Слабо! Българинът – 8-и в света по пиене, първи са в Литва

Без изненади при трезвениците в Европа – турците са
18 май 2017 09:15,
47
Слабо! Българинът – 8-и в света по пиене, първи са в Литва
Снимка: архив, Reuters

Широко разпространеният стереотип, че руснаците са на първо място по употреба на алкохол в Европа, ако не и в света, се оказа неверен. Според годишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г. те са едва на 4-то място (на Стария континент и на планетата) със средна консумация от 13,9 литра чист алкохол годишно.

За най-големи любители на чашката са обявени гражданите на Литва, които изпиват по 18,2 литра алкохол за година. След тях са Беларус и Молдова, пише "Труд".

България е на 8-мо място в класацията. Според доклада на СЗО българите изпиват годишно по 13,6 литра чист алкохол. Толкова консумират и хърватите.

Малко по-сериозни пиячи са чехите и румънците с 13,7 литра, а непосредствено след нас се нареждат белгийци (13,2), украинци и естонци – с по 12,8 литра годишно.

Най-големи трезвеници в Европа са турците, които изпиват средно по едва 1,9 литра алкохол за година и македонците – 2,8 л.

Прави впечатление, че най-много алкохол на глава от населението годишно консумират европейските държави.

В Африка например, най-пиещите нации – Уганда и Намибия – имат средна консумация от 11,8 л годишно. В Америка това са канадците (10 литра), а в Азия – южнокорейците (11,9 литра).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз и бирата си я правя вече в къщи. По силна и по вкусна става.
30
0
 
2
 
! Отговори
Ив преди 6 години
Хора, какво правите бе! Пийте! Излагаме се!
29
0
 
5
 
! Отговори
Смукачо преди 6 години
Абе, кой ще лъжете вие, бе? Аз пия повече ракия само за един месец. Ще ме бият разни литовци, ама друг път.
28
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
За мъжете е оспорвана класация.Но ако е за пиене между жените,мисля че полякините държат първенството.Докарват се да приличат на фосилизирано стадо маймуни
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците в Европа пият, само в Турция не пият, щото няма толкова алкохол там.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами аз вече не познавам човек, който си купува пияка от магазин. Всеки или си вари, или си купува от някой дядо на пазара домашно. Да не говорим, че от магазините сигурното половината е с фалшив бандерол.Ако броим и домашния алкохол, пием не по 13.6, а поне по 50 литра.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако броим и одеклоните и антифризите, тогава руснаците са на първо място одма.
24
0
 
10
 
! Отговори
Яж сирене преди 6 години
Яжте пийте и си носете новите дрехи!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та значи руснаците не са на първо място, а "едва" на четвърто. Голяма разлика, няма що.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ирландец като изпие 4 бутилки ракия почти на екс....тогава ми ги хвали. Тук говорим за сериозни пиячи , не за сокове и бири :)
21
0
 
4
 
! Отговори
gosho преди 6 години
Това са данни за консумирания легален купешки алкохол с бандерол. Правете си сметка реалните количества какви са като се включи домашното производство и контрабандата :))))
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците запиват водката с бира. По тяхному взучи така: Водка без пиво, деньги на ветер.
19
0
 
34
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
В статистиката не е взет предвид алкохолът, който се вари в домашни условия. Затова сме на срамното 8-мо място.
18
1
 
15
 
! Отговори
! преди 6 години
Работех по обект в Сърбия с поляци, хървати и словенци. Пиеха повече от всеки българин който познавам. От сутринта с кафето и така през целия ден 'палинка' (ракия)... най-интересното беше че не им се отразяваше на работата.Българина може да пие всяка вечер, но рядко са тези които къркат всеки ден от сутринта.Поляци, словаци и хървати масово пият целодневно. Това съм видял, а и те сами казаха че това е нормално за тях.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18За 120 рубли водка в Русия отдавана няма, най-евтината е около 190-200 рубли за 0,500 литра, и това най-евтината която за нищо не става, читавите са 400 рубли за 0,500
16
2
 
7
 
! Отговори
до моля преди 6 години
Знаеш ли колко струва бутилка водка в Русия? Най-евтината е 120 рубли, около 4 лева. А класните като Русский стандарт са 350 рубли. Около 14 лева. Така че цените са достъпни за всеки. А Боярщника е вид тинктура, която е в разфасовка от 100 грама и струва 100 рубли. Така че пропагандата май е в повечко за лосионите за баня.
15
2
 
21
 
! Отговори
маке преди 6 години
13,9 литра не са годишно а седмично да се чуди човек сека година варим по 500 кила ракия и едвам ми стигат до новата реколта за вино не думам
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ирландците наистина къртат мифки, съвсем сериозно, там да отидеш на кръчма и да кажеш че няма да пиеш или ще пиеш малко е абсолютно недупостимо :) кърката сериозно виски и за разредите тяхна тъмна бира, ама то тяхнаъа тъмна бира няма нищо общо с тая дето тука се продава, аз за първи път като пих тяхна тъмна бира преди 15-ина години напрао ми се замота главата от 2 бири, а по принцип съм си бираджия
13
2
 
21
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Имам приятел руснак. Сутрин като седнем в едно заведение аз пия кафе а той 200 грама водка за 20 минути и нищо му няма. Иначе си е добро момче. Аз пия само бира или 100 грама ракия преди вечеря. Но сутрин не мога да пия алкохол.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичани , ирланци, германци , французи всички са слаба работа. Пият предимно бира .Тежката артилерия е източния блок. Германците лятото стават мармалад с 2 чаши твърд алкохол . Руснаците са недостижими по количество твърд алкохол.