Влез в priem.mon.bg, изтегли е-заявление за 7 кл.

Кастрева: За първи път и електронно ще се редят желанията!
7 юни 2017 14:37, Анисия Иванова
2
Влез в priem.mon.bg, изтегли е-заявление за 7 кл.
Архив: Булфото

За първи път електронно ще се редят желанията на седмокласниците за гимназиите, след излизането на оцeнките, каза Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

По думите й заявлението на хартиен носител също остава, каквото е било и в предишните години. То е познато на родители, които са имали ученици, завършващи седми клас в предишни години. В него са резултатите от положените изпити чрез тест или проверка на способностите и подредените желания за участие в класирането по училища и паралелки.

Още по темата

"Сега облекчението за всички родители е, че това заявление за участие в първи и по-късно в трети етап на класиране, ще бъде достъпно по електронен път в сайта priem.mon.bg, който ще бъде активен на 16-и юни. Хартиеното заявление също остава. Общо 33 са училищата – гнезда на територията на София, в които могат да се подават заявленията, те са разпределени по всички райони", каза Кастрева пред БНР.

По отношение на кандидатстващите първокласници, тя каза, че не би следвало да остане в София дете, което да не е прието.

"Ако анализираме броя на първокласниците и възможностите на Столичната образователна система, няма основание за притеснение. Миналата година ние не сме имали нито едно дете, което да е останало извън училище, така че аз съм убедена, че обхватът на децата е гарантиран през образователната структура, която имаме", каза Кастрева и допълни, че е съвсем нормално да има родители, чиито желания и предпочитания за училище на първо или второ място да не бъдат изпълнени.

За проведеното външно оценяване по география и икономика на петокласниците днес тя обясни,че основната му цел е да се установи какви знания са усвоили учениците и дали могат да приложат наученото, както и да се набележат мерки за подобряване качеството на образованието.

"На територията на София, на случаен принцип са избрани 26 училища и участват общо 986 ученици. То не цели да оценява учениците, цели по-скоро да оцени колко ефективно се прилага новата програма по география и икономика в пети клас", каза тя и допълни, че децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата имат право на нормално ученене и дори на поправителен.Хиляди деца са ощетени със загубени последни два месеца в неучене и симулиране на подготовка за изпити. Двойки за срока не се пишат - което обърква децата трайно, в тази катергория са по-слаби ученици, които окончателно се объркват - кандитства се вече за всяко място.Поправителен няма, защото така техните учители биха ги лишили от участие в тази игра с всички.Училище в полза на чиновници които изпозлват всички за да отчетат дейнос