Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание

Благодарение на професионалните му качества е спасен животът на другите двама членове на екипажа
10 юни 2017 10:32, Елка Василева
56
Загиналият кап. Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание
Снимка: Министерство на отбраната

Благодарение на професионалните качества на капитан Георги Анастасов, загинал при инцидента с военния хеликоптер, животът на останалите двама души от екипажа е спасен. Затова министър Красимир Каракачанов е издал заповед за неговото повишаване в звание посмъртно от капитан в майор. Това каза министърът в предаването „Тази събота” на bTV.

Каракачанов допълни, че се е обадил лично на бащата на загиналия капитан, изразил е своите съболезнования. Министерството на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, което е от Ямбол, както и разходите по погребението.

За Варна още вчера са отпътували заместник-министърът Величков и вицеадмирал Евтимов, които да се запознаят на място със ситуацията, допълни Каракачанов.

По инцидента работи група от Военна полиция и Военноморския флот, те ще кажат подробностите, след като завършат проверката, обясни министърът.

Каракачанов обясни как се е стигнало до инцидента.

Още по темата

"Това, което е ясно до момента е, че по време на морско учение „Черно море” 2017, в което са участвали хеликоптери „Пантер” от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега", допълни Каракачанов.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета е закачила пилона, на който се окачват знамената, пилотът обаче е овладял хеликоптера и се е отправил към брега.

Но явно в следващите минути апаратурата подава сигнал за проблем, той обръща хеликоптера и го приближава обратно към кораба, за да може да бъде приводнен във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи, които вече са се задействали по това време, обясни още министърът.

На практика, връщайки хеликоптера към кораба, със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят, каза Каракачанов.

Той заяви, че спасителните екипи са работили много бързо и професионално, но при падането на вертолета във водата двамата от екипажа са успели да излязат, но капитанът не е успял - следствените действия ще кажат защо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Roger преди 6 години
До Анонимен 23Жалко е, че такива дребни човечета коментират неща, за които и понятие нямат. Можете само да се плюнчите по клавиатурите, но не смеете да си покажете мишите муцуни, сякаш с всяко а***кане ви порастват пи-ш-ките. Тези момчета, заедно с едни други "тихи" момчета (бъдете здрави, колеги!) ви пазят з***дниците и са много, много повече мъже от вас.
47
0
 
0
 
! Отговори
Klage преди 6 години
Gf pokaji helikoptera i drazkata lodka s snimki i video...
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали са 50 милиона? Няма ли да го извадят този хеликоптер? Ще го разглобят. Дали е потрошен като огледало, как мислите?
45
3
 
5
 
! Отговори
nikicska преди 6 години
по форумите,имало и "авиатори"?!?! Тоз *** народ от всичко разбира.
44
1
 
1
 
! Отговори
Alians преди 6 години
Aide, izgoriaha parite na oste edin bulgarin za zdravno bg osiguriavane, pensionno bg osiguriavane, socialno bg osiguriavane....umria oste edna bg zdravna i bg bankova kreditna karta....bg zastrahovatelna karta...bg donorska karta...bg zadaljitelna zadtrahovka grajdanska otgovornost...
43
7
 
1
 
! Отговори
Ask преди 6 години
Prezidentat Radev li go e uchil da leti na helikoptera?! Ili koi mu e instruktor uchitel?!
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45 Да не споменавам,колко руски хеликоптери паднаха..просто,трябва да се изберат сигурни ,натовски машини и да се отделят повече пари за летателни тренировки.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лука му пръст.Нелепа смърт,която възбужда въпроса,нужни ли са ни нови,натовски,бойни самолети и хеликоптери,както и достатъчно летателни часове и кога?Тежка загуба на човешки живот и обучен кадър.
40
0
 
2
 
! Отговори
Бат Кочо преди 6 години
Много *** коментари , Русия , Сащ , !? Има и българи н тази страна ? Ако няма кой където иска да ходи и да се разформирова тази държава и да се свършва с този цирк ! Бойко , Корнелелия и т.н. , какво е това пропивопаставяне да не сме на пясъка с кофичките , накрая ще дойде ТИИП и ще ни ..................................
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е този морски хеликоптер, който потъва във вода? Френски бокллуци на безумни цени.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и на маршал да го повишат кел файда
37
0
 
8
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Не мога да си обясня защо такива хора се забелязват само когато умрат ?!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bog da go prosti mlad hubav smel balgarin sabolesn na sem. I rodninite mu gorkite hora straschno e da sagubi6 dete si bog da go prosti koi e vinoven ?
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загина един млад, способен и отговорен летец. Твърди се, бил много подготвен - не се съмнявам в това, но като правя сметка, той е летял по не повече от 5 часа на месец. С толкова летателни часове подготовката на един летец не се поддържа.
34
2
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
От кого ни пази великата ни, непобедима армия? От натовските партньори с потури и фесове ли? От руската мечка?Армията винаги е била с двойно предназначение, ***!В днешни дни тя може единствено дапази властта от любовта на несправедливо обезоръжения народ.
33
1
 
10
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Жалко за загиналия и съболезнования на неговото семейство. Докога ще продължаваме да си играем на война в мирно време?
32
3
 
6
 
! Отговори
Card преди 6 години
Pone 1 saboleznovatelen sms ili e-mail ne e li pratil na semeistvoto na pilota?! Radev, Borisov?! Ooooooo
31
2
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Шкембе войвода и Вождът Ще се появят ли ! Или *** ленти и крадем асфалт ?
30
2
 
3
 
! Отговори
мамата преди 6 години
До бай хБог въздава,-не прощава!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление всяка грешка в летенето се наказва скъпо. Но няма безгрешни хора. Това ще доведе до изводи , които ще ползват след него. Лека му пръст на майора!