Веган алпинистът Скатов е добре, замръзнал му телефонът

Атанас копнее да се върне в България по най-бързия начин
Обновена: 25 май 2017 12:33 | 25 май 2017 10:45,
54
Веган алпинистът Скатов е добре, замръзнал му телефонът
Снимка: Атанас Скатов

Българският веган алпинист Атанас Скатов е добре и е на сигурно място.

"Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефонът ми замръзна на върха", заяви алпинистът по сателитен телефон в базовия лагер.

Още по темата

"Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единствения от участниците от всички експедиции - около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа", заяви той.

Българинът направил страхотни снимки и видеа. Снимал и изгрева от Еверест.

По думите на алпиниста емоциите били много силни: "Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина. Опитвахме се около един час да го спасим, но не успяхме".

Цели групи се отказвали и се връщали обратно, условията тази година били много тежки.

"Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България", сподели той по сателитния си телефон.

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20% а през 2016 тя е била 68% - повече от 3 пъти по-добра.

Броят на смъртните случаи (около 10) също вече е по-голям, като най-значителния случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до вр. Нупце на 30 април при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.

С това си изкачване алпинистът веган Атанас Скатов стана първият българин успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, безпрецедентно за България а и в света.

Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017), които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години. В рамките на тези три години той успя да изкачи Еверест два пъти по два различни маршрута, с което се превръща в единствения българин постигнал това до този момент.

Изкачванията са част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като 13 годишно дете и човек в инвалидна количка изкачи Еверест, нещо веганите не са актуални
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45, то и ние не искаме мнението на веганите, но те непрекъснато ни го натрапват
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
туй веган някаква титла ще да е.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах защо новината е предадена с цел да оплюем събитието? Като се започне от заглавието и не се разбира смисъла на статията в този си вид.На пръв поглед човек да си помисли че се е бил загубил и са го намерили и заради това се съобщава че е добре.Както и да е ,да е жив и здрав, ако ще да е обратен, все ми е тая какво слага в устата си.
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички плюещи по Скатов са мързели със залиняла мускулатура, грозни тела и набръчкани лица от постоянната употреба на алкохол и некачествена храна. Много от тях имат огромни търбуси, кръвното им минава 200 но са взели да дават акъл след като никой не им иска мнението. Последното им физическо усилие е било най-вероятно някоя 1-во майска манефистация преди 30 години.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък, тъй като много обичам ягоди (и държа всеки да знае!), се надявам когато един ден изкача Еверест да напишете подобаващо: "Българският любител на ягоди - алпинист Едикойси изкачи Еверест".
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един веган или вегетарианец (или обратен) ако не разкаже на всички, че е такъв не може да заспи спокойно. Какво ядеш и с какво си лягаш, са въпрос на личен избор и на никой непознат не му ПУКА.
33
2
 
12
 
! Отговори
Руския преди 6 години
Браво на момчето. Успеха е голям.Но стига с това парадиране с веганството. Ясно е че това е противоестествено, противо биологично и граничи с иззродщената и перрверзията, но в хранителен а не сексуален аспект.Така че право на алпиниста и жалко за човека!
32
2
 
12
 
! Отговори
хобит преди 6 години
Ако събираше салфетки сигурно щеше да е първият алпинист с колекция от салфетки, изкачил Еверест.
31
3
 
14
 
! Отговори
карина преди 6 години
До Анонимен 38Не плюем човека, а сме против това да се парадира с един личен избор какъвто е веганството. Той ли го иска да е така, сайта ли го предава в такава светлина, но това прави лоша услуга и разваля иначе чудесното впечатление от това постижение. Някак натрапчиво и досадно е.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които го плюят тук - турци ли са?Веганите не ги разбирам, и не искам да ги разбирам, но да плюете човека е нагло
29
0
 
2
 
! Отговори
карина преди 6 години
До Анонимен От Сливен - меката на веганите :)))
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде е той?
27
2
 
12
 
! Отговори
до Lora преди 6 години
И аз съм на твоето мнение, вегетарианството не е добро за човешкият организъм. Интересно защо не се казва, че почти всеки човек с автоимунно заболяване е бил вегетарианец!!! Вижте във фейсбук, групата на АИП, момичетата разказват подробно.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най-важнотоне е казано, че не е българин, а каракачанин.
25
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Чорапи носил ли е?Уточнете го това,важно е за историята.
24
1
 
0
 
! Отговори
Непревземаем преди 6 години
До до НепревземаемИлиевски е ял сръбски...плескавици.
23
2
 
25
 
! Отговори
Men преди 6 години
Веганите не са модерни вече. Сега трябва да е травеститс, който поне пет пъти си е сменил пола, минал е през веганство и на края се е хранил само със светлина.
22
2
 
21
 
! Отговори
gogoll преди 6 години
С това "веган алпиниста" вече се прекалява и дори дразни. Постижението - самото изкачване на Еверест и дублирането на осемхилядник за 6 дни, е достойно, за да се гордеем с него. Но "веганът алпинист", "за първи път веган" и т.н., ми идва в повече, особено като гледам и снимките на усмихнатия с "веган бузките".
21
0
 
0
 
! Отговори
до Непревземаем преди 6 години
Да, 1989 г. Димитър Илиевски от Битоля се качва, но загива при слизане.