Расте интересът на бизнеса към еднодневните договори

Според социалния министър те изсветляват икономиката
26 май 2017 15:00, Надежда Бочева
12
Расте интересът на бизнеса към еднодневните договори
Снимка: БТА, архив

Расте интересът на работодателите към еднодневните трудови договори в селското стопанство. Това стана ясно от коментар на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков по време на парламентарния контрол. Според него тази форма на договор води до изсветляване на икономиката.

Той припомни, че възможността за наемане на селскостопански работници с еднодневен договор бе въведена в средата на 2015 г.

През същата година такива договори са използвали 1196 осигурители, наели над 15 200 лица. През 2016 г. вече са отчетени 1524 осигурители, наели 22 000 лица.

През 2015 и 2016 г. 78% от лицата с еднодневни договори не са били осигурени на друго основание – те са били безработни или работят в сивата икономика, каза министърът.

Значителен дял от наетите през 2015 са пренаети през 2016 г., допълни той.

700 хил. са заетите годишно в сектора, сключените договори са между 1 и 2% от тази обща заетост. Добрата идея за изсветляване на сектора не се потвърждава, смята обаче депутатът Светла Бъчварова (БСП).

Социалистът Георги Гьоков допълни, че тази форма за наемане не е удачна.

Бисер Петков заяви, че социалното министерството ще продължи да поддържа политиката за краткосрочно наемане на работна ръка в растениевъдството.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Sezal преди 6 години
Tosi mojem da go visnem na vajeto ili da go zakovem na krasta...ne struva ...
10
0
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Почасово е заплащането, а не договора. Има разлика. Аз съм навън и ми плащат на час, но не ме наемат за час.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, същият "бизнес", който реве, че няма кадри. Ами няма и да има, хората искат човешко и справедливо отношение за труда си. С еднодневен договор вие просто искате роби. Аман от такъв "бизнес".
8
0
 
11
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Расте интересът на бизнеса към еднодневните договори-------Което ще рече - Днеска има, утре - няма!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна измамна българоработодалска система с одобрението на управляващите. Който може по най бързия начин да напуска територията БГ.
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде по света има даже почасово, а не еднодневно заплащане. Трябва да отпаднат всички бюрократични спънки, за да може хората да изкарват законно пари. Защото иначе ги изкарват незаконно.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Очевидно много неща, не са ти ясни. Защо коментираш?
4
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Никак не ми е ясно как така всеки ден ще ми издават нов трудов договор и вечерта ще го прекратяват ли?Че къде ще побера толкова трудови договори до пенсия? Щом бизнеса е доволен,значи работника че изока.Само не знам кога.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"двупотопна картина стара апаратура"... Нека позная, трудно пишеш, трудно четеш? Нали? Нямаш идея какво коментираш...
2
5
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Това е добре. Наемаш неудачника за един ден или няколко дни да ти бачка и да свърши работа и после го пускаш да пасе и да се страхува, че без работа не може да си плаща сметките, и частния изпълнител всеки момент може да дойде и да го изхвърли на улицата за да му продаде жилището и вещите. Така следващия път ще приеме да работи за по-ниско заплащане. Нищо лично, просто пазарна икономика, капитализмът е най-добрата система, няма измислена по-добра.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако може без тия обвързващи договори към тия оператори две години всеки месец човек трябва да променя колкото пък до телевизиите с тоя интернет мисля кабела да го отрежа чуства се излишен двупотопна картина стара апаратура снежинково качество приятно гледане