Радев перифразира Левски: Думите са в нас и ние сме в думите

Езикът ни ще надживее невежеството, заяви президентът
24 май 2017 12:15, Александър Попов
68
Радев перифразира Левски: Думите са в нас и ние сме в думите
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев поздрави нацията по случай празника на българската азбука и култура 24-и май на официалната церемония пред Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София.

Той прескочи обичайните протоколни обръщения в началото на речта си, тъй като се обърна към всички.

"Днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата първенци не са политиците, а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете", заяви Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, всеки българин носи със себе си частица от нашата държава, когато му се налага да напусне пределите ѝ.

"Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. И това е българският език", каза той.

По думите на президента, колкото и да се опитват "неразумните" да правят експерименти с речта ни, те няма да успеят, защото "винаги ще има образовани хора, които ще пишат и дишат в ритъма на българския стих".

"Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни, страда граматиката. Като в запустял дом в него се заселват неканени чуждици. Езикът на Вазов и Михайловски, Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите", категоричен бе държавният глава.

"Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата“

И завърши с пожелание да опазим българския език и култура.

"Думите са нашият общ капитал, нека да ги пазим защото и те ни пазят. Честит празник, скъпи деца, ученици, учители, будители и артисти! Честит празник, скъпи българи", пожела президентът Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: азбука24 майРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
радеф преди 6 години
всеки народ си го заслужава.тоз не е моя президент.а вашия ли е?
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен *** да се научи първо да чете и словообразува! Не, че избран от кремъл за президент на задунайска губерния се очаква да бъде просветен и с интелект по-висок от този на ватман, но е добре все пак да има някакво приличие. Или поне свръзките му с руското посолство, които му пишат дневния ред да намерят някой, който поне да съставя речите на недоразумението под пагон така, че ДА МОЖЕ ДА ГИ ПРОЧЕТЕ ПРАВИЛНО!
55
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личи си кой е прочел повече от една книга! Радвам се, че го избрахме, че поне той да балансира неграмотността на цяла армия случайно изпълзяли нещастници и техните поддръжници!
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самото Невежество Радев чувал ли е за Левски?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думите са в нас а делата зад нас!
52
1
 
9
 
! Отговори
г-н Радев преди 6 години
Не думи - Дела ,Дела трябват !
51
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Речта на президента беше много силна! За пръв път на този пост имаме един достоен и интелигентен човек.
50
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, мили боже, кой издигна кандидатурата на този, забравихте ли! хора - бдете!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята знае как се наричат тези, които срещу 30 сребърника продават един цял народ..Да, даже имената им се знаят. Кр.К, В.С.,В.С.
48
9
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Не съм фен на Нинова и БСП, не гласувах за Радев, защото се опасявах БСП да не дойде пак на власт. Нищо против хората гласуващи за БСП, но тази партия винаги ни вкарва в някакви тежки кризи. Но словото на Президента е много силно. А "думите са в нас , и в ние сме в думите" е наистина достойна за уважение перифраза.
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само еничер може да втълпява на хората пишейки някакви простотии за президента на България.Той е натовски генерал, а не турски. От Турция най-вероятно ви си плаща за тези безмислеци. Историята знае как се наричат тези, които срещу 30 сребърника продават един цял народ
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментарите личи, че някакъв *** има опорки за някаква Корнелия и съветски паметници.Днес е празник на всички без троловете.Честит празник скъпи съграждани!!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Левски преди 6 години
"Простотията е в нас и тя ще си остане в нас"Това е за всички дръскачи тук. Феса на главата и поклон пред раята, *** долно.
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
толкова ли е неук, че не можа една мисъл да съчини, а ми се сети за надписа във военното училище, който му се набиваше, докато следваше, не че го разбира какво означава. Този е онези 2/3, които не са си купили книга.
43
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пудела на Краванелия
42
9
 
9
 
! Отговори
така де преди 6 години
продължи си мисълта -"сталинизмът е в нас и ние сме в сталинизма."
41
16
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Единственият достоен български политик !!! Господ здраве да му дава !!!
40
16
 
16
 
! Отговори
ДЕРЗАЙТЕ, ПРОСТАЦИ преди 6 години
ПРЕКРАСНА, УМНА РЕЧ ОТ ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН, С КОЙТО СЕ ГОРДЕЕМ, ЧЕ Е НАШ ПРЕЗИДЕНТ! ОБРАЗОВАН, БЕЗСПОРНО ИНТЕЛИГЕНТЕН И ПОЧТЕН. *** БОКОВИ МУТРЕНСКИ ФЕНОВЕ ДА СИ ЛАЯТ. ОЩЕ МАЛКО ИМ ОСТАНА. БЕДНИЯТ ИМ РЕЧНИК, ЗЛОБАТА И ПРОСТОТИЯТА ИМ ОТИВА И МОГАТ ДА СЕ ГОРДЕЯТ, ЧЕ СА ДОСУЩ КАТО МЕНТОРА СИ МУТРА - БОЙКО БОРИСОВ. ДЕРЗАЙТЕ ПРОСТАЦИ В ДЕНЯ НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА. НЯМА НАЧИН ДА НЕ ЦЪФНЕТЕ С МАЛОУМИ ЕТО СИ КАТО ЦИРЕЙ НА ЗАД НИК, ЗАД НИЦИ ТАКИВА
39
0
 
6
 
! Отговори
М преди 6 години
Времето е следствие на думите. Творецът ни създаде със Словата си, затова да говорим добро и истина! И да не мълчим за ктб!)
38
15
 
17
 
! Отговори
жалко преди 6 години
прочетете как се е празнувал денят на светите братя. Кирил и Методи, и не си присвоявайте народните празници, не ви е срам - това не е празник на президента и никога досега не бил, а най малко комунистите имат заслугата пресветото дело на двамата братя да пребъде! долу ръцете от 24 май, да не го празнуваме след некоя и друга година на позорния паметник с автоматите в борисовата градина! опомнете се,хара!