2/3 от българите не са купили книга в последната година

Четящият човек: Млад, с висше, живее в голям град
90
2/3 от българите не са купили книга в последната година
Снимка: архив, БулФото

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл", публикувани по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Още по темата
32% твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца. Известно е, че в такива отговори хората често не са особено искрени, посочват анализаторите.

13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Данните са от национално представително изследване, проведено между 4 и 11 май сред 819 души в цялата страна. То е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато "Галъп" отново е проверил дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава. Разбира се, засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература вероятно също допринася за това увеличение, посочват социолозите.

Затрудненият достъп до книги е другата ключова причина за отчетените резултати, тъй като възрастните, които по традиция не ползват компютри и предпочитат хартиени издания, вероятно изпитват затруднения с набавянето на книги.

Според данните, делът на четящите закономерно е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са вземали от библиотека, са два пъти повече от мъжете.
 
Добрите новини са, че почти половината от хората, на възраст между 18-35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са вземали книга от библиотека. Това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
ицо преди 6 години
Е ами те гледат да си купят ракия и бира.
68
0
 
2
 
! Отговори
а колко са си купили преди 6 години
дискове с музика?Значи ли че не слушат музика?Книгоиздатели вият на умрело, като музикалните компании преди години.Ами проненя се света. Дигитализира се.И книгите са електронни. Проблем никакъв. Дежурните *** обаче не пропускат да плювнат. Българина такъв и онакъв
67
0
 
0
 
! Отговори
Така преди 6 години
Еми така ще е щом Българите са на изчезване в България. Те индиянците не четат книги.Нацията загива бавна и сигурна смърт.
66
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Доста книги съм прочел в последно време, но нито една хартиена и не смятам да си купувам повече хартиени книги. Има електронни четци, има компютри, има смартфони и т.н. Аз чета книги обикновено на смратфона си, което мога да правя навсякъде, докато за книга на хартия ми трябват специални условия. В този мсиъл няма връзка между това дали човек си е купил хартиена книга и дали чете книги.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от българите не знаят българската азбука.Какви книги, какви пет лева.
64
0
 
6
 
! Отговори
сиси преди 6 години
Две трети от българите са ангажирани почти денонощно да изкарат жалките си заплати за да се издължат на великите банки какво четене какви пет лева.
63
0
 
1
 
! Отговори
читанка преди 6 години
много важно ,на кой му дреме ...
62
6
 
6
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Книжната книга е вече за историята.Откакто съм модерен човек с таблет,лаптоп и интернет чета доста повече всякаква литература и ми излиза много по евтино.Любителите на хартията рано или късно ще проумеят това.Книжни книги несъм чела от повече от 10 години и не възнамерявам някога да го правя.Защо!Защото човек трябва да гледа напред към технологиите а не да тъпче на едно място..
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
sa knigi triabvat pari, no te stigat edva za iadene
60
0
 
7
 
! Отговори
неграмотен преди 6 години
ама питахте ли ги тези 2/3 дали могат да четaт
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От книга до книга разликата е огромна. може да си купиш сборник вицове, може и "тухла" с научна литература. Важното е да се чете. Твърди се, че за да си потдържа нивото човек трябва всеки ден да приема информация ровностойна на 50 машинописни страници.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от вас четат все още учебници.А ,,най-умните"интернет маниаци" въобще не четат и по постването им си личи.Но да си п.р.о.с. т в днешно време май е гордост. Човек четящ Достоевски,Данте и Гьоте не се хвали с това и не виси по цял ден пред клавиатурата-54 !
57
0
 
6
 
! Отговори
не е случайно преди 6 години
Начело е Еднокнижния,раята е като него и си го обича!Защото са прости...
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са. За сметка на това търкат билетчета и се надат за едни милиони
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така не са си купили.Ами винетките за пътищата.
54
3
 
19
 
! Отговори
Пф преди 6 години
Това че не са си купили книги,не означава че не четат.В интернет има достатъчно безплатни книги.А и с тези доходи дори и да искат българите не могат да си позволят да отделят пари за книги.Жалко,но факт.
53
0
 
10
 
! Отговори
2/3 от българите преди 6 години
само че едната трета от преброените не са българи
52
3
 
2
 
! Отговори
И по 2 лв. преди 6 години
Да ги продават новите издания. Пак няма да купувам всичко което чета. Иначе трябва да наемам склад. Само някои от много предпочитан писател. Ей така да си я имам.Отдавна чета електронен вариант. Много по удобно е. Можеш да го отвориш навсякъде. И помненето не опира до носител а до това имаш ли добра визуална памет. И електронните книги се четат. Не проникват в съзнанието чрез телепатия
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли какво приятели? Аз се спуквам да чета материали онлайн. Не обичам художествена литература и чета предимно техническа и научна. Прави ми впечатление, че повечето хора имащи се за интелигентни четат предимно художествена литература и нямат никаква предства от икономика, астрономия, биология, политика, техника. Но дойде ли време да се говори на тези теми, устите им не спират да бръщолевят глупости. Може ли да даваш акъл по икономически въпроси, като си нямаш и грам идея какво движи модерн
50
1
 
7
 
! Отговори
До 60 преди 6 години
Има нещо вярно в това, което си написал(а). Професията ми е такава, че се налага постоянно да купувам книги. Мога да ги държа в два апартамента, но възможното място за книги и в двете жилища поти се изчерпа. Страх ме е да кача на тавана онези, които сами нужни само периодично, защото постоянно разбиват вратите на таваните. Малка е вероятността крадец да помъкне сак с книги, за да ги продаде. Опасно е това, че крадците не палят лампа, а си святкат със запалки и може да стане пожар.