КАТ настоява: Да се махне знакът за камери за скоростта!

Затруднявала се работата, шофьорите не станали по-примерни
26 май 2017 17:30,
112
КАТ настоява: Да се махне знакът за камери за скоростта!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

КАТ отново иска да премахне обозначителния пътен знак за пътни камери. Това съобщи началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Той обясни, че знакът затруднява работата на пътните полицаи и ще настоява за премахване на сигнализацията поне преди мобилните камери. Подобен опит имаше и през миналата година, но предложението беше отхвърлено от Транспортната комисия, припомня "Дарик".

Още по темата

Знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта, бе въведен през май 2015 г. с цел КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Тяхното използване бе спряно от Върховния административен съд през 2014 г., тъй като според магистратите нямало достатъчно гаранции, че те не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта.

Според началника на КАТ комисар Бойко Рановски знак Е24 обаче затруднява работата на "Пътна полиция", затова ще се настоява отново за неговото премахване.

"Ние ще го предложим, а дали ще го одобри нашето ръководство и ще стигне до Народно събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява", каза Рановски.

Опит за премахването на знака имаше и през миналата година – тогава обаче депутатите от Транспортната комисия отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не била да се крие по храстите. Според Бойко Рановски обаче въпросният "превантивен ефект" не е толкова голям.

"В стационарните камери имаме по 1500 нарушения на камера на месец. Така, че това, че има знак, не означава, че повече се спазва. По-ефективен е контролът с мобилните камери, защото там може един час да контролираш на едно място, следващия час на друго място", каза още той.

В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знак Е24 и да са обявени предварително на сайта на МВР, както и по медиите.

В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 1 месец
До Случаен МинувачА защо полицаите не искат да ги тестват с техните ,,дрегери,,!?
101
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 6 години
През 1983-та година се уволних от казармата и отидох да следвам.Първите 2 седмици съквартирант ми беше 19 годишен милиционер.Той тогава се похвали,че взема 400 лева заплата плюс процент от глобите .
100
1
 
0
 
! Отговори
До 104 преди 6 години
Много си ***, шофер, изобщо не разбираш казаното от 103. Това, което иска да ти внуши, е, че независимо от това колко получаваш, плащаш МНОГО за шоферските си изпълнения.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм, в англия казваш - глобата е 100% от седмичната заработка.....а у нас глобата е по-голяма от средната месечна заплата в страната! В Европа знаците не пречат на тамошните ченгета, само на нашите изключително нагли ченгета им пречат!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия, понеже мислят с главите си , нещата са решени изключително ефективно- глобата е 100% от седмичната заработка(бедният плаща едно, богатия- друго),но и двамата ги боли!
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това полицаи ли са или буфосинхринисти?
96
1
 
7
 
! Отговори
AVTO JIGIT преди 6 години
а от КАТ може ли да ми го близнат?
95
0
 
0
 
! Отговори
1312 преди 6 години
A.C.A.B.
94
0
 
6
 
! Отговори
Калоян преди 6 години
До каруцарЕЕЕЕЕ, Кога си видял или чул катаджия да иска рушвет.....те са изключително честни и много умни хора.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако имахме скоростни влакове, които стигат за 3 часа от единия до другия край на страната, както и човешки самолетен транспорт на цената на горивото, както е в европа, ви гарантирам, че доста ще се намали автомобилния трафик. в момента, всички пътуват само с коли, защото почти няма друг транспорт. и всеки бърза, защото не е нормално да минаваш 100 км за 2,5 часа, а такива участъци у нас - бол.
92
0
 
10
 
! Отговори
за сравнение преди 6 години
познат се върна от москва - спрели го техните катаджии, а той имал около 20 долара (в рубли) и ги питал: може ли да си оставя 3 долара за сандвич, а те му казали смеейки се: разбира се, ние не сме мародери, няма да оставим клиентите си гладни. междувременно, за 8 години в англия, съм видял НУЛА пътни полицаи, имат камери с огромни знаци преди камерите и това работи безотказно.
91
0
 
8
 
! Отговори
каруцар преди 6 години
Шофьорите не са станали по-примерни, защото не им се събират глобите и така въпреки нарушението остават ненаказани. А знакът за камери затруднява само събирането на рушвети от полицаите.
90
1
 
10
 
! Отговори
потърпевш преди 6 години
Полицията ни се занимава с бутафорна дейност.По време на работа се случи такъв криминален инцидент при който пострадах сериозно .При инцидента имаше и пожарникари и полицаи.Само аз пострадах и то по време на работа!От тогава се мина повече от половин година и никой не ме повика - тоест разследване за инцидента няма!Но преди няколко дни като пътувах с колата си,спрях и след това съм забравил да включа фаровете.Е,затова бях санкциониран незабавно!Мен би ме било СРАМ ДА РАБОТЯ В ТАКАВА ПОЛИЦИЯ!
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното плиткоумие!В цяла Европа този знак не пречи, само на нашите катаджии пречи.Решението е съвсем просто(така е в Англия) - виждаш знака,но не виждаш камерата.След като отминеш знака , доста време караш и се ослушваш, без да знаеш дали си отминал камерата или не !
88
4
 
6
 
! Отговори
Петров преди 6 години
И какво - какъв смисъл има от този знак,след като ограничението се спазва само за него и после газ до дупка!И после - ама какво стана ! Не случайно сме на първо място по убити хора по пътищата! А за тези,които не го искат,за да намаляват скоростта поне пред него да отиват и да се убиват някъде,където няма да пострадат заради тях други хора!
87
3
 
26
 
! Отговори
кво стаа преди 6 години
Да се махнат камерите и да се посадят на тяхно място храсти, че да има къде да се крият куките!
86
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбираемо е защо искат да се махне знака. Просто са изгладнели.
85
1
 
19
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
депутатите от транспортната комисия да си опичат акъла дали ще клекнат на наглото и тъпо ченге, че да не им се случи това което се случи на деформаторския блок за многото им инициативи за дране на шофьорите с двойните глоби! Е, набиха ни ги глобите, ние пък им го набихме на изборите!!! Сега деформаторите гледат парламента само отвън! Да се замислят новите депутати влиза ли им се в следващ парламент или ще правят компания на деформаторите, ако решат да дерат още повече българските шофьори!!!
84
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Колко от младежите знаят, какъв е реда за преминаване през напълно нерегулирано кръстовище?
83
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ги махат, в други държави няма знаци преди камерите. Трябва дисциплина на пътя за да няма жертви