Българи vs. гърци – каравани край плажа! Кой крив, кой прав?

Гърците недоволстват, никой не следял дейността им
30 май 2017 18:52,
47
Българи vs. гърци – каравани край плажа! Кой крив, кой прав?
Снимка: архив Reuters

Българи, собственици на земя в района на крайбрежието при Миродато, Авдира и Мандра, Северна Гърция, се жалват от негативна кампания срещу тях от местните. Гърците недоволстват срещу нашите, които са сложили каравани и фургони върху земеделски земи в близост до крайбрежието.

"Сигналът им ще бъде изпратен в МВнР, където да се вземе решение как да реагира държавата в този случай", заяви областният управител в Смолян Недялко Славов.

В Миродато, където е най-близкият до България плаж има вече малко градче от над 60 каравани, фургони и дървени къщи. Тамошните закони позволяват върху имота да се поставя "всичко на колела", но не и да се строи, посочва "24 часа".

За да спазят правилото, някои ги поставят върху стари шасита от коли, а след това правят веранди и впоследствие мислят за електричество, отходни ями и др.

Според българите там напрежението се провокира от местни политици, които се изявяват с негативни мнения в медиите, че българите превземат земите около морето и с това ще секне бизнесът на гърците. Те всявали съмнения, че българите ползвали имотите и правата върху тях незаконно.

"В местната преса се задават въпроси: "Какво е било при българите през 20-те години?". Това щяло да се върне отново при такава инвазия от север", казва един от родните предприемачи на брега на Бяло море.

Според него в основата стоят неуспял кандидат от "Нова зора" и местна хотелиерка. Родният предприемач прави къщички по проект и съгласува всичко с местните власти. Към неговите обекти има електричество. Покрай постройките са направени дори улици. Земята взел от фамилията - концесионер на плажа Карацобанакис. Семейството държи кафетерия, рибен ресторант и магазин на плажа в Миродато.

Според тях българите оживили плажа, всичко наоколо се раздвижило. Оборотите се увеличили. Гърците ходят да почиват на юг, където има по-големи забавления в курортите. Стефан Карацобанакис напомня в местна медия, че преди да започнат българите да идват, в района въобще не е имало туристи. Сега през почивните дни на лятото 80% от колите в Миродато са с българска регистрация - от Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик.

В началото най-често българите идват сутринта и привечер поемат обратно без преспиване. Ядат храна, която си носят от вкъщи, въпреки че в таверните на плажа порция прясна риба е колкото у нас - 5 евро. Пържолата е на същата цена.

Сега преспиванията вече са по-чести и това се дължи най-вече на по-ниските цени, които се предлагат след появата на българите. Освен с автомобили всеки ден от Златоград тръгват автобуси към селцето. Цената е 16 евро, като в тази сума са включени транспортът от Златоград и обратно, обяд в таверна на самия плаж, такса за чадър и шезлонг, фрапе или кока-кола.

Плажът в Миродато е най-близо до България - на 86 км от Златоград, и е по-добър от тези в Авдира и Мандра. Най-често собствениците на ваканционни имоти в района са купили земеделска земя от по 300-400 кв. м, върху която разполагат обектите си. Целият масраф им е струвал до 15 хил. евро.

"Не всички са лоялни и коректни. Една част от тях нямат дори ток. Не се спазват правилата при строителството, но всички сега подлежат на проверки и минават под общ знаменател. Имаме нотариални актове за имотите си. Естествено както сред нас, така и сред тях може да има незаконни.

Да се правят проверки и да не се делят хората на българи или гърци - който е нарушил закона, да си понесе последствията", казва легалният предприемач.

Тъй като районът не е урбанизиран, дори имотите на гърците не са съвсем законни. В разрез със собствените им правила те поставят сглобяеми къщи на бетонни фундаменти.

По-заможните нашенци купуват директно узаконени имоти в Гърция. Други с по-малко възможности вземат парцел в някое село. Върху него правят жилище на калкан. Така си делят разходите за парцела, адвокати, превоз на строителни материали, разрешителни за вода и електричество. гръцките власти имотът реално е един, а в същото време собствениците са двама, които са се разбрали помежду си предварително кой от двамата ще ги представлява.

Обикновено от уста на уста или през социалните мрежи българите намират клиенти у нас и отдават имотите си под наем. Цените им са доста по-ниски от тези на гърците, а почти винаги клиенти са им българи.

Данъчните власти у нас също нищо не знаят, а доходите им и тук не се облагат. При пълна заетост обаче приходите от 2-3 стаи могат да стигнат 5-6 хил. евро на сезон.

Това дразни местните, тъй като разплащането е на ръка и се избягват всякакви данъци. В интернет е пълно с обяви за евтина почивка на Беломорието при български собственици в къмпинги, вили и къщи.

Според българските собственици на имоти те не само не пречат, но помагат на гръцкия бизнес, понеже преди отварянето на ГКПП Златоград Миродато е било затънтено село, а сега е истински курорт, чийто бизнес зависи изцяло от български клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
31
 
! Отговори
yt преди 6 години
yty
32
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еми тва да не ви е българия
31
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българската селянтия
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин да не спазва законите. Това е нечувано.
29
5
 
42
 
! Отговори
Чужденец преди 6 години
Бyлrapиcтaнeцът - тъn и нахален навсякъде.
28
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видя провинциална регистрация знам че в колата има САМО animals.Проблема е че се маскираха със софийски регистрации вече.
27
2
 
39
 
! Отговори
до 71 преди 6 години
Не са ги изкарали с труд, а с далавери и кражби.Само бойкот на мутрите,,бизнесмени,, които третират работниците си като роби .Без достойно заплащане ще Ви работят точно толкова за колкото сте заплатил.Затягайте коланите, че баламите са на привършване: спрете да ограбвате и крадете от държавата и работниците- плащайте извънредния всекидневен труд ,осигурявайте ги на реалната заплата ,осигурени им нормални условия на труд и т.н
26
11
 
68
 
! Отговори
карина преди 6 години
Много се надявам гърците да успеят да спрат побългаряването на морето си. За тяхно и за наше добро.
25
3
 
61
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
хората не се оплакват от това че някой си е купил декар земя , а че се установяват трайно , я ми кажи като настаниш едно семеиство в каравана 3-4 месеца къде ака.т , къде се къпят , къде изхвърлят бокл.ука ,
24
27
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво момчета мачкайте :) Това са Български земи ... бутайте гурците на долу към змиярника. Външното да защити свойте граждани , които честно по законите си вадят парите !
23
10
 
62
 
! Отговори
Евро-Атлант преди 6 години
У нас хиляди руснаци, англичани и не знам още какви, притежават недвижими имоти, особено по морето, но никога не е имало подобни ксенофобски истерии. Българинът за пореден път доказва, че противно на налаганите стериотипи от западните средства за масова информация е много по-широкоскроен и гостоприемен от редица свои съседи... а защо не и от самите западняци... Колко гърци притежават недвижима собственост у нас и то не само земеделски земи, а цели предприятия и вериги магазини?
22
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26хахахахахахаха.Имаме едни познати от Кърджали и един ден си говорим, че нашето семейство не ходи на море, а предпочитаме да ходим на планина през лятото. Най-малкото защото има по-малко селяци... И тяхната реакция беше нещо от сорта на: -Ама как така, ние всяка година ходим поне 10 дена в Гърция. И след няколко ракии стана ясно, че първо минавали през Кърджали дето бабите им приготвяли храна, затворена в бурканите и те качвали няколко щайги с буркани в солата и юрюш към гърция.
21
0
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Догодина като отида с бетоновоза ще си мечтаят за къщи на колела:)))
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :)) 17Като не могат да си позволят да си стоят по селата от където произхождат!!!!
19
6
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците вече имат клетва помежду си.........."Да ти седнат на плажа 20 кърджалии с хладилните чанти" което значи че ще направят толкова мръсотия колкото 2 стада прас*ета не биха........
18
7
 
38
 
! Отговори
:)) преди 6 години
До 20 АнонименАко бяха западноевропейци живеещи на социални помощи нямаще да им се налага да спят в каравани и да си носят домашноприготвена храна! пп. То селянията /незачитани на местните правила и обичаи, когато си в чужда държава/ е само от България, никъде другаде нема такова нящо?! :)
17
4
 
36
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Още един ненормален
16
10
 
37
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Без 40 000 рузки с вини на Солунския фронт и 40 000 в Добруджа, нещата нямаше да са същите. Затова аз наричам грешка неучастието на 50 000 български корпус при Сталинград.
15
2
 
34
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Хубава работа , ама Българска !!!! Явно или тия *** или аз не са Българи !
14
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :))Ами като не могат да си ги позволят да ходят там където им е по джоба.А и освен това да си носиш храна и напитки от вкъщи си е чиста проба селяния.