Пост, въздържание – как у нас отбелязват Рамазан?

В събота започна свещения за мюсюлманите месец
Обновена: 29 май 2017 21:51 | 29 май 2017 21:47,
34

В събота започна свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Всички централни джамии в Смолянска област провеждат вечери Ифтар.

Храната в храмовете е осигурена като дарение от вярващи, а на трапезата са добре дошли всички независимо от религията.

Галя е една от жените, които тази вечер, а и останалите до края на постите ще готви за всички вярващи, които идват в джамията в Смолян.

"В  менюто ни е предвидено ориз  с месо, тараторче, десертче", сподели Галя пред Bulgaria ON AIR. Тя разказа, че обикновено готвят за 100 и повече хора.

Продуктите за вечерята до края на едномесечният пост са дарение от местни мюсюлмани.Смята се, че този който през свещеният месец нахрани бедни и вярващи ще получи опрощение на греховете си.

"Хората се събират заедно приключват постенето през деня.Има доста хора, които дори и немюсюлмани и така знаем че не постят, но винаги са добре дошли", обясни Неджми Дъбов, районният мюфтия на Смолян.

Галя е една от вярващите, която не пости. Има си своя философия. Не е важно какво влиза през устата, а какво излиза от нея.

"Това  не значи, че като не влизаш в джамия не правиш добрини. А пък и обратното ти може  цял ден да правиш мизерии  и вечерта да влезеш в джамия", смята жената.

Допълва, че по-трудно е човек да се въздържа от лоши помисли и думи от колкото от храна и вода през целия ден.

Смята обаче, че свещеният месец е време, в което мюсюлманите трябва да забравят своите проблеми и да помагат на нуждаещите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
чобаняга преди 6 години
При нас,в Кьолн, българските турци,с които работя, празнуват яко Рамазана. Плющят свински пържоли и наденици като за последно. Всичко това се полива обилно с бира,узо и бърбън - Слава на Всевишния!
20
2
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
За мен най-важно е какъв е човека, а не в какво вярва! Честит празник на всички добри хора - мюсюлмани!!!
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рамадан е месецът в който е низпослан Коран- мъдрост и напътствие за хора вярващи и потвърждеие на Библията и Тората.През Рамадан се случва нощта на Могъщетвото през която Ангелите на Аллах слизат по Негова повеля за съдбите на хората. През тази нощ наистина цялата благодат на Господ е отворена заа този който я търси. Въздържанието е не само от храна и вода, но и от лоши, думи, дела, помисли и тнт- това се казва джихад със себе си. Успешен Рамадан на всички вярващи!Салам.
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пият си ракия, гледат си ТВ, ядат си свинско - така празнуват нашите мохамедани, защото са доста по-нормални от другите.Ако не бяха комунистите и ДПС да ги настройват срещу другите... всичко щеше да е наред!
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой!плаща да се насажда тая религия?В България?Я прочетете при кой единствено се пали благодатният огън в Ерусалим!! :-) :-)
16
3
 
16
 
! Отговори
Меди преди 6 години
До ТедиУрок по ислямска заблуда и лъжа за "неверници" номер 1: Дай на неверника една тава баклава и го накарай да повярва, че това е същността на исляма - да се черпят хората със сладкиши!
15
5
 
13
 
! Отговори
Малин преди 6 години
До КалинЕ ако ще празнуват Рамадана по устав и както си му е реда то освен постенето трябва и десетки неверници да избият, както техните "сърелигийници" мохамеданите от Манчестър и Египет!
14
11
 
15
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Когато бях студентка ,от 45 студенти в класа ни 20 бяха туркини .За байряма ги накарахме всяка да донесе баклава да ни почерпят .Не с лошо моля, празниците са хубаво нещо.Сега откачените фанатици ислямисти са друго нещо.
13
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам им леки пости.Не обиждайте хората заради спазването на такива традиции, с които не вредят на никого.
12
17
 
16
 
! Отговори
Кърджаалиец преди 6 години
Братя мюсюлмани, няма разделение при нас по етноси. Най-добър за Аллах е този, който най-чисто живее според правилата на Исляма. Нека Аллах да опрости греховете на всички братя, нека Аллах ни даде сили да постим целия Рамазан.
11
18
 
14
 
! Отговори
Картър преди 6 години
Братя българи мюслумани, да ви е честит празника Рамазан! Бъдете живи и здрави и не забравяйте, че да си мюслуманин не значи да си турчин. Нито Мохамед, нито Аллах са турци. Те са араби!
10
17
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
"Как у нас отбелязват Рамазан?" С тази глупава публикация и така подреден текст имплантират разбирането, че едва ли не България е ислямска държава! Отврат! България е Православна Държава и Българите НЕ празнуват ритуали типични за исляма, махнете тази обидна за Българите статия!
9
11
 
13
 
! Отговори
помацу преди 6 години
Както се казва по коментарите ще ги познаете.Никой нищо не налага с насилие,може би това,че сте с промити мозъци не ви позволява да разберете същината на Поста.Ако шете постете ако шете не и тази жена от статията го доказва, готви за мусюлмани ,мусюлманките е ,обаче не Пости и някой да я е обидил,нагрубил,накърнил нейните религиозни възгледи,не нали?
8
3
 
20
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
9)За разлика от исляма в християнството няма принуда, нито, за да се молиш, нито, за да постиш. В някои ислямски страни знаете ли какво е наказанието за тези, които отказват да постят... Ами, ако ходжите излязат по-милостиви, може и човека да се размине само с двадесетина удара с камшик.
7
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 9 Те нашите потурчени българи така спазват религията си, че да се смееш ли да плачеш ли...ядат повече свинско от нас и лочат ракия повече от нас. Иначе не пиели и не ядяли свинско ако ги питаш. Най-лицемерното племе на земята са това.
6
8
 
17
 
! Отговори
Дододо преди 6 години
Това, което НОРМАЛНИТЕ ХОРА трябваше да знаят за това, как мохамеданите празнуват започването на Рамазана го научиха от концерта на Ариана Гранде в Манчестър. Тази статия е ненужна и чисто провокативна в буквалния и преносния смисъл и целта и е само да изостри тона на коментарите и да генерира трафик. Не им се подавайте на провокациите.
5
17
 
13
 
! Отговори
Dada преди 6 години
Ех статията за какво е,коментаторите на какво го обръщат!Кой в какво вярва си е негова работа(стига никой да не страда от това).Останала съм с впечатлението,че християните повечето не спазваме пости,за разлика от мюсюлманите...А браво на дарителите-да нахнаниш беден е истинско добро дело!А сега християни кажете-помните ли някоя църква скоро да го е провила?!
4
7
 
17
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
5) Мохамеданите (или както там се определят) правят следното при постите: Стават в три часа през нощта, натъпкват се с храна колкото могат, за да издържат на гладно цял ден. Честно казано не знам дали има по-повърхностен пост от техния и по-лицемерна религия от тяхната. Уж са монотеисти, а в политеистичните религии (като индуизъм, примерно) поста се спазва по същия начин. И до днес това се налага в тези религии, макар медицински да е доказана вредата за организма от подобно постене.
3
18
 
14
 
! Отговори
Босфора преди 6 години
Гадняр мръсен бягай да се миеш, шемет такъв. Нямаш понятие от това, какво се прави по време на този месец.
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво би било да го отбележим с участието на НСБОП !!