За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Друг России 177 Тогава,откъде знаят български,за да го използмат в глаголицата и кирилицата?Цялата фонетика и значение на буквите е от българския говор.Защо учениците им,които са преобразували глаголицата в кирилица и превели за първи път,византийски църковни ръкописи на български,са го направили в Преслав-Плиска,под покровителството на българския цар Борис Първи покръстител,а не във Византия?Само ***-комунисти могат да мислят така.Те създадоха "македонската нация и език"?!
139
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврейчетата са отворили кесиите виждам Анти Руската пропаганда е в пълен възход.
138
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашето бъдеще е в ЕС,НАТО,в свободния свят.Руснаците не ни брояха за държава"курица не птрица,Болгария не держава",а в сръбската история пише,че "българите са сърби".Руснациште са варвари,които завземат съседни територии в 21 век и се кланят на мумията,на Ленин,в центъра на Москва.Непогребването е голам грях в православието и християнството въобще.
137
6
 
7
 
! Отговори
Друг России преди 6 години
Темата излишно се нагнетява от управляващите кръгове, чиито конци се дърпат от ул. "Козяк". Казаното в речта на Путин съответства на историческата истина. 1. Кирил и Методий не са нито българи, нито славяни, а гърци от Тесалоники /Солун/. Градът е център на географската област Македония.2. Съвременната кирилица е създадена от Климент Охридски и неговия кръжок. Казва се Охридски защото е пребивавал в Охрид, в македонската земя, а не в Преслав или на пример във Великий Болгар на Волга..
136
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално погледнато ние в момента сме врагове на Русия. Членуваме в най терористичната организация в света избила повече народ отколкото през втората световна война и сме военна база за нападение срещу Русия? Защо мислите че Руснаците трябва да са добри с техният враг?
135
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тук ми бяха симпатиите за Русия! Жалко, но явно в Европейския съюз се оказаха прави и за ембаргото и за осъждането на Путин. Безкрайно съм разочарован, това изказване не е случайно. Ако бяхме нормална държава да сме изгонили досега посланика!
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 155 Нема да има скоро руски проект в БГ,да си го знаят"братята",които ни пордават най-скъпата газ.
133
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаят те,отлично знаят къде е създадена Кирилицата и къде е преведена ,и създадена църковната книжнина тръгнала към останалия славянски свят.Но не искат да го приемат и да скрият омразата към България.Никакви "братски"народ не са ни руснаците.Те са варвари,които се кланят на мумията на Ленин,в центъра на Москва,а непогребването е голям грях в православието и християнството въобще.
132
3
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Както навремето <'жужето> каза, че трябва да сме вечно благодарни за Освобождението, така и трябва да му кажем, че ТРЯБВА да е вечно благодарен за писменостт!!!!!
131
3
 
1
 
! Отговори
TAMARA IVANVNA преди 6 години
До 111111DOROI VODKA KONCHILA I SECHAS CHTO BUDEM DELAT
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Uzunov vurni se v uchilishte.Boiko napravi nai razumnoto.Putin e znael che shte ni podrazni,no celta mu e Makedoniya za Rusiya,kakto Cherna gora drugiyat mesec za Nato
129
0
 
0
 
! Отговори
X777 преди 6 години
Водещ , ще ви чакам до края на мандата и после взимам нещата в свои ръце.
128
4
 
4
 
! Отговори
един българин преди 6 години
рейтинга на Русия и Путин в България паднаха стремглаво надолу......обидата бе жестока....това не се забравя
127
5
 
8
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Борисов не се бъзикай с руснаците,ще ти го върнат тъпкано !!!!!!!!Не се прави на голям политик,какъвто и всъщност не си.Ти си просто един плебей ,назначен да слугува на чужди господари.
126
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименУкрите участват само във фашистките погроми. Като и днес в майдана
125
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Втръснаха ми простотиите на този човек.Излага се,че и нас излага като народ.Наистина ли си мислите,че този човек е най достойния да представлява държавата ни,,и по подготвени и начетени хора от него няма.Заблуден народ.Преди 2 год Плевнелиев на 3 март даже не спомена ,че в Освобождението ни са участвали руснаци били украйнци,финландци,белоруси но не и руснаци.И Русия ни отговори с гробно мълчание -това е политика другарю Борисов а не това което ти правиш.
124
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov от Балкана преди 6 години
Решават да създадат мощен северен отбранителен ВАл благодарение на ХАН КУбрат най Важния приятел на Цариград..Синовете на КУбрат водят мощни военни сили и заемат територия от Италия до Урал.Дунавска БЪлгария създадена от Хан Аспарух и укрепена от ХАн Тервел е част от Великото Българско ХАнство пазено от ТАНГРА..Създаден е укрепен северен вал в който са вкарани и други племенни групи..ТАнгра е обучен да охранява огромни региони срещу жестоките врагове прогонени зад Юпитер по онова време.
123
5
 
2
 
! Отговори
КУЧЕШКИ ПЪРЖОЛКИ преди 6 години
ДОБРЕ, ЧЕ ГЕНЕРАЛ ПОЖАРНИКАРЯ Е ВИНАГИ ГОТОВ. А КОЙ МОЖЕ ДА КАЖЕ, ДАЛИ БОКО Е РАЗГОВАРЯЛ С ПОСЛАНИКА НА РУСИЯ ПО НАЧИНА ПО КОЙТО ГО РАЗКАЗВА. ТВЪРДЕ Е СТРАХЛИВ. САМО НА УМРЯЛО КУЧЕ НОЖ ВАДИ, ПОДЛЕЦА.
122
1
 
0
 
! Отговори
ПОдава Балкана преди 6 години
СЛед жестоката чумна пандемия се търсят нови мерки за съхраняване на живота на живите ..Извънземните масови убиици са изловени от загинали по времето на въстанието НИКА в КОНстантинопол..НО ужасяващо жестоки врагове удрят през ноосферната охрана и вкарват около два милиона черни тип"Black dead" масови убиици.Убити са над 100 милиона.В Обезлюдените региони на Византия са преселени земеделци славяни..За тях гръцкия е нагло престъпен /заради данъците/
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Веселин Узунов 1Тоя па, тоя па.....Преди траките ....османска империя.....ГОСПОДИ БОЖЕ, ДО КЪДЕ СТИГНАХА в падението си тия неграмотници, които не ходят на училище!!!