За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
0
 
! Отговори
Прав е Путин преди 6 години
ПО повод проучване къде първо са изрисувани букви от кирилицата включихме инфо система по истинска фекална информация..Та първите ръкописни букви на кирилица са изрисувани наистина на територията на Охрид по това време културна столица на БЪлгария/ХАнство България/Общо три дни са рисувани от българско момче на 18 години и девет месеца и осем дни.
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък аз мисля, че по-добре би било да се разходят до Шипка, или до Плевен, където са паднали хиляди убити за свободата ни!!!!! За което НЯКОИ, вкл онова ***, предишния ни прЕЦЕдент РЕДОВНО ЗАБРАВЯШЕ НА 3-ТИ МАРТ!!!! И нито дума за Русия!!!!! На неблагодарните - така се пада!!!
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати унижението ! тоя го питат и пак шикалкави -"обща ни е азбуката" не казва Българска .А руската леляша вика "не ни било изгодно" да спориме с тях !
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да го закара до някой Бар да пие 2-3 водки. ОтдавНа е минало времето му за учене на тоя посланик.
116
1
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
Руснаците нямат нищо общо с нас!Ние сме ги създали и религия и писменост...ама сета мисля,да оставим *** на Китайците
115
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ги нашите "братушки", лижете им ... още повеч.
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов води Макаров като мечка за ухо, да види как се сади пиперо !
113
3
 
1
 
! Отговори
Urano преди 6 години
Pone unukite da beha zeli na rasotkata...da gledat kak sa pliska...pleska...
112
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ги коментирате руснаците, те са ***, пият течности са миене на вана и измират. Те сериозно вярваха доскоро че оня *** ленин им е написал азбуката. Но не ми хвалете и украинците, те пък мислят че древните укри са изкопали Черно море, а всъщност винаги са били слуги, на руснаци, поляци даже на литовците
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе гони го тоя, кво му се обясняваш, да научат че има неща с които не требва се бъзикат
110
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхме помогнали на Византия срещу турция, сега тук шеше да е центъра на Европейската цивилизация ама нали тука всеки е за себе си... затова България исторически е най губилата територии държава, сигурно в света.
109
4
 
5
 
! Отговори
Питане преди 6 години
Снощи е имало прием при Президента, къде е бил Бойко по това време. Къде са били и всичките гербери или 24 май не е техен празник? Щях да не пропусна, къде са били и патриотарите? Все въпроси, които нашите медии пропуснаха.
108
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците са ни освободили от турско робство, и ако някой твърди друго е кагебейски шпионин. *** ни освобождавт.
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата на руските историци, че от Македонските земи идва азбуката-срещу думата на българските лъжливи историци биещи се в гърдите ***-*** .Къде пък са тръгнали да се мерят, много верни неща е казал Путин , ама комплексарите нямат капацитет да го осмислят.
106
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То руснаците от край време изопачават историята, и днес наричат кирилицата руска азбука, а старобългарсия - църковно славянски, да не говорим за така нареченото ни освобождение от монархо-фашизма, отделно пък тая техна наглост за създаване на изкуствени народи, като почнете от македноите, минете през така наречените абхазци и осетинци и стигнете до карелите, които са си чисти финландци, абе нагляри
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде се крие Генералпрезидента...или е отишъл да си накопа "писменост" нелегално в "македонските земи" ?
104
2
 
0
 
! Отговори
don преди 6 години
за нанесени морални вреди предлагам извън съдебно споразумение Русия строи за нейна сметка АЕЦ Белене.не че ний не сме го платили вече няколко пътиАко това не стане руснаците ще съжеляват многобългарина като се ядоса знаят много добре по добружанският фронтПутин се издъни явно от старостта вече главата не го слуща
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Матряла сега чака добрите *** да го"опрвят"
102
4
 
5
 
! Отговори
ДРУГОТОЕБЕЗ ЗНАЧЕНИЕ преди 6 години
КАКВО ДА ИСКАМЕ ОТ НАЦИЯ, КОЯТО ИЗБИРА ЕДИН НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛЕН ЗА ПРЕМИЕР И КАТО БЛАГОДАРНОСТ ЗА ТОВА , ЧЕ АНГЛО-АМЕРИКАНСКАТА АВИАЦИЯ СРИНА СОФИЯ И ОЩЕ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА И ИЗБИ СТОТИЦИ МИРНИ ЖИТЕЛИ И ПО ТОЗИ ПОВОД ИМ ИЗДИГНА ПАМЕТНИК,ЧЕ ПОЗВОЛИ НА ПРОДАЖНИ УПРАВНИЦИ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ПРОЕКТ, РАЗКРИВАЩ ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА И СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРО,ЗА ДА УГАЖДА МУТРАТА НА НАЧАЛНИЦИТЕ ОТ САЩ И ЕС, ЗА ДА ГО ДЪРЖАТ НА ВЛАСТ.АМИ ПУТИН Е ПРАВ-АЗБУКАТА Е СЛАВЯНСКА,НЕ БЪЛГАРСКА,
101
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От империята на злото - само зло !