Над 17 хил. българи умират годишно заради цигарите

Утре, 31 май, е Световният ден без тютюнев дим
Обновена: 30 май 2017 19:50 | 30 май 2017 19:34, Веселина Йорданова
13
Над 17 хил. българи умират годишно заради цигарите
Снимка: архив, Impact Press Group

Всяка година в България преждевременно умират 17 800 души от болести, причинени от употребата на тютюн. Това съобщиха от пресслужбата на Националния център по обществено здраве и анализи.

Около 80 на сто от преждевременните смъртни случаи, причинени от употреба на тютюн, са в държави с ниски или средни доходи на населението.

Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група 30-44 години и за всеки втори в групата 45-59 години. Установено е, че в България 23% от смъртните случаи при мъжете и 9.4% при жените са предизвикани от употребата на тютюн.

Последните данни за смъртността в България през 2015 г. показват, че 48.1 на 100 000 души са починали от рак на белия дроб, като 82 на сто от случаите могат да бъдат обяснени с употреба на тютюн.

Доказано е, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.

Утре се отбелязва Световният ден без тютюнев дим, чието мото тази година е "Тютюнът - заплаха за развитието". Вниманието е насочено към здравните рискове и ефективните политики за намаляване на употребата на тютюн.

Целта е сегашното и бъдещите поколения да се предпазят от вредните последствия за здравето, както и да се намалят социалните последствия, икономическите бедствия и вредите на околната среда, причинени от употребата на тютюн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми почина от инфаркт на 50 и мисля, цигарите го убиха. Някои негови набори станха на 70, още пушат и пият. Аз не пуша вече 10 години, пия умерено и се храня долу-горе здравословно, спортувам редовно. До колко ли ще доживея? Миналата година приятел спортист и въздържател го събори инфаркта на 46 докато караше колело. Според мен тютюна убива само в комбинация с други фактори. Иначе и въздуха в София може да докара рак и инфаркт. Палмовата мазнина също а тя е навсякъде. А стреса и Е-тата?!?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички останали от ГЕРБ.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО ПЪК ЕДИН ЖИВОТ....
8
2
 
10
 
! Отговори
Шлосер родител преди 6 години
Промиването на мозъци продължава в тази условно наречена "ДЪРЖАВА" !
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам с най искрени чувства да предупредя пушачите че не случайно започнаха да призвеждат цигари с най отвратителни снимки. Дядо ми пушеше качак. За по младите ще кажа че това е цигара направена от вестник в който е увит тютюна. Като дръпнеш от цигарата те удря в петите и въпреки това доживя до 91 години. Този тютюн от който правят сега цигарите няма нищо общо с онзи тютюн. В новите тютюни има всичко друго но не и тютюн. Няма символи да ви ги изброя но знайте че пушите отрова от високо качество!
6
4
 
9
 
! Отговори
17862 преди 6 години
Стига вече с тези баналности. ББебета ги тъпчат с отрова от раждането им - въздух, вода, дрешки, играчки. За храната какво да кажем! Недоумявам защо остоянни разни специалисти ни предупреждават в кои продукти какви вредни ссътавки има, продажбата им п родъължава!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Объркал си темата.. утре ще има статия за Е-тата..
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всичките Е та с които ни тъпчат ? Те безвредни ли са !? И защо тогава се дават дотации на тютюнопроизводителите!?
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледате по улицата какви пропаднали типове има особено от така нареченото младо поколение-ми тия хора не е добре да векуват.Не е добре за човечеството като цяло.Нека пушат,нека пият да карат бесно без колан да се блъскат челно в тирове.Малко по-малко като се самоунищожат и ние нормалните обикновени граждани ще можем да бъдем добре.Забелязал съм ,че колкото по-големи *** са толко по-дълго живеят и тровят животът на останалите.Защо е необходимо това?Господ си знае работата.Природата също.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова само коз - не е вреден, помага и за по-дълбок сън :)
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отказах цигарите през 2013 година когато лекарят ми каза че имам тумор в мозъка и той и направилият операцията хирург потвърдиха че никотинът е причината.