За да няма отлив, Каракачанов иска ръст на заплатите в МО

Парите в бюджета не стигат за нова техника за Сухопътните войски
50
За да няма отлив, Каракачанов иска ръст на заплатите в МО
Снимка: архив, БулФото

Сегашното ниво на разходите за личен състав не позволява попълването му и спирането на отлива от военната професия. Това е заявил военният министър Красимир Каракачанов на заседанието на КСНС при президента Румен Радев, на което бяха обсъдени рисковете и заплахите за националната сигурност.

Некомплекта във въоръжените сили е над 20%.

Още по темата

"Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови дефицит и риск от загуба на способности, като се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие", е казал министърът, цитиран от пресцентъра на МО.

По думите му общо предизвикателство към всички ведомства от системата за национална сигурност остават недостатъчното финансиране, недостигът на кадри и технологичното изоставане.

"Променената среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към въоръжените сили като основен инструмент на отбранителната политика. Същевременно обаче недостатъчното ресурсно осигуряване поставя въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск", е изтъкнал Каракачанов.

Той е посочил, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и е призовал да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП. Този процент обаче включва и предвидените за 2017 г. допълнителни целеви разходи от централния бюджет за реализирането на двата големи инвестиционни проекта – финансови средства, които могат да бъдат отпуснати и усвоени само при стартирането им, разяснил министърът на отбраната.

Отпуснатите в бюджета капиталови разходи не позволяват придобиването на необходимата нова модерна техника за Сухопътните войски. "Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите", е заявил още Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи от къде ще се вземат паричките г-н министър. Обеща популиско увеличение на най ниските пенсии нали . Там ще дадат, ами на тез трудили се 40 години с пенсия над 300 нищо нали. Вие искате пари, МВР е като ляма от къде като нищо не работи . Защо няма един в затвора от тези които унищожиха не само армията ни но и държавата. Вземете от тех парите, те не са от бедните.
42
0
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Грухимир Каракачанов се зарече, че минималните пенсии ще са 300 лева или няма да е във властта. Защо да го взимаме на серионзно?
41
0
 
34
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
То и ние,пенсионерите, искаме да ни увеличат пенсиите ,за да не умираме от глад,но никой не ни слуша.
40
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво има в шкембето му?Ролс Ройс и едно Бентли :)
39
2
 
33
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Каракачаков обявява конкурс за нови служители в МО. Който най-убедително се представи с "Хайл Хитлер!" печели конкурса.
38
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Илия-Варна,Все още да! Щом ти е кеф, може и за точките и запетайките да почнеш да се заяждаш! Има интелектуален подбор, да- тест по езикова култура! Като гледам обаче, и твоите постове не са без грешки! Само че аз за такива дребнавости не се заяждам!
37
2
 
40
 
! Отговори
НИЩО НОВО В РБ !!! преди 6 години
ШКЕМБО ВОЙВОДА ..ИСКА ПАРИ ,......ХА,ХА,ХААААААААААААААА.....ТАКА СА ГО УЧИЛИ И В ..ДС/бкп ,бе.....!!!!!Това е направил и Филип Тотю , като му предложили да води четата на Ботев---Поискал от БТРЦК -50,000- златни наполеона!!!
36
1
 
34
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
До един там - явно си военен не се пише апсурт а абсурд , ина ли интелектуален подбор при вас?
35
2
 
35
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
До Кирил Софийски - как какво да иска - комисионнаааааааааааааааааааааааааааааа!!!
34
2
 
34
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Ако 'нема' армия, 'нема' полиция, 'нема' охрана все нещо ще намерим да ни плащат и пак да не работим и да си клатим дреболиите!
33
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЪСТ НА ИНТЕЛЕКТА ВИ Е НУЖЕН.
32
1
 
38
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
А бре този не искаше ли и увеличение на пенсиите преди да го турят министър ?!?! Сега пък заплатите на военните . Какво ли иска да му дадат още ?!?!
31
3
 
33
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 31,Добре, щом не ви трябват военни, вземай издигай се, ставай министър на отбраната и закривай! Поне тогава ще знаем какво да правим! Знаеш ли колко града съм сменил?То и без това в София заплатите на военните са на дъното, един автомонтьор взема доста повече! Ако не друго поне компенсациите за квартира да вдигнат в София, че то да си купиш апартамен е апсурт да мислиш, ама и да плащаш 400лв. квартира, а да те компенсират със 100, си е чиста подигравка!
30
1
 
36
 
! Отговори
МВР - то преди 6 години
Ами на нас? За разлика от военните ние поне вършим всичко - от тежки престъпления та чак до убийства.Ей сега ако пламне пожар, някой пуска силна узика и тормози махалата, бият се, стане ПТП, пожар или нахлуят бежанци, на кого ще звънят 112 - на дежурния полицай или на дремещия негов ,,колега'' в някое формирование на МО? Добре, че ги пратиха на границата, ринат сняг и малко пожар лятос, та да не бездействат тотално.
29
1
 
38
 
! Отговори
Илия - Варна преди 6 години
Комунистическият донисник - Каракачанов. Бог да пази България!!!!!!!!!!!!!!!!
28
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КараКочинов : В България няма лекари и медицински сестри , военни не ни трябват !
27
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***.Ако мислите че заплатите на Военните са високи защо не доидете да служите или кажете защо има недостиг около 30% в МО.И аз искам да ставам порноактьор ама ми е малка пишшш..та и не ставам
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 номер да му пратят всички роднини жени или мъже без значение в казармата до 30 годии както е в Израел за да дадът своя принос за тая държава, и аз ще ги науча как се изкарват пари с чест и под.Даже ще тегли заеми да плаща рошвети на тоя и оня Генерал за да изтегли преждевремено своята рода.Защото ще разбере Старшината на рота как си искарва 900 лв голямата заплата
25
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търбух воеводата да престане да ла;;;па пружоли и кифтета, че ще мъж се пръсне шкембака. А изотзаде му виси гъ;;;зо като на пикап задницата.
24
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този шишкавия, военна ли диктатура ще прави? Само за шапкарите заплати. ДГД!