На Свети дух почитаме паметта на загиналите за Македония

Денят се отбелязва за първи път през 1923 година
5 юни 2017 14:45, Елка Василева
10

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

На Свети дух честваме деня на Македония. На този ден се почита паметта на всички паднали за свободата на Македония.

Началото е поставено през 1923 г., когато се навършва една година от убийството на войводата-поет Любомир Вецов. Той загива на 3 ноември 1922 г. в битка със сръбските четници.

Инициативата за отбелязване на този ден е на македонската студентска организация "Вардар", която е учредена през 1920 г. и в чието ръководство влиза и Любомир Вецов. Именно затова първоначално в Деня на Македония се почита неговата памет и паметта на друг войвода - Илия Кушев, който също загива в битка със сръбски четници.

След като в първите години се отбелязва паметта на тези двама войводи, от 1927 г. по единодушното решение на всички бежански организации в София се решава Свети дух да бъде Ден на Македония - ден, в който се почита паметта на всички загинали за свободата на Македония. В София честванията са били особено мащабни и са се провеждали масови манифестации с участието до 50 000 души. След дълга пауза от 50 години този ден е възстановен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: македонияСвети Дух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па ич ми и недреме ...
7
1
 
4
 
! Отговори
срам и позор! преди 6 години
Хиляди българи избягали от съседните държави след националните катастрофи 1913-1919 г са оземлени от правителството на Стамболийски и БЗНС. Ноо когато на власт идват превратаджиите-еничари те отнемат земята (пустееща дотогава в покрайнините на града) на българските бежанци. След 1923 Цанков избива заслужили офицери от Балканската война като поручика Гео Милев,а самият Цанков както се знае се е отклонил от военна служба на фронта, скатал се е, когато целият наш народ се е бил на фронтовете
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бдинецРежимът след 9 юни е толкова престъпен и незаконен, че британското правителство от казва да му отпусне заем, от който България в тоя момент спешно се нуждае. Обратното, Стамболийски участва на межднародна конференция в Генуа в 1922 г където е поканен от западните правителства. А между другото той трябва да се справи с огромен брой (2-3 милиона)българи-бежанци от съседните държави, които бягат след безумната политика на предишните правителства и двете нац. катастрофи,предизвикани от тя
5
2
 
5
 
! Отговори
Цанков-еничарин!!! преди 6 години
До бдинецТочно обратното е! Превратаджиите от 9 юни са пладнешки разбойници,крадци и родоотстъпници. По времето на Александър Цанков пиринския край е окупиран от Гърция, но той се скатава и спотайва. Пише молби до ОН в Лозана вместо да организира отпор. Стамболийски оземлява дядо ми, избягал от Пиринския край по това време под турско, преди 1912 г. Александър Цанков и неговите бандитти отнемат тези 20 декара земя, които Стамболийски и БЗНС са дали на дядо ми като бежанец. Имам документи за това
4
7
 
3
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
До 3 Ал.Стамболийски е пладнешки разбойник,крадец,родоостъпник и фалшивикатор на избори.В архивите на полицията още се пазят доказателства за золумите на ,,народния трибун" ,но явно някой още иска да вярваме в басни и утопии.
3
5
 
12
 
! Отговори
а за 9 юни? преди 6 години
Македонците искали ли са от нас да почетем загиналите за тяхната държава?А кога ще почетем загиналите в кървавия държавен преврат на 9 юни 1923 г. заедно с убития законно избран министър-председател Александър Стамболийски?Някой някога ще заклейми ли превратаджиите като престъпен режим, дошъл незаконно на власт?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tozi den se pochita,kgato Svetiyat Duh sliza vurhu apostolite i ot 12 do milioni sega zapochvat chudesata s promianata na vseki,koito prieme Hristos,KAKVI pochinali hora?Pochitta za deloto na padnalite v Makedoniya tryabva da e drug den,no ne i na tozi.
1
1
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Лека им пръст на героите!Юнаци,лека нощ......