година ?????Къде е извинението им, че подкрепят ултраислямистките държави ,вдъхновителки на ислямския тероризъм - СА и Катар ??????А за - Йемен ???
88
1
 
10
 
! Отговори
Мистър Бийн преди 6 години
Недоразумението пак се появи.
87
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 114Когато си поправиш правописа,тогава ще получиш и отговор.
86
9
 
1
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Ей русофили , вие не сте българи , а татари според руската история.Значи сте брадчеди на турците , според Путин.Да ви е честито обрязването по русофилски.
85
5
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ВСЕКИ ДИКТАТОР ИДВА НА ВЛАСТ С ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ ,НО НЕ СИ ОТИВА С ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ ПОНЕЖЕ ФАЛШИФИЦИРА РЕЗУЛТАТИТЕ ! !ДОСЕГА АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАХА ДИКТАТОР ,НО И ТЕ СИ ИЗБРАХА ДИКТАТОР ! ТРЪП ВЕЧЕ ТРУДНО ЩЕ ДАДЕ ВЛАСТТА ЧРЕЗ ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ !АМЕРИКАНЦИТЕ КАТО СЕ ПРИСМИВАХА НА РУСИЯ И ТУРЦИЯ СЕГА САМИ СА В ПОЛОЖЕНИЕТО НА РУСНАЦИТЕ И ТУРЦИТЕ !
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силни институции се градят от силни лидери, да ? A такива като теб ги развалят. ? Cлабите лидери след тях ще разрушат всичко и ще хвърлят вината на предишните. По време на СССР инстутциите бяха от стомана тъй да се каже. Радваме се, че с Путин сте на едно мнение и считате разпадането на СССР за най-голямата грешка на 20-ти век.
83
0
 
3
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Историята на всички така наречени демократични държави днес, някога е започнала с жестоки насилия и е написана с реки от кръв!"Който не познава историята си е обречен да я повтори!"Любопитно, какво ли ще напишат бъдещите историци за нашето време след 100г. ?
82
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩирлицНаписал е книга!?Бог да пази България от такива.ЯСЕН СИ МИ КАТО БЯЛ ДЕН !ТИ ОБИЧАШ КНИГИ В КОИТО СЕ ПИШЕ КАК " БРАТСКА РУСИЯ ВИНАГИ НИ ПОМАГА , НИКОГА НЕ Е УЩЕТЯВАЛА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ,НИКОГА НЕ Е БИЛА ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ,НИКОГА НЕ Е ИЗДАВАЛА ЗАПОВЕДИ ДА СЕ УНИЩОЖИ БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ "БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ , ПОЛЕЗНИ И-Д-И-О-Т-И