В Слънчев бряг чакаме германци, поляци, руснаци...

Ангелкова откри летния сезон в най-големия ни курорт
55
В Слънчев бряг чакаме германци, поляци, руснаци...
Снимка: Министерство на туризма

Най-големият морски курортен комплекс на България предлага изключително разнообразие от туристически и съпътстващи услуги. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за официалното откриване на Лято 2017 в Слънчев бряг.

Тя припомни, че за цялата 2016 г. пренощувалите в местата за настаняване с над 10 легла в комплекса са били повече от 789 хил., което е над 20% ръст спрямо предходната година. Реализирани са над 5 млн. нощувки (22% увеличение), а приходите от тях са над 266 млн. лв. и също 22% скок нагоре.   

Приключва един много интензивен подготвителен период за активния сезон, в който освен администрацията участваха бизнесът, местната власт, контролните органи и всички заинтересовани партньори, каза още Ангелкова и допълни, че от всички заедно зависи реализацията на едно ползотворно лято, което дава положителни прогнози.

Към началото на сезона общият брой планирани полети на летища Варна и Бургас за периода юни-септември 2017 г. вече надхвърля с 8% броя на изпълнените полети през същия интервал на 2016 г. Очакваме отново силно присъствие на туристи от Германия, Полша, Великобритания, Украйна, Чехия, Франция, скандинавските страни, Русия и др., подчерта министърът.

Тя припомни, че летният туризъм заема основен дял в отрасъла и от следващите няколко месеца зависи да изпратим отлична година с приблизителен ръст към момента от 7 до 10% спрямо рекордната 2016-а. По думите й качеството на услугите и сигурността на туристите са над всичко, защото в противен случай губят конкурентоспособността и имиджът на България.

Искам да подчертая отново, че можете да разчитате на пълната ни подкрепа. Полагаме максимални усилия да бъде актуализирана нормативната база, да се намали административната тежест и да се преодолее трайно недостигът на персонал. Трайното намиране на решение на проблема с кадрите остава водещо за нас. Успяхме с много общи усилия да приемем Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция. Правилникът му също е приет и вече стартира наемането на работници от трети страни, каза още тя.

Това според нея обаче ще подпомогне бранша краткотрайно и затова се предприемат съвместни стъпки с образователното министерство, за да има пряка връзка между обучението и нуждите на бизнеса. За целта се работи и по създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри. Същевременно трябва да се обсъди и средното възнаграждение в сектора, за да се задържат качествените работници, коментира Ангелкова.      

Тя наблегна отново, че контролът е фактор, на който администрацията сериозно залага.  Мобилните екипи на министерството ще извършват проверки през целия сезон и ще действат безкомпромисно при всяко установено нарушение. В тях са включени и здравни експерти, специалисти по качеството на храните, представители на НАП, КЗП и др. Продължава да работи горещият телефон на министерството за сигнали за нередности, те ще могат да се изпращат и на специален имейл, като координатите им са публикувани на институционалния сайт.

Особени грижи съвместно с органите на реда се полагат за сигурността на туристите в най-посещаваните зони, каквато е Слънчев бряг. На Черноморието ще бъдат командировани близо 980 полицаи за целия сезон, което е повече от миналото лято. Голяма част от тях ще са концентрирани именно в Слънчев бряг, стана ясно от думите на министъра.

Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който нарушава закона. Независимо дали става въпрос за преместваеми обекти, неизпълнени договорни отношения или други нарушения. Законите в страната трябва да се спазват от всички – и българи, и чужденци, и домакини и гости, обобщи Николина Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
17
 
! Отговори
Бай Турист специалис преди 6 години
Аз чакам германки, полякини и рускини. Мъжкият пол ще виси по кръчмите.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В края на сезона НЯКОИ ще ЧАКАТ пари и АКО се бават ЩЕ чакат турист да ги изрита.. може и за ПО малко от 50 000 лв.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 Освен туристите и ПЕРСОНАЛА е на ниво общи разбоиници.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня скат кабел отврат още ли е там по голям *** на хотелите не съм гледал ми мани и в ловеч го има простотии неземни
20
4
 
5
 
! Отговори
гост преди 6 години
До барам го 13Май чакаш турските ... да те праскат.
19
1
 
25
 
! Отговори
гост преди 6 години
А шведи чакаме ли?
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен единруснак с гарнитура, моля!
17
13
 
30
 
! Отговори
Чакайте преди 6 години
Еми чакайте си ги, те повечето подминават БГ и се насочват към много по добри дестинации като Словения, Румъния и Турция.С който и Австриец и Германец да говоря ми казват едно и също - отиваме в Словения.Като си бях последния път в БГ и сервитьора в хотела ни беше или напушен или пиян. Изпуска кафета, за малко да се сбием че му исках още захарчета.В Париж сервитьорите миришат на Долче и Габана а в БГ на 5 дневна пот. Не мерси!
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при опти спринтн капне дъждеца и няма музикалните канали кои лиги пасе не зная тхе воисе вече отпочива
15
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Слънчака туристите от Западна Европа са на ниво общи работници.Жалка и мизерна история.
14
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 6 години
Властта придава особен сексапил на тая невзрачна женица. Гледам я оня ден ;- висок ток поличка чорапче та. ареса ми се.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А РАГИН ИЗРИТАХА ЛИ ГО?
12
10
 
6
 
! Отговори
ТРЕПАЧ НА РУСНАЦИ преди 6 години
ЧАКАМЕ ГИ С НЕТЪРПЕНИЕ!
11
4
 
9
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Какво му е на Слънчев бряг?Все някой печели*,каквото и да става!Важното е да няма прекалено големи скандали!Другото ще го оправят съответните органи срещу скромно заплащане.*Всъщност доста печелят-таксиджии,сутеньори,нарко-дилъри и т.н.
10
6
 
12
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 1 Ти ли ще биеш руснаци, бе пикльо? Ти най-много да поискаш автограф, като видиш някой руснак.Понеже толкова да си се оссрал!
9
25
 
4
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
Стига скимтяхте бе , като се научите да работите , а не как да скатаете през тези 12 часа "работа" тогава ще има пари !
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шведи ще ИМА ЛИ. ОТ РИТНИКА КАМЕРИЕРКАТА ЩЕ СПЕЧЕЛИ КОЛКОТО ЗА 10 СЕЗОНА ЯКА РАБОТА. И АКО НЕ СЕ ПЕНСИОНИРА ДА ПРОБА С ДРУГ ШВЕТ. ПО ЩЕ ПЕЧЕЛИ ОТ РИТНИЦИ ОТКОЛКОТО ОТ РАБОТОДАТЕ ЛИ.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме ритачи на аборигенски тикви.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме утайката на света. Защото само такива туристи идват в БГ. Прогонохме хубавите скандинавци, които са културни и остават огромни бакшиши и ги заменихме с бачкаторите на поточна линия на запад с 4-и клас образование и 2 лв в джоба. All inclusive уби бизнеса.
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министерството се хвали в началото,а бизнеса"плаче"в края на сезона и да се запита човек,защо ли?