Д-р Байкова: Промени се моделът на хранене и децата затлъстяха!

20% пък е затлъстяването при момчетата в пубертета
19 май 2017 14:00, Анисия Иванова
16

През последните години има промяна на модела на хранене. Забързани в ежедневието, посягаме винаги, когато сме гладни, към нещо, което е достъпно, лесно за намиране, сответно по джоба ни, евтино, вкусно. Обикновено това са технологично обработените храни. Ние специалистите считаме, че именно те допринасят за този бум на затлъстяване, посочи проф. д-р Донка Байкова ред Bulgaria ON AIR.

Този тип храни имат нищожна хранителна плътност, като пълноценните вещества при тях са сведени почти до минимума за сметка на калориите, солта и мазнините, допълни тя.

С какво се храним и как да сме винаги във форма, но без тежки диети, разказаха проф. д-р Стефка Петрова и проф. д-р Донка Байкова. Повод за разговора е Европейският ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека, обясняват учени.

Медицината отдавна е доказала, че наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици.

Последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, направено през 2014 г., показва, че възходяща тенденция на затлъстяване се наблюдава най-вече при децата.

"При децата от една до 4-годишна възраст има затлъстяване 5%. От 5 до 18 години - наднормено тегло 30%, а затлъстяването е 10%. Като най-голям процент затлъстяване и наднормено тегло - 20%, има при момчетата, които са в началото на пубертета", обясни д-р Петрова.

Това явление от една страна се дължи на промяната в хранителните навици от последните няколко години, както и от факта, че след училище учениците прекарват в легнало или седнало положение средно по 6 часа, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Гз глава затрива!" - стара българска поговорка.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Promenia se statusa i ima po bogata hrana za prez sedmicata,ako sa debeli da trenirat,tukmo za borba.
13
1
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
още преди да ни приемат в ес казах че ще им ядем *** на поляци и французи! тези неща биват непроверени само навлизане в БГ а пък от там контрола .... боже! всички знаем къде живееем! жалко че всичко е пари на тоя свят станало и моралът и ценностната система е ... сами се сещате и това :)
12
1
 
8
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Младите майки вместо да пискат, че имало Е-та (които нямат идея какво са, просто са решили че са нещо лошо е тъй, щото така казали по жълтите сайтове), ако искат децата им да не затлъстяват - ДА СЕ НАУЧАТ ДА ГОТВЯТ! Не да чакат на готово. Боже господи, какво нещастие имат бъдещите деца да растат с подобни невежи и неспособни на майчинство майки!
11
1
 
6
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Вие тези Е-та баш за отрови ги взехте. Хал хабер си нямате нито едно то тях, какво е но не спирате да въртите и сучите хипотези. Е101 е витамин Б например! НОРМАЛЕН ВИТАМИН Б2! Народа затлъстя, защото яде каквото си иска, когато си поиска. Българина никога не е имал подобно изобилие. А хранителната култура на населнието е просто ниска. Няма режим, няма разделност, няма и воля да си го оправят. Всичко, което ядете е ГМО от както сте се родили, защото всичко култивирано е малко или много ГМО.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затлъстяването е в резултат на ГМО продуктите които се използват за приготвяне на храна. Погледнете опаковките и вижте колко много Е-та има в един продукт. А знаели някой какво означават тези Е-та или така наречените емудолатири? Едва ли знаете какво означават а и няма кой да ви отвори очите. Е аз щи ви открехна малко. Това е химия от най различни съставки придобити по изкуствен път. С тях се подобряват вкусовите качества защото без тях ще ядете трева без вкус и мириз. А приятно ви хапване!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За килограмите храненето е от най-голямо значение, движение при децата липства и не е достатъчно, но храната е основния фактор за трупането на килограми. Масово се яде готова храна в къщи, дюнери на вън, снаксове, чипсове, вафли и т.н, нормално е да се дебелее при такова хранене. С каквото се хранят родителите с това се хранят и децата и както винаги нещата са навързани.
8
16
 
13
 
! Отговори
КокоДжамбо преди 6 години
Децата затлъстяха - защото българите забогатяхаЗащо не затлъстяват децата в Уганда, Бангладеш и Афганистан? - защото са бедни
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
cheren kolan po bibitki li ie tui?
6
2
 
27
 
! Отговори
Виза за Канада преди 6 години
Сега като добавят още Канадски и Анерикански *** ще стане още по-интересно. Но пък нали ще имате Визи за Канада, какво ви пука.
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промени се моделът на хранене и децата - играят си на GSM и смартфон..., а най-голямото им натоварване е когато си правят "селфи" !
4
3
 
44
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Най-големия виновник е мързела на родителите да готвят.
3
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
модела на хранене не се е променило а самата храна (помия)се промени
2
3
 
6
 
! Отговори
Kv.Lulin play преди 6 години
Ami horata daje zaicheta i kokoshki ne otglejdat v panelni betonni apartamenti...Koi haresva tlasti zaicheta?!
1
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не е виновна храната. и аз израснах с филия мас и сол. ама сега имат повече възможности родителите,а децата не скачат на въже,не играят на стражари и апаши,а се се оседяли и олежали.