Векове вяра! 200-годишна църква край Дупница разказва...

Светинята е била убежище за мнозина през османското робство
26 май 2017 15:45, Анисия Иванова
23

Ще ви върнем назад в историята, когато църквите и манастирите са били място за духовност и и култура.

На няколко километра от Дупница, високо в Рила планина, се намира вековната църква "Св. Св. Константин и Елена".

Светинята е била убежище за монаси и търсещи спасение хора по време на османското владичество. Историята разказват Снежана Любенова и операторът Бойко Хаджиев от Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Arut преди 6 години
O, ot vremeto na sultana...i oste stoi zdravo na zemiata....sultanskite daskali i rabotnici sa bili otlichni dulgeri...:-)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоууу що е тук османско робство а си го набийте в Чуторите че се казва Турско
18
0
 
4
 
! Отговори
пфу преди 6 години
И ние имаме. Но реставрирани. Заради ее ония съседи по на юг.
17
9
 
2
 
! Отговори
Язе, Тизе и Онизе. преди 6 години
Векове вяра...само 200 години. Това са два века. Реално погледнато- нищо работа. Хората имат църкви на по хиляда години че и повече. За Католицизма говоря.
16
1
 
4
 
! Отговори
хахахахахах преди 6 години
Големия проблем си остана - тук в днес.бг пишат много турци. От доста време е така. Живеят тук, но историята си я учат от Анадолските книги и се правят на знаещи. Всичките мъчения с колове и куки от историята за тях са нищо. Всичките данъци. Същевременно за едни сменени имена реват, та реват. Това е то турчина. Той е винаги невинен. Другите са винаги виновни. Това е една таква ***, която няма да се промени. И нека Ердоган ви е пример за това как продължават да са *** и до ден днешен.
15
0
 
5
 
! Отговори
интересни писачи има преди 6 години
Много ми е смешно като ми говорите за това каква собственост имали българите по времето на робството, когато в началните периоди на това робство християните не са имали право на собственост и или са бягали в селата където закона не е стигал, или са приемали ислияма за да си запазят благата. *не били роби*, по-зле от роби са били в началото. На края към разпада на османците е било друго, но в началото е било кошмар и целенасочено унищожение. Които спори с робството да целува дулото.
14
1
 
5
 
! Отговори
Чист българин преди 6 години
До Анонимен 7Та да продължа. А за кръвния данък нещо дълбокомислено няма ли да кажете? Имало законодателство, което важало за всички поданици?!?! Това в кое хумористично книжле прочетохте? Значението на думата "роб" не се изчерпва с покупко-продажбата на човешко същество. Много по-ужасна е насилствената асимилация, опита за изтриване на родовата памет.Явно при Вас са успели. Написали сте отвратителен пост. Срам!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Чист българин преди 6 години
До Анонимен 7Не мисля, че сте българин, а просто родоотстъпник. Ако думата "робство" Ви се струва неправилна или неуместна, тогава "присъствие" ли ще го наречете. Направо не мога да повярвам на врътките, които правите с думите. Батак само с пушките ли ще го споменете? Нещо за клането няма ли да кажете? Българинът притежавал ниви. А кой да ги притежава? Наясно ли сте, че по българските земи , турското население е било в по-голямата си част, насилствено похамеданчени българи?
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом дедите ни, живели през онези времена са го наричали "робство", значи е било така!...То и сега някои наричат членството ни в ЕС "робство". Ако след време внуците им прочета това значи ли, че е вярно? Роби ли сме в ЕС?
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но косвено, чрез различни похвати и приумици, тази система се е доближавала силно до робството/достатъчно е да се изгледа "Време разделно"/....Достатъчно е да изгледаме два филма, да прочетем един роман и три стихотворения и ставаме експерти по история.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо срамно в думата "роб", щом си се вдигнал да се бориш за свободата си. И Спартак е бил роб и произхожда от нашите земи.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Действително най-правилната дума, свързана с политическото устройство и система на Османската империя, е владичество. Но косвено, чрез различни похвати и приумици, тази система се е доближавала силно до робството/достатъчно е да се изгледа "Време разделно"/. От друга страна, много българи са имали представителство и връзки във висшите ешелони на османската власт, поради което едва ли тези хора биха могли да се нарекат роби.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сега нямаме право да определяме дали е било робство или не! Щом дедите ни, живели през онези времена са го наричали "робство", значи е било така! Те са знаели най-добре как са живели и оцелявали, така че по-добре да замълчим.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да мислим. Роби сме били. Така ни учеха в училище. Не ни учеха да мислим.
6
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да помислим малко доколко са били роби българите и доколко просто са били под ударите османските закони,които в повечето случаи са били валидни за всички християни в империята. Та....българите са имали къщи,ниви,имоти,притежавали са *** и да празнували обичайните си празници. Преди баташкото клане Батак е бил богато село с църква е българска училище. Имало е и развита търговия с околните села. В Батак е имало над 500 пушки!? Та питам Ви....възможно ли е такива хора да се наричат роби?
5
0
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 6 години
НАли беше "Османско присъствие" и "съжителство" да ви таковам таковато, ***-и.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че робство. Българите сме били винаги роби.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че нас са ни освободили преди 140 години. Какви църкви по време на робство????Кой е строял църкви на робите?
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Пълни глупости. Не е имало религиозни гонения.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 200 години турците не разрешавали строителството на нови църкви- тази не е на по-малко от 600 години.