Оспорим ли дрегера – кръвна проба до 45 минути!

Проектонаредба на МВР с нов ред за алкохол и наркотици
30 май 2017 09:00,
16
Оспорим ли дрегера – кръвна проба до 45 минути!
Снимка: архив, Bulphoto

Шофьорите, чийто проби с дрегер са показали алкохол над 0,5 промила, трябва да се явят в болница до 45 минути след теста, ако искат да оспорят резултатите. Това става ясно от проектонаредбата на МВР за реда за установяване на алкохол и наркотици при водачите. Срокът важи, ако шофьорът е спрял и проверен в град, в който има болница или спешен център, където да се вземе пробата, и е двойно по-голям – 90 минути, ако наблизо няма такава.

"Медицинското изследване се извършва от лекар, а при отсъствие на такъв – от друг медицински специалист, писмено оправомощен от ръководителя на лечебното заведение", пише в проекта. Задължително вземащият пробата трябва да провери документа за самоличност на шофьора, който ще тества, пише "24 часа".

Ако шофьорът откаже да се яви на теста, то се приемат показанията на дрегера.

При проба, показала над 1,2 промила или положителен тест за дрога, служител на МВР води заловения шофьор до болница за тестове. Това ще става и ако водачът откаже да бъде проверен за наркотици.

"При изследване за употреба на алкохол се взимат две проби в предназначена за целта вакуумна епруветка, всяка от които с обем, не по- малък от 4 милилитра", е записано в проекта. При тестовете за наркотици отново се вземат две проби, поне по 7 милилитра.

След вземането им, пробите за алкохол се пращат за изследване в специализираните химически и химико-токсикологични лаборатории. Преди това се съхраняват до изпращането им в лабораторията при температура от +4°С до +8°С.

Задължително се изпращат в хладилни чанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Димитар Атанасов преди 1 година
Здравейте попаднах на същата ситоация да ви кажа на бързо стана един обир на един пенсионер две малолетни момичета се варгаляли с него в леглото малко им платил и на следващия ден вечерта през нощта 02:00.го ограбили... Взели у около 1000 лв. И така набедиха ме мен следовател Цветанов Йво Минков и третия забравих му името беше висок около 1.40 висок попитаха ме каде сам бил е два през нощта казах им не сам ходил никаде виште камерите ми бях цели 30 години в чожбина пребрах се за винаги няма да.
14
1
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 6 години
Не е ясно кой ще ги носи пробите, хладилни чанти няма осигурени, ако няма лекар и оправомощен няма кой да вземе пробата, няма осигурен транспорт и кръвта я носят катаджиите което е незаконно. Същата наредба като досега общо взето с хиляда дупки за тарикатите.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагайте си видеорегистратори за да не ви обвини корумпираният катаджия че сте минали на червено Като върнете записа и се вижда че е жълто катаджията запява друга песен -'' Аааа , хубава камера , от къде я взе , скъпа ли е , айде карай и недей нарушава '' В ютюб има клип от Украйна - Катаджията спира кола , водачът го пита какво е нарушил и като вижда видеорегистратора в колата казва - На добър път , аза не съм ви спирал Видеозаписът прави чудеса Гледайте в ютюб украинците ако не
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отидете в лекарския кабинет да ви вземат кръвна проба също имате право да заснемете всичко - как ви вземат пробата и какъв е резултата Болницата е обществено място , и лекарят върши обществена дейност и затова няма забрана за снимане на такива места За да не стане като онзи случай когато катаджии са фалшифицирали проба от дрегера и после в кабинета катаджията ''случайно '' изтървал '' епруветката с пробата , за да няма резултат от изледването и да изкарат водача че е пиян
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за практика е това МВР да пише Закона за МВР Това е все едно крадците да се съберат и да напишат проект за нов Наказателен кодекс Всеки път като ви спрат катаджии , полицаи имате право / най малкото заради своята сигурност / да снимате всичко на видео Вадите телефона и снимате какво прави катаджията На обществено място никой не може да ви забрани да го снимате В закона за МВР , чл 3 е записано че тяхната дейност е публична
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният пример, че МВР и КАТ вкл., не трябва да пишат законите и правилата, а само да ги спазват. От написаното в новината така и не става ясно чия е тази проектонаредба, която се пише от МВР и най-вероятно министъра на вътрешните работи ще я подпише. Като вътрешен документ на МВР защо този документ трябва да има силата на закона?! Почти всички знаем какво чакане пада в болниците и шофьора ако ще и на десетата минута да е в болницата не е ясно след колко часа там ще му вземат пробата.
9
2
 
9
 
! Отговори
Хахав преди 6 години
Може ли дефиниция за " НАБЛИЗО"? О, законотворецо неразумний ... Хахахаха
8
1
 
6
 
! Отговори
Белгаре преди 6 години
Това не е нищо ново-винаги кръвната проба е била до 40 мин.след дрегера ГЕРБ да не са измислили топлата вода ?Нещастни политици само се правят че работят
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му се казва - пожелателно мислене. Всички знаем че в БГ нищо не е така, като трябва да е. И алкохолната проба пак ще си остане компрометирана, въпреки големите приказки и грандиозните планове. ***'ряла, какво да се прави...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квото и да се напъват, кръвна проба или дрегер на сила няма как да задължат!
5
6
 
20
 
! Отговори
как ще ги стигнем преди 6 години
Братските Хамерикански ченгета какво правят в такъв случай?Слагат ти "часовниците" на ръцете и си готов. И проба ще дадеш и няма да можеш да я оспориш, балъци, нали?Австриеца, като те барне зад волана с алкохол, щото и той е голям балък, ти заключва колата и ти прибира ключа. Пък каквото и да следва си го плащаш кат поп. Репатрак и т.н.... твой проблем.Твърдо съм на мнение, че за алкохол и дрога зад волана, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има ефективна присъда, всичко друго е бошлаф.
4
3
 
21
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Ако отида в болница за 44 минути, а чакам още 3 часа какво правим?
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редовно се слага под мущука на дрегера памук със спирт, после има к'во ш праим. Тая наредба пък им бетонира бизнеса на катаджиите... Жалка история. Да го направят 45 мин. ама патрулкаджията да е длъжен да закара шофьора до спешното за 45 мин!!! Иначе какво става, оня пиян ама се качва да кара да бърза за спешното??? *** празноглавите *** ги мислят тия закони...
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха све ми е на ума , че някой ще успее да му вземат кръвна проба за толкова кратко време , последния път отидох с един познат заради счупена ръка и чака досто повече докато го приемат , пък после едни пазарлъци та от 19ч чак след полунощ излязахме от "спишното"
1
7
 
10
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Пак герберастки малоумщини, на центъра на София да те хванат, пак не можеш за 45 мин да идеш до болница, да намериш кой да ти вземе проба, да се наредиш да чакаш на опашка и да направиш теста! А и 45 мин след 3 ракии в кръвната проба ще има минимално количество алкохол, след 2 часа обаче ще е много повече!