От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!

Горди сме с историята си, кирилицата е обща, написа Захариева
Обновена: 24 май 2017 19:57 | 24 май 2017 19:54, Веселина Йорданова
149
От Борисов към Путин: Не е важно кой откъде е минал!
Снимка: БТА

"Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?".

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика, предаде "24 часа". Така Борисов отговори задочно на руския президент Владимир Путин, който заяви, че кирилицата е отишла до Русия "от македонска земя".

Още по темата
Външният ни министър Екатерина Захариева пък отговори на Путин от социалната мрежа Facebook.

"На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия", посочва Захариева.

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец. Нека да направим няколко уточнения: Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността, допълва Захариева.

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи", посочва външният министър.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", завършва коментара си Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тюркЕми то като вие сте си българи македонците, то следва, че Кирил и Методий са българи също. Ама проблемът е, че някои хора история не са учили и не знаят, че всъщност те имат византийски произход, а и са живели в Константинопол по времето на написването на глаголицата и кирилицата, която всъшност е по поръчка на византийския император.
111
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не е важно да си българин,важно е удобно-услужливо да си евро.еец.Какво доживяхме....
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тюрк!Личи ти ,че си ТЮРК!
109
7
 
4
 
! Отговори
тюрк преди 6 години
Смитaни болгaри.....Aми Солунските брaтя сa от Солун,демек Мaкедония.Не трябвaше 200 000 руски войници дa гинaт зa тaзи неблaгодaрнa нaция и щяхме дa сме си Турция сегa тук.Не сте нaрод,a м.....ш.a
108
1
 
3
 
! Отговори
звездитемиговорят преди 6 години
Опсявам се че ще има нови карти и граници и сфери на влияние на балканите и подготовкара за купона вече тече
107
1
 
4
 
! Отговори
путин преди 6 години
Путин може да джудже ама като мисъл надхвърля тея про западни *** политиците ни че и тези тромави тикви политиците на евросъюза надхвърля ...като икономика може да зад Сащ ама като регионален фактор и сила ви напомня че е редно да се съобразявате с Русия и него ...и въобще много скоро ше се обърне монетата вдички евролидери ще се мазнят на Путин а не на Сащ и кукуриговците дето тръгнаха по цял свят да разнасят тая изкривена демокрация
106
1
 
2
 
! Отговори
абеПутин преди 6 години
Путин започна да играе с мастиите по мастийски ...години наред Бокича също въртеше мастийски номера подкрепян от запада се ебаваше с Русия - ше има газопровод , ама няма да има ...! Видя се че политиката е *** работа и Путин започна да им играе както те на него преди време ' Ше има България , няма да има - в общи линии Путин си ги разцъква нашите балкански хитроумни лидери като им показва че сами са готови да се самоизядът като кучета ако ги подкрепи и насъска по умел начин
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
sega e vreme Ctactarov da metne ruskite mekereta ot lukoili vsichkite vatenki deribeistvashti u nas
104
5
 
6
 
! Отговори
Тъъъ преди 6 години
Е това джудже дразни целият свят с неговите лъжи и двуличие. Прави се на голямата работа а икономиката му е на 15-то място. Това е комплексар, що не дойде някой от европа да говори такива небивалици?
103
6
 
14
 
! Отговори
Не му се връзвайте преди 6 години
Не му обръщайте внимание, Путин страда от амнезия , не помни че турците му сваляха изтребители , вие искате да помни от къде е произлязла кирилицата.
102
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време във СССР ги учиха ,че азбуката я е писал Ленин,сега ги лижат ,че дошла от бюром.Това непремерено интригантско изказване на КГБ от снощи накара руските крадци разположени в БГ и техните подръжници русофилите да носят камофлаж
101
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руското джудже едва ли е схванал ,че вчера изгуби България.Путине наври си потоците и газопроводите ОТЗЗАД.
100
6
 
8
 
! Отговори
Видяхтели Русофили преди 6 години
По гьобелсов метод,ще фалшифицират над 1000 г история,за да изкарат,че азбуката е правена в македония,Сърбия,турция,техните дружествени Виетнам,Венецуела,че защо не и на Луната,само и само да не е в тяхната омразна ,особено от 2014г България.Браво,господин Путин!Точно вие,а не Обама,меркел или Маккейн,успявате да превръщата българи-родени русофили в русофоби,както казва Пикасо-ВИЕ ГО НАПРАВИХТЕ!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се сърдим, ама да не забравяме словосъчетанието Солунските двама братя.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При таз наша управа всеки може да се бъзика с нас!
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да сме македони, ходжата нали каза, че сме чисти турци?!
96
3
 
6
 
! Отговори
М преди 6 години
Разбира, че е прав. Путин винаги е прав! Само трябваше да добави, че българите са асимилирани от татарите македонци и истинското име на България е Задунайска Македония.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тц, тц, сега македонците ще запеят на нов глас как всичко българско - нашите царе, историята ни, всичко - е македонско...
94
8
 
5
 
! Отговори
681 преди 6 години
Прав е лидерът на Русия,я си спомнете къде са родени братята?
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друже, ти за Сарказъм нещо да знаеш? Бил футболист, ама къде точно...