Хората – най-тежката загуба за Румъния и България

Успехът, парите, шансът. Какво прокуди младите?
18 юни 2017 21:44,
322
Хората – най-тежката загуба за Румъния и България
Снимка: Reuters, архив

Новият живот на Елена Йоана Брайку започва през 2009 - две години след присъединяването на родината ѝ към ЕС. Румънската лекарка получава предложение за работа в най-голямата клиника в Германия - берлинската "Шарите" - и решава да замине.

"В Румъния стандартът ми на живот не беше никак лош. Само че исках да докажа на самата себе си, че мога отново да започна от нулата, че мога да се наложа и в една по-добре функционираща система", казва Брайку. Тя изобщо не мисли за връщане. "Вече не бих могла да работя в румънското здравеопазване. Тук, в Германия, работата определено е повече, но и шансовете за професионално израстване са много по-добри."

Една история на успеха

В това е убедена и Анна Димитрова. Тя потегля за Германия преди 20 години - именно заради по-добрите възможности за професионална реализация. 40-годишната българка е междувременно една от малкото топ-мениджърки в Германия с чужди корени, разказва "Дойче веле".

"Още след промените реших, че ще уча в чужбина. Исках да следвам макроикономика и да науча от първа ръка как функционира пазарното стопанство", разказва Димитрова. От самото начало тя преследва целта си "с много усърдие и силна воля". И завършва университета "Ерланген-Нюрнберг" като най-добрия абсолвент на випуска. Непосредствено след дипломирането си Димитрова започва работа в телекомуникационния концерн Mannesmann. А от близо година е в Борда на директорите на компанията, която междувременно носи името Vodafone.

И днес хиляди млади българи тръгват по пътя, който Анна Димитрова вече е извървяла. Според данни на Германската статистическа служба, през 2015 година в Германия са живели над 225 хиляди български граждани, много от които са висококвалифицирани. И докато германският трудов пазар печели от притока на чужди специалисти, равносметката за България звучи стряскащо: според изчисления на БАН, само след около 5 до 10 години на българския трудов пазар ще липсват поне 400 хиляди квалифицирани кадри.

Десет пъти по-висока заплата

Сходни проблеми измъчват и съседна Румъния, където отливът на специалисти се усеща най-силно в медицинския сектор. През последните десет години близо 43 хиляди лекари и фармацевти са напуснали страната. Само в Германия работят към 5 хиляди румънски медици. Един от тях е Костас Ифандопол. Младият зъболекар пристига в Берлин преди три години. Привличат го високото заплащане и несравнимо по-добрите шансове за професионално развитие. "В Румъния бързо осъзнах, че няма да мога да осъществя мечтата си за собствен кабинет", разказва Ифандопол и добавя: "В Германия заемите са много по-изгодни, а и за изплащането им ще трябва да работя много по-малко, отколкото в Румъния." В момента Ифандопол работи в частен зъболекарски кабинет в Берлин, а заплатата му е десет пъти по-висока, отколкото в Румъния.

И България губи все повече медицински кадри. Днес в страната работят около 28 хиляди медици. Само преди седем години броят им е бил 35 хиляди. Тази тенденция не вещае нищо добро за страната. Германия обаче извлича ползи от притока на чужди кадри: "Ако не бяха лекарите от Източна Европа, някои германски региони вече щяха да са останали без медицински персонал", казва Джалид Сехули, който ръководи гинекологичното отделение в берлинската клиника "Шарите". Сехули е роден в Берлин в семейството на марокански бежанци. И може би тъкмо затова залага на мултикултурализма. "Двама от колегите ми са от България, имаме и една колежка от Румъния. И тримата са отлично подготвени, справят се много добре с езика и бързо се напасват към тукашната система", обяснява Сехули.

Според актуално изследване на ООН, най-малко 3,4 милиона румънци работят зад граница. Българското население също се топи: от 1989 насам над 1 милион българи са напуснали родината си. "Този отлив на хора се отразява много лошо на българската икономика, тъй като при много от тях става дума за висококвалифицирани кадри", казва Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той изтъква, че германските инвеститори в България все по-често се оплакват от недостиг на квалифициран персонал.

"Върнах се в България, защото я обичам"

Накратко: изгледите за бъдещето не са никак розови. Доказват го и резултатите от едно допитване на германската фондация "Фридрих Еберт", в което 43% от анкетираните българи и 40% от румънците са заявили, че възнамеряват да емигрират.

Истории като тази на българката Таня Георгиева-Шнел вдъхват надежда. След като завършва следването си в Германия, Таня решава да се върне в България. С нея заминава и нейният германски съпруг. "Върнах се в България, защото много я обичам. И защото тук се чувствам по-значима", казва Таня. Откакто е в България, тя се е посветила на двете си деца и природозащитата. И изобщо не съжалява, че е решила да се върне. "Обърна ли се назад, не съжалявам за нито един ден в живота си, още по-малко пък за времето, прекарано в България сред любимите ми хора. Да, липсват ми германските библиотеки, велосипедните алеи, детските площадки, парковете, качественото здравеопазване. Но в България живея с усещането, че нещата, които правя, имат по-голяма стойност. Тук ми е много по-лесно да намирам каузи, за които си струва да се работи. И това ми дава сила", разказва тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
15
 
! Отговори
до 276 преди 6 години
Ъхъм...друго си е твойте родители като се разболеят - да ги пратиш в ОБ Пловдив...хл ебарките там са всички размери...по всички етажи...място между 5те легла в 4квадрата стая няма...пълна е с чистоплътни роми...и лекари, които ги заобикалят с внимание!
238
1
 
2
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 6 години
След изключително ненужно споразумение с Брюксел 1988 година Просперираща НАродна република БЪлгария бе ударена от нагли извънземни наркомани проникнали чрез носещо ни само щети контрактче с Брюксел .З а нула време диагностицираха всички възможни пътища за проваляне на просперитета на тази богоизбрана родина. Нанесени щети на народа за около 900 трилиона долара поради блокиране прераждането ан исключително важни експерти и личности обучени за справяне с невероятно трудни проблеми от настоящет
237
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам нищо против, че хора които са готови да заебат родителите си, дома си и дори понякога децата си, за пари, не живеят тук! Радвам се даже, не се връщайте, бачкайте, печелете, вижте света, а родителите ви като се разболеят и умрат, да пратите пари за погребение!
236
5
 
7
 
! Отговори
до Защо преди 6 години
Ехххх...друго си беше със СССР...трабанти, лади , запорожци, корекоми - със следи на мазни пролетарски пръсти по лъскавите витрини!Изнасяхме тонове ориз за "големия брат"...за награда - ни пращаха двойно повече....семе за ориз!Друго си беше....уютно някак!
235
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прокудило младите ли? Ще ви кажа мен какво ме прокужда...Прокужда ме скапаният български ген! Лошото отношение на хората, прекаленото философтване от мутри и дървени глави, безработицата, ниските заплати за висококвалифицираните и високите заплати за нискоквалифицираните, неуките и мърляви доктори, алчните и незаинтересовани адвокати, лошата образователна система, безхаберието на политиците, олигархия и монополизъм, лошата околна среда, лaйняното море, мръсните градове, фасове на улицата!
234
8
 
17
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Защо избягаха и бягат българите от България? Ами бягат, защото вместо да живеем по-добре, стандарта на живот рязко се влоши след преврата през 1989 година. Защо се влоши също е ясно - така наредиха чуждестранните господари на България, а техните послушни демократични слуги, се престараха в послушанието си и ни пратиха на дъното на Европа и вече и доста африкански държави, ни изпреварват. Слугите на чужди господари управляват от 28 години в България, а състава им е разнороден: бивши престъпници,
233
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е ТОТАЛНО ЗАВИСИМА ОТ БЪЛГАРИЯ!!!Не дай боже ай-ти специалистите ни да вдигнат стачка - блокираме автомобилната им промишленост - раз войно! Две - квичащо!Божеее...събери си версиите
232
3
 
8
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
С 460лв мин.заплата се живее прекрасно в Бьлгария.
231
4
 
6
 
! Отговори
до 270 преди 6 години
Писнало ти е? Откога?Откакто татка ти остана само с каскет?Вече не е ли председател на ТКЗСто?Вониш на партийно бсп активистче от 100км.Кажи бе - какви са в парламента?Кой е кадърен от 28 години насам?
230
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги слушайте тез Германци .. 45% от развойната дейност на един автомобил е Софтуер.. А къде се прави софтуера за автомобилите - в България.. САЩ са позволили на колонията Германия да прави автомобили и това е. . САЩ никога няма да позволят на Германия да прави процесори , и да има силен ИТ сектор .. защото ще стане прекалено силна..
229
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 267Е и кои са парламента? Едни и същи руски пpocтитутки се въртят там от 27 години
228
6
 
8
 
! Отговори
До 267 преди 6 години
Писна ми от зомбирани като теб. Направи си труда да видиш кой кой е, в парламента, примерно през 1992 година, за да пишеш лъжи. Второ, хората се делят на способни и некадърници, а не на комунисти и некомунисти. За некадърниците най-доброто оправдание, което успяха да измислят, е че всичко, което не харесват е дело на комунистите, а всичко, което харесват е дело на некомунистите. Трето, кой какъв е бил избщо не е важно. Важното е какъв е сега, а некадърника преди, стана некадърник с власт сега.
227
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 258 и 260Ще си избереш работодател от проруската партия на Нинова. Той ще ти крепи топките в памук и всяко тримесечие ще ти вдига заплатата.
226
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 265"...За нередности с работодателя се сигнализира на компетентните органи."Пхахаха...най-готиния виц в темата!Работодателя....ако е милостив...ви гони дисциплинарно...ако не е - поръчва да ви пребият!България - страната на ред, и закон!Хахаха
225
2
 
15
 
! Отговори
до 258 и 260 преди 6 години
Хапят ви главите...ако си вярвате, че в България има "различни" партии!И последния хайванин разбра, че от 44 насам пребоядисани *** въртят театро, и се гаврят с вас!Наивници!
224
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем нормално е хората да търсят по-добър живот и изява. Затова и варварите са нападнали Рим преди 1600 одини. Този процес не може да бъде спрян със забрани и ограничения, както правеха комунистите през годините на руската окупация на Бълария. Нещо подобно се наблюдава и в т.н. путински републики Л/ДНР. За да получиш нов биометричен украински задграничен паспорт трябва да имаш стар такъв. Та цената на фалшивите стари паспорти в "републиките" е подминала 500 долара.
223
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да работите за друг? Не е задължително да го правите. Много хора в Бг имат фирми или са на свободна практика. За нередности с работодателя се сигнализира на компетентните органи.
222
4
 
19
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че хората са най-големият капитал *** една държава, а демократите установили режима си след 1989 година, направиха и невъзможното да прогонят голяма част от българите от България, а на тези, които все още не са се предали и останаха в България, им взеха възможността да създават и отглеждат деца - това го направиха с мизерните заплати. 1 милион българи работещи в чужбина, означават поне 20 милиарда евро загуби за България всяка година, ако не и повече. А избягалите са не 1, а 3 милиона
221
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един пример от един хотел по черноморието. Нямат персонал, никой не кандидатства на обявите им, или почити никой. Става въпрос за камериерки/миячки и помощници в кухнята, условията като на всяко подобно място, ми. осигуровки, не регламентирано раб. време, заплащане възможно най-малко. За миячи си намериха 2-*** роми от вътрешността на страната, а останалите позиции запълниха с 8-10 украинци. Мениджърката ми се оплаква, какво щяла да приви с ромите, а аз се смея и и викам радвай се че поне ги има
220
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 17 години Манесман не съществува.