Проф. Валери Стефанов: Какво правят политиците?

Литературоведът в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR
28 май 2017 09:02, Анисия Иванова
13

В седмицата, в която отбелязваме празника на славянската писменост и култура, гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR e литературоведът и историк проф. Валери Стефанов.

В един разговор за опошляването на историята и пошлата употреба на символите проф. Стефанов изрази позицията си за това доколко политиката формира отношението ни към света и към миналото. 

“Хората, занимаващи се с политика, са в една ситуация на употреба на афродизиаци. Те са превъзбудени хора от позицията, в която се намират, от възможностите, които имат. Това се отнася и към отношението към миналото", смята  той.

Според него те много често искат да употребят миналото за конкретна цел.

Политиците боравят с миналото по начина, по който те желаят. Ако погледнем XX век, ще видим, че в българската история има много злоупотреби с миналото. Миналото или е виновно, или е славно, допълни литературоведът.

"Така че да следим какво правят политиците с миналото, но в същото време да имаме и механизми за едно възпитание на общността в мъдрост и себеразбиране. Хубаво е човекът да има не само байганьовското тупане в гърдите и оповестяването, че той е "болгар" и принадлежи към тази общност, а да е наясно какво стои зад тази принадлежност и каква отговорност тя ти вменява. Всъщност принадлежността е форма на отговорност", обобщи професорът.

Целия разговор с проф. Валери Стефанов гледайте в "Провокативно" в неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво правят политиците? КРАДАТ, налагайки непосилни глоби и данъци, само на това са способни.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага отговарям:НИЩО!
10
0
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Е,той не е бил доносник,викали са го за консултации!:)))
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото като вас - доносниците на Държавна сигурност, професоре! Съсипват България и нацията ни. С какви очи излиза да проповядва морал този доносник?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛитературоЕди! ЕзикоЕди!Чисти манипулатори! Точно този човек опоска езика и литературата ни по партийна поръчка, а сега мрънка срещу политиците...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитали Св. Кирил философ след спор с византийски мъдреци - защо така се е зачервил и изпотил? - той отговорил: спорих с глупци...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво лошо има в думата ,,народ'', професоре. Една торба празни приказки, иносказателни, без конкретика, от позицията на грантоедската общност.
5
2
 
5
 
! Отговори
цербер преди 6 години
нашите политици са ***, живеят с огромни пари на гърба на народа, показаха гои уж патриоти като Сидеров, чудя се защо са им вярвал, никога повече на избориняма да стъпя.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Е РУПОР НА АНТИБЪЛГАРСКИТЕ ИЗЯВИ, НЕЩАСТЕН КОРУМПИРАН СКОТ
3
0
 
7
 
! Отговори
в преди 6 години
Политиката е *** работа за мръсни хора, които в началото ако имат поне малко добро намерение, то изчезва момента в който се видят с власт. Професорът е много добър, знае кога какво и как да каже и съм му фен отдавна. Жалко че няма как да го гледам
2
2
 
9
 
! Отговори
Бай Ганя с дисагите. преди 6 години
Е айде стига отживелици на политика работата му е да лъже и да маже и така да намира съучастници за мръсните си дела. Демокрацията е най-лошия строй на управление. Xората трябва да мислят за държавници и за монархии, а не за партии и политици. Партиите насаждат ксенофобии което е незаконно.
1
1
 
5
 
! Отговори
ха преди 6 години
Тоя как прилича на Ердоган...