Алцек, Вълчан, Кубрат... изчезват ли българските имена?

Фондация ще поощрява родители, избрали традиционни имена
25 май 2017 11:00,
68
Алцек, Вълчан, Кубрат... изчезват ли българските имена?
Снимка: архив, Reuters

Активистите от Фондация "Въздигане" обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена - Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

За всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт, където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.

Темата за българските имена предизвика дискусия и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

"През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции - старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена", каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН пред Bulgaria ON AIR.

"Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето", смята Ивелин Михайлов от Фондация "Въздигане".

Темата за българските имена коментира и боксьорът Тервел Пулев.

След успехите на ринга на братята Тервел и Кубрат Пулеви много родители решиха да кръстят децата си с тези имена.

"Традицията с имената на велики български владетели в нашето семейство започва от баща ми. Той е по-скоро манияк, отколкото любител на българската история. Наложил се е нашите имена да са на български владетели, а аз продължавам неговата традиция", разказа Тервел Пулев.

Трикратният европейски медалист бе категоричен, че като кръщаваме децата ни с български имена, това е един от начините да не забравяме кои сме като българи, откъде идваме и най-вече да помним нашите предци.

"Не сме с нищо по-малко от някои развити икономически държави. Защо трябва да сме чуждопоклонници, при положение, че сме си самодостатъчни - имаме история и ценности", заключи Пулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Пейо Димитров преди 1 година
Внукът ми е роден на 11.03. 2016 г. и е кръстен на Кан Алцек. Той е дете на смесен брак - баща българин и майка французойка. Интересното е , че майката реши да го кръсти така и аз се гордея с това нейно решение . Тя говори перфектен български с лек акцент и е завършила английска филология в Франция и е била учителка в Ирландия за една година. В момента е дипломирана детска учителка , но все още няма свободни места.
55
2
 
0
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе. преди 6 години
Па я се сетИх- че го кръстим детето ВЕРСЕНЖЕНТОРИКС! А, са да ве видим как че му се подигравате!!!!
54
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ИМЕТО ПО ВАЖНО Е КАКЪВ Е ЧОВЕКА. ИМА ХОРА С КРАСИВИ ИМЕНА ЗАПАДНИ НО ОТВОРЯТ ЛИ СИ УСТАТА САМО БИСЕРИ ИЗЛИЗАТ И ПРОСТОТАТА ИЗЛИЗА НАЯВЕ. А ИМА ХОРА С ЧИСТО БЪЛГАРСКИ ИМЕНА КОИТО ПОКАЗВАТ СЪВСЕМ ДРУГИ КАЧЕСТВА. ВАЖНО Е ЧОВЕКА А НЕ ИМЕТО.
53
1
 
2
 
! Отговори
Жаклин преди 6 години
Както във всяко друго нещо, така и при имената си има мoда и тя постоянно се мени. Колкото и да ви е неприятно, за моето поколение, имена напр. като моето се приемат нормално (Жаклин Иванова). Името ми не ме прави по-малко българка, а това, че някой ще се казва Аспарух същи няма да го направи повече българин.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Традиционните християнски имена, макар и да са гръцки и еврейски по произход, се използват от българите ХИЛЯДА И СТО ГОДИНИ. За сметка на това сериалните и англоезичните изцепки са напълно чужди по всяка една линия. Звучат нелепо. По-вероятно е да се гаврят със Деймиън, отколкото с Алцек. Прочетете главата за Алцек от "Сказанието" на Дончев. И тогава пак кажете дали ви е смешно.
51
0
 
0
 
! Отговори
кокала преди 6 години
Огромна част от децата носят български имена", каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН пред Bulgaria ON AIR.*** и българското име!!!! да не говорим и за другите- михаил и прочие.
50
1
 
1
 
! Отговори
Доктор Педиатър преди 6 години
Изчезват. Децата вече масово са :Робърт,Денис,Стивън,Роналд,Анжела,Марчела,Палома и т.н Не знам, как родителите не се усещат колко абсурдно звучи Стивън Петков,какъвто футболист има.Винаги като се сетя избухвам в смях.Все още сред майките-кифли е популярно Георги. Но Димитър,Петър,Стефан- почти не се срешат вече.
49
2
 
4
 
! Отговори
BG преди 6 години
До 35 - щом името на ювиги -кан Алцек ти звучи като лекарство значи си една .... .... Има едно нещо наречено учебник по история - хубаво е да се прочита от време на време, а не да гледаш турските сапунки и да четеш жълтите вестници за новото гадже на Алисия! А пък ако вземеш че идеш в Италия, отбий се в градчето Ларино и виж знака който е на входната врата на катедралата ! А да не говорим за селата, планините и местностите които и до днес се наричат *** или булгаро или булгария ! *** ....
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Язе, Тизе и Онизе.Може и Плонтаженет,за да му викат Плонти с ударение на о-то
47
0
 
0
 
! Отговори
Бабето преди 6 години
Веднага се усеща кой ще удари кьоравото!?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачан-ов, Джамбаз-ки....Все хубави пра-български имена.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наи хубавото бг име е или Гоико или Батебоико всичко друго е една плоска история
44
0
 
2
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе. преди 6 години
До МорготСцепИх се от смях!!!!!
43
0
 
8
 
! Отговори
Моргот преди 6 години
Я па че си кръстим *** Саурон. Оти че живее у Мордор (Люлин).
42
7
 
9
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе. преди 6 години
Ега не си кръстим детето Алцек или Вълчан... голЕма българщина- нЕма що...да ги е срам цЕл живот на едното да се чудят как да му викат Алци или Цеко, а на другото- Въли или Чани. По- добре да си ги кръстим Арчибалд, Леополд или Монтгомъри...
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислете и за децата. Те трябва да се чувстват удобно с тези имена, а не да са обект на подигравки и шушукания. Иначе си мисля че българщината ще се възроди повече ако всеки ден сме по-добри един към друг, с малък жест, с пускане на кола пред теб, с усмивка и добро утро на непознат на улицата...и знамето да си татуираме на челото, никой не иска да е част от едно разпадащо се общество...
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ави тохол" - синът на сърната.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Освен това масовите "български" имена всъщност са еврейски или гръцки.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"чергубоиля Мостич"Ичиргу-боил, нещо като външен министър, сред най-приближените на Канас Ювиги.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Курт е турска дума и буквално означава вълк."Да, ама не. Няма как да обясниш нещо по-старо с нещо по-ново.Тюрките са заели сумалък титли и имена от нас, а не обратното.